Ekologija ili ekonomija?

Krk uvodi naplatu tuširanja na plaži, zna se i cijena: “Nije zbog zarade…”

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Komunalnoj tvrtki Vecla omogućeno je uvođenje sustava naplate tuševa na javnim plažamaKRK – Vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Grada Krka na ovotjednom su zasjedanju predstavničkog tijela pretresli više važnih tema. Najviše rasprave pa i prijepora vijećnika, očekivano, potakla su dva prijedloga novog Poslovnika Gradskog vijeća Grada Krka, jednog od kojih je predlagač bio nezavisni vijećnik Goran Marević, a drugog aktualni predsjednik tog tijela, SDP-ovac Nikša Franov.


Prijedlozi akata o kojima se u prethodnim tjednima informirati mogla i javnost posredstvom e-savjetovanja najviše su različitih mišljenja okupljenih članova Vijeća potakli njihovim uređivanjem načina na koji će se sjednice Gradskog vijeća ubuduće činiti dostupnima javnosti, kroz stvaranja mogućnosti njihova prenošenja posredstvom elektroničkih medija. Upravo je ta nakana bila jedan od temelja Marevićevog prijedloga kojim se predviđalo da se sjednice prenose audio-video prijenosom putem interneta te da nakon sjednica na mrežnoj stranici Grada ostaju dostupnima snimke takvih prijenosa.


Skrivanje od birača


Onaj drugi prijedlog, sačinjen od Franova, predvidio je da elektronički mediji mogu izravno prenositi sjednice Vijeća i njegovih radnih tijela, ali u skladu s posebnom odlukom tih tijela koja tek treba biti donesena na nekoj od idućih sjednica Gradskog vijeća. Rasprave o tome želi li se prijedlozima novog Poslovnika uistinu javnosti otvoriti vrata Gradske vijećnice ili se tek traže izlike, kako je Marević tvrdio, da se rad predstvničkog tijela »nastavi skrivati« od birača, a koje su na trenutke bile prilično žustre, vijećnike naposljetku ipak nisu uspjele ujediniti u odluci o tome koji je prijedlog bolji i kvalitetniji, barem po pitanju nastojanja doprinošenja transparetnosti rada tog tijela. Priklanjanjem sjednici nazočnih vijećnika DNK liste Marevićevu prijedlogu, a većinskog sastava predstavničkog tijela onom Franovljevom prijedlogu, u konačnici je glasovnom prevagom vijećnika iz redova vladajuće PGS/SDP-ove većine usvojen prijedlog predlagača kojeg je bio predsjednik Gradskog vijeća. Franov je k tome, tijekom predstavljanja novog Poslovnika napomenuo i da u red važnih noviteta tog, sad i formalno usvojenog dokumenta spadaju odredbe kojima se produljuju rokovi za dostavu materijala vijećnicima prije zasjedanja tog tijela, čime će članovi vijeća dobiti više vremena i mogućnosti kvalitetnog pripremanja za rasprave i odlučivanje o materijalima s dnevnog reda. Također je napomenuo i da važnim iskorakom smatra poslovične odredbe kojim će se aktualni sat, odnosno postavljanja pitanja vijećnika ubuduće upriličavati na samom početku sjednica, a ne kao do sad u njihovoj završnici kao posljednja točka dnevnog reda, »kad su svi već umorni od najčešće višesatnoga raspravljanja«.


Sramota nadležnog ministarstva
Iako uz ozbiljne kritike na čitkost i razumljivost »Izvješća o radu davatelja javne usluge za proteklu godinu«, tvrtke Ponikve eko otok Krk, a koje je sukladno zakonom propisanim obvezama Vijeću predstavio direktor otočne komunalne tvrtke, Neven Hržić, članovi predstavničkog tijela većinom su glasova usvojili spomenuti izvještaj.


Foto: M. TRINAJSTIĆ

Sjednica Gradskog vijeća Grada Krka / Foto: M. TRINAJSTIĆ


Nakon što je za samu nejasnu, neinformativnu, a dijelom i nerazumljivu formu izvještaja i sam Hržić konstatirao da je izrađen na zakonom propisani način i na zadanom obrascu zapravo »sramota nadležnog ministarstva« koje je takav obrazac propisalo, direktor Ponikava obvezao se dogodine prezentirati »dopunjeno i razjašnjeno izvješće« koje će izraditi sami komunalci, a kako bi vijećnici iz njega išta uopće mogli dokučiti. Ujedno je najavio i da će se već ovog ljeta postupno početi ugrađivati mjerači otpada na setove poluukopanih i ukopanih kontejnera na javnim površinama koji nakon toga, korisnicima bez identifikacijskih kartica, zapravo više neće biti dostupni.


Vijećnici su, među ostalim temama o kojima su raspravljali većinom glasova naposljetku »blagoslovili« i prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Opće uvjete pružanja usluge korištenja javnih tuševa na gradskim plažama. Tom odlukom komunalnoj krčkoj tvrtki Vecla omogućeno je uvođenje sustava naplate tuševa na javnim plažama, i to po cijeni od 20 centi za (fiskalizirano) poluminutno korištenje tuševa.


Kako je vijećnicima objasnio direktor Vecle, Danko Milohnić, sustavima naplate ovog će se ljeta obuhvatiti šest tuševa na gradskim kupalištima te objasnio da je jedini i isključivi razlog vraćanja naplate strelovit skok u potrošnji vode, do kojeg je posljednjih ljeta došlo nakon što su zbog nemogućnosti fiskaliziranja njihovih dotadašnjih »žetonjera« do tad postavljeni uređaji za naplatu morali biti stavljeni van funkcije.


Tuševi će sad biti opremljeni uređajima kojima se svako njihovo korištenje evidentira kod nadležnih institucija, a naplata nema financijskih, odnosno profitnih motiva već isključivo želju da se smanji nepotrebno i nekontrolirano trošenje vode, a time i onečišćavanje okoliša, objasnio je Milohnić.


Dizalica ostaje


Odgovarajući na vijećnička pitanja, gradonačelnik Darijo Vasilić rekao je da dizalica postavljena na Kamplinu zbog izvođenja radova na gradskoj zgradi neće biti uklonjena tijekom ljetnih mjeseci. Objasnio je da će za trajanja turističke sezone na privremeno konverviranom gradilištu dizalica ostati stajati jer bi postupak njenog privremenog demontiranja, a potom i ponovnog vraćanja početkom jeseni proračun Grada »olakšao« za desetak tisuća eura, što je ocijenio nepotrebnim.


Najavio je i da bi ulaganja u buduće muzejske i prezentacijske sadržaje tog kompleksa trebala biti dovršena 2025. godine, a dotaknuo se i već pokrenutih Gradskih ulaganja u kompleks bivše škole u Milohnićima. Ondje se, doznali smo, izvode zahvati kojima bi se dio prostorija uredio i opremio za privremeni prihvat vrtićaraca dok se, za oko tri godine, ne izgradi i otvori budući dječji vrtić u Vrhu. Na taj ćemo način premostiti period u kojem će nam, kako sad stvari stoje, u raspoloživim kapacitetima predškolskog odgoja nedostajati prostora za prihvat svake godine sve većeg broja mališana, a dio kojih bi bez otvaranja tog kapaciteta do dovršetka vrtića u Vrhu ostajao neupisan, zaključio je Vasilić.