Konačno

Kreću rekonstrukcija ceste od Porozine do Dragozetića. Mještani su na nju čekali puna dva desetljeća

Walter Salković

Rokovi su se pomicali, a u sjećanju otočana je ostalo obećanje tadašnjeg premijera Sanadera, izrečeno u Malom Lošinju 2006. godineCRES – Nakon dva desetljeća iščekivanja otočani mogu uzviknuti »ipak se kreće« jer bi sljedećeg tjedna trebali započeti radovi na rekonstrukciji državne ceste D100, točnije njezine dionice od Porozine do Dragozetića ukupne dužine 6,1 kilometar. Još je početkom stoljeća tadašnja Račanova vlada donijela Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2001. do 2004. godine kojim je bilo planirano i restrukturiranje državne ceste D100, glavne otočne magistrale koja povezuje Porozinu na sjeveru otoka Cresa s Lošinjem na jugu otočja. Od tada se, malo-pomalo, cesta i uređuje, svakako ne dinamikom koja se očekivala ili koja bi zadovoljavala otočno stanovništvo i brojne turiste.


Rokovi su se pomicali, a u sjećanju otočana je ostalo obećanje tadašnjeg premijera Sanadera, izrečeno u Malom Lošinju 2006. godine:


»Državna cesta D 100 Porozina – Veli Lošinj trebala bi biti gotova do 2010. godine, ali ćemo nastojati da se taj rok skrati za barem jednu godinu.« Davno je prošao i taj rok, u međuvremenu su veliki dijelovi prometnice obnovljeni, pri kraju su radovi na dionici Osor – Nerezine na otoku Lošinju, a preostalo je desetak kilometara na sjeveru otoka Cresa.
Prema projektu rekonstrukcije, u planu je ispravak geometrijskih elemenata trase, obnova kolničke konstrukcije, izrada nove potporne konstrukcije, rješavanje sustava oborinske odvodnje, zaštita pokosa, nova prometna oprema i signalizacija, rekonstrukcija raskrižja za Dragozetiće i Filoziće te dodavanje dva para autobusnih ugibališta. Nova prometnica bit će široka šest metara, s 30 centimetara rubnog traka i obostranom bankinom širine jednog metra.


Hrvatske ceste kao naručitelj radove su povjerile krčkoj tvrtki GPP Mikić, a nadzor Rijekaprojektu. Radovi su ukupno vrijedni gotovo 28 milijuna kuna i trebali bi biti dovršeni u roku od 15 mjeseci.