Odvodnja i vodoopskrba

Krenula najvažnija kapitalna investicija na području cresko-lošinjskog arhipelaga. Evo o čemu se radi

Walter Salković, Bojan Purić

Gradonačelnici Cresa i Malog Lošinja te predstavnici investitora i izvođača, slovenske tvrtke Kolektor CPG, posjetili su gradilišta Miholašćica na Cresu i Sunčana uvala-Čikat na LošinjuCRES/MALI LOŠINJ – Otvoreni su radovi na još dva gradilišta u sklopu najvećeg infrastrukturnog projekta na cresko-lošinjskom otočju, projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj, ukupne vrijednosti 486 milijuna kuna.


Od tog iznosa 263 milijuna kuna financira Europska unija kroz Kohezijski fond, dok će ostatak osigurati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i investitor, komunalna tvrtka Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj.


Gradonačelnici Cresa i Malog Lošinja te predstavnici investitora i izvođača, slovenske tvrtke Kolektor CPG, posjetili su jučer gradilišta Miholašćica i Sunčana uvala-Čikat te na glavnom trgu u Malom Lošinju postavili štand na kojem su dijelili informativne materijale i informirali građane o projektu.
Na gradilištu u naselju Miholašćica, gdje se gradi vodovodna mreža i sanitarna kanalizacija s crpnom stanicom, projekt je predstavio Neven Kruljac, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj, naglasivši da je osnovni cilj projekta poboljšanje vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kako bi se zaštitili vodni resursi i okoliš.


– Provedbom projekta poboljšat će se postojeći sustav odvodnje i vodoopskrbe na cresko-lošinjskom otočju kroz uspostavu funkcionalnog sustava odvodnje, učinkovitog pročišćavanja otpadnih voda, smanjenje gubitaka na vodoopskrbnom sustavu te povećanje broja stanovnika priključenih na sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda – rekao je Kruljac te objasnio da je izgradnja komunalne infrastrukture na području naselja Miholašćica dio aglomeracije Martinšćica.


Standard 21. stoljeća


– U sklopu ovog projekta izgradit će se sustav odvodnje sanitarnih otpadnih voda koji obuhvaća 865 metara gravitacijskih kolektora te crpna stanica s tlačnim cjevovodom duljine 430 metara. Projektom je predviđena i rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže ukupne duljine 1.030 metara – rekao je Kruljac.


Gradonačelnik Cresa Marin Gregorović podsjetio je da u Miholašćici trenutno ne postoji sustav odvodnje sanitarnih otpadnih voda te se ovom investicijom dostiže standard kakav i treba biti u 21. stoljeću.


– Preduvjet je to daljnjeg razvoja ovog naselja u kojem se većina stanovnika bavi turizmom i sada će se svi moći spojiti na suvremeni kanalizacijski sustav – rekao je Gregorović i podsjetio da će se u sklopu projekta naselje Gavza priključiti na creski uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji se dograđuje na drugi stupanj pročišćavanja, rekonstruirat će se crpna stanica Plavica te obnoviti šest kilometara kanalizacijskih cijevi u starom gradu.


Predstavnik izvođača Damijan Rupnik naglasio je tri izazova s kojima se susreću građevinari u jednom ovakvom projektu.


– Prvi izazov su uske ulice kroz koje prolazi vodovodna i kanalizacijska mreža, a tijekom radova se mora odvijati cestovni promet. Drugi je izazov prekid radova u vrijeme sezone, što uključuje mobilizaciju i demobilizaciju radnika te konzerviranje gradilišta, a treći izazov je utjecaj na okoliš koji se ne može izbjeći, ali ga je potrebno minimalizirati – rekao je Rupnik te zamolio lokalno stanovništvo za razumijevanje i strpljenje tijekom odvijanja radova.


Dva gradilišta


Nakon posjeta gradilištu na otoku Cresu, održana je i konferencija za novinare kraj gradilišta u Malom Lošinju. Na lošinjskom području trenutno su dva otvorena gradilišta u ovom projektu – na Čikatu uz južnu stranu nogometnog igrališta te na cesti koja vodi od Dražice prema Velom žalu.


Na Čikatu je Kruljac rekao da je ovim zahvatom predviđeno da se sve otpadne vode s područja Čikata, kao turistički najistaknutijeg lošinjskog područja, transportiraju do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Kijcu, gdje je ispust u more. Ovo u praksi znači da na zapadnoj obali ne bi bilo ispusta, već bi sve išlo u akvatorij uz istočnu obalu otoka.


– Time zadovoljavamo direktivu Vijeća EU-a iz 1991. godine koja zabranjuje da se nepročišćena voda ispušta u more, kao što smo ranije činili. Osim tlačnih vodova, predviđena je velika crpna stanica koja dolazi uz lukobran u uvali Čikat.


Vrijednost radova na Čikatu je 12 milijuna kuna, a na području Velog žala osam milijuna kuna. Rokovi su prilagođeni turističkoj sezoni, tako da ćemo se u ovom dijelu nastojati maknuti do sezone, do Uskrsa završiti sve oko hotela, a za ostalo ćemo se prilagođavati – istaknuo je Kruljac.


– Kao jedinica lokalne samouprave, pripremali smo dokumentaciju za oborinsku odvodnju koja će se izvoditi paralelno s aglomeracijom, te dokumentaciju za realizaciju biciklističkih staza, javne rasvjete i svega drugoga što treba planirati duž državnih, županijskih i lokalnih cesta.


Građani će svoj doprinos projektu dati u smislu strpljenja dok traju radovi, do konca 2023. godine. Dajemo iznimku za građevinske radove tijekom turističke sezone, ali u naseljima neće biti radova od 15. lipnja do 15. rujna – rekla je lošinjska gradonačelnica Ana Kučić.