"Dar iz Krka"

Krk dobio novih 11 atraktivnih suvenira

Ovogodišnji natječaj bio je posvećen kulturnim i turističkim vrijednostima grada i otoka Krka, a naglasak je stavljen na živote svetaca vezanih uz ovaj kraj i s njima povezanu simboliku te je ponuđeno 18 suvenirskih prijedlogaNakon što je početkom godine raspisan još jedan u nizu natječaja slijedom kojih Turistička zajednica grada Krka kreativce s otoka Krka, ali i cijele zemlje potiče na osmišljavanje rješenja suvenira kojima će se grad Krk, pod zaštićenom markicom »Dar iz Krka«, kvalitetnim i originalnim rješenjima potom prezentirati na turističkom tržištu, ovih je dana javnosti predstavljena deveta »generacija« takvih certificiranih krčkih memorijabilija.


Sveci u fokusu


Nakon izvršene selekcije, javnosti je upravo ovih dana sad napokon i predstavljena nova paleta suvenira koji su, slijedom odluke ocjenjivačkog povjerenstva, dobili potvrdu svoje originalnosti.


Na devetom natječaju, u čijem su širem fokusu bile kulturne i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, naglasak u osmišljavanju rješenja kreativnih izazova bio je stavljen na živote svetaca vezanih uz ovaj kraj, odnosno na specifičnu ikonografiju te s njima povezanu simboliku na koju je, doznajemo od Ivane Kovačić, direktorice TU-a TZG-a Krka, svojim kreacijama odgovorilo desetero autora iz cijele zemlje, sa svojih sveukupno 18 suvenirskih prijedloga.


Dekoracije i slagalice
Slijedom kriterija zacrtanih od natječajnog povjerenstva, pravo na ponosno predstavljanje pod zaštićenim krčkim suvenirskim brendom naposljetku je ostvarilo jedanaest takvih novih prijedloga, onih za koje je složno (pr)ocijenjeno da su uspješno zadovoljili natječajne kriterije, među kojima i onaj da predstavljaju odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada ili otoka Krka, odnosno da prezentiraju njegovu materijalnu, nematerijalnu ili pak prirodnu baštinu.Paleta originalnih krčkih suvenira od sad će tako biti bogatija za »Gla gla« – edukativnu drvenu slagalicu s glagoljskom azbukom čije su autorice Ana Banić Göttlicher i Ivana Peko iz tvrtke 4N4 Design, zidnu dekoraciju s portretom sv. Jakova i zidnu dekoraciju s portretom sv. Kvirina čija je autorica Miriam Volarić, kao i konturu otoka Krka s tropismenim tekstom izrađenu od biorazgradive plastike koju su osmislili Nela i Zlatko Šakić iz Obrta za usluge 3Design Šanell.


Zeleno svjetlo dobilo je i njihovo pročelje crkve sv. Jakova izrađeno od biorazgradive plastike kao i od istog materijala izrađene tropismene puzzle. U red suvenira s pravom korištenja zaštićene oznake uvrštena je i vreća s blagom iliti drvenim nakitom inspiriranim svetačkim legendama za čije su osmišljavanje i izradu zaslužne Smiljka Franić i Kristina Ladika.


Oznakom »Dar iz Krka« ovjenčana je i staklena zidna dekoracija s motivom glagoljskog slova te stakleni privjesak s motivom glagoljskog slova, autorica Tomislave Juroš i Antonije Juroš Vidmar iz Ateliera TIAS te pjat izgubljenog vremena, odnosno keramički ukrasni pladanj kao i keramički ukrasni tanjurić nazvan Lovrine suze, a za čiji je nastanak zaslužna Zvjezdana Depikolozvane iz Obrta za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella.


Digitalni katalog


Spomenimo i da je na selekciji novoodabranih prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka, uz direktoricu TU-a TZG-a Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost uložilo i povjerenstvo u čijem su sastavu bili Dinko Jakovljević, Lucija Petrak, Ema Makarun, Lucija Morić i Igor Gržetić.– S obzirom na sve do sad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti na raspolaganju imaju bogatu i šaroliku paletu umjetnina, različitih dekorativnih ili pak uporabnih predmeta, domaćih gastroproizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, zaključila je direktorica Kovačić podsjetivši i da su svi do sad certificirani krčki suveniri odnedavno predstavljeni i putem digitalnog kataloga, dostupnog s poveznice: tz-krk.hr/hr/dar.


U istoj prigodi čelnica Turističke zajednice grada Krka – institucije nositeljice tog projekta zahvalila se svima koji su devetu godinu zaredom pridonijeli uspjehu ove inicijative. Onima kojima je promakao prolaz u probrano društvo autora i proizvođača suvenira kojima se Krk ponosi, čelnica TZ-a zaželjela je više sreće pri sljedećem, jubilarnom, desetom natječaju.