Treća omiljena destinacija

Krk uoči kolovoške špice već srušio rekord. Najviše noćenja u kućnoj radinosti

Mladen Trinajstić

Baška puca po šavovima / Foto M. TRINAJSTIĆ

Baška puca po šavovima / Foto M. TRINAJSTIĆ

Na cijelom otoku tijekom sedam ovogodišnjih mjeseci zabilježeno je tako tek nešto manje od 511.500 posjetitelja, odnosno 5 posto više no 2019. godine, najviše ih je odsjelo u privatnom smještaju, a slijede kampovi te hoteli 


KRK – Zahvaljujući iznimno dobrim turističkim rezultatima i posjećenosti koja, čini se, nadmašuje očekivanja čak i i onih najoptimističnijih krčkih turističkih djelatnika, Grad Krk se ovih dana i službeno našao u krugu najpopularnijih i najposjećenijih ljetnih destinacija Kvarnera, odmah iza Malog Lošinja i Crikvenice. Već tradicionalno »najprometnije« turističko središte našeg najturističkijeg otoka na kojemu se ostvaruje više od trećine ukupnog prometa naše regije, dosadašnji dio ljetne sezone zaključilo je sa zavidnim brojkama i rezultatima koji, budući da glavna kolovoška špica tek nastupa, ukazuju da bi i u nastavku ove sezone rekordi i nadalje mogli nastaviti »padati«.


Najviše Nijemaca


– U komercijalnim smještaju, u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine, ukupno je na području našega grada ostvareno 747.740 noćenja, što je čak 49 posto veći rezultat u odnosu na prošlu godinu, kad je u istom periodu bilo ostvareno 501.780 noćenja, istakla je Ivana Kovačić, direktorica TZ-a Grada Krka. I više od tog podatka, ovu turističku djelatnicu veseli spoznaja da je spomenuti rezultat za čak sedam posto bolji od datumski usporedivog »prolaznog vremena« rekordne 2019. godine, kada je na području grada Krka bilo ostvareno 697.814 noćenja.
– Također, ukupno je tijekom sedam dosadašnjih mjeseci u Krku i okolici ostvareno 140.000 dolazaka, što je čak osam posto više od ostvarenja iz 2019., otkrila nam je nadalje Kovačić od koje smo doznali i da su najveći doprinos novim krčkim rekordima dosad dali kampovi koji su s čak 333.300 ondje ostvarenih noćenja za sedam posto premašili svoje rezultate iz 2019. godine. U hotelima su pak ostvarena 87.973 noćenja, a u objektima u domaćinstvu 297.780 noćenja, 10 posto više u odnosu na dosad rekordnu godinu. U razdoblju od siječnja do srpnja, pet najjačih tržišta po ukupnom broju ostvarenih noćenja na području Grada čine ono njemačko (s udjelom od 36 posto), slovensko (20 posto), austrijsko (7 posto), hrvatsko (5 posto) te talijansko, s udjelom od dva posto, zaključila je čelnica krčkog TZG-a.


Kako grad, tako cijeli otok


Slične smo pokazatelje, očekivano, čuli i od predstavnika TZ-a otoka Krka koji prate i objedinjuju rezultate koji se bilježe i u preostalih šest krčkih lokalnih jedinica. Na cijelom otoku tijekom sedam ovogodišnjih mjeseci zabilježeno je tako tek nešto manje od 511.500 posjetitelja, 5 posto više no 2019. godine. Spomenutih više od pola milijuna ovogodišnjih krčkih gostiju u smještajnim kapacitetima Bodulije do 31. srpnja ostvarilo je nešto više od 2,7 milijuna noćenja, tri posto više no tijekom dosad najplodonosnije godine. Gledano cijeli otok, tijekom ove je godine najviše noćenja ostvareno u »kućnoj radinosti« koja je ukupnom rezultatu pridonijela s gotovo polovicom ukupnog broja noćenja, njih 1,35 milijuna. Slijede kampovi koji su svekupno do sad »uknjižili« nešto više od 913.000 noćenja, a potom hoteli u kojima je bilo registrirano i više no solidnih 426.700 noćenja. Nakon Grada Krka i njegovih dosad ostvarenih 747.000 noćenja, po posjećenosti i brojnosti noćenja slijede Baška (547.300 noćenja), Omišalj (450.900), Malinska (434.800 noćenja), Punat (317.600), Dobrinj (246.600) i naposljetku Vrbnik, na čijem je području unatoč činjenici da ondje ne postoje veći kampovi i hoteli do konca srpnja bilo registrirano 62.400 noćenja.