Europska godina mladih

Krčki srednjoškolci na susretu u Novigradu u budućnosti Europe

Mladen Trinajstić

Foto SŠ Krk

Foto SŠ Krk

Sudionici iz deset sredina predstavili su projekt »Budućnost Europe: Europska godina mladih«Krčka Srednja škola »Hrvatski kralj Zvonimir« sudjeluje u projektu »Budućnost Europe: Europska godina mladih« koji, doznajemo od otočnih srednjoškolaca i srednjoškolki, ima četiri glavna cilja – obnovu pozitivne perspektive za mlade, osnaživanje i pružanje podrške mladima, pridonošenje njihovoj informiranosti o mogućnostima koje su im dostupne, kao i usmjeravanje politike prema mladima, u svim relevantnim područjima politike Unije.


Na završnom susretu sudionika u projektu koji je proteklih dana održan u Novigradu učenici iz Petrinje, Vukovara, Čakovca, Velike Gorice, Splita, Slavonskog Broda, Konjščine, Pule, Vele Luke te s otoka Krka izložili su teme kojima su se bavili zadnjih mjeseci.


U fokusu su bila pitanja poput stambenog zbrinjavanja, nezaposlenosti mladih, zelenih politika, političke participacije te njihovih kulturnih i sportskih aktivnosti.


Foto SŠ Krk

Krèki srednjoškolci, u društvu sa svojim vršnjacima iz svih djelova naše zemlje, u Novigradu sudjelovali u projektu “Buduænost Europe: Europska godina mladih” (SS KRK, 28.09.2022)
Trodnevni susret na kojem su, kao predstavnice krčke srednje škole sudjelovale učenice Katarina Lesica, Paula Jurešić i njihova mentorica Gordija Marijan, započeo je predstavljanjem deset najboljih Škola ambasadora Europskog parlamenta u Hrvatskoj.


Uslijedili su paneli tijekom kojih su predstavnici škola petominutnim govorima predstavili svoje prijedloge rješenja, a o svim problemima i prijedlozima raspravljali su sa zastupnikom u Europskom parlamentu Predragom Fredom Matićem i stručnjacima iz područja koja se dotiču mladih.


Mlada ambasadorica Katarina je tako ondje predstavila problem stanovanja mladih na Krku i u Hrvatskoj. Učenici i njihovi mentori s Markom Kovačićem iz Instituta za društvena istraživanja radili su i na akcijskom planu provedbe projekta, a održan je i Zoom sastanak s učenicima iz Njemačke, koji su se bavili istim temama, sve kako bi srednjoškolci i na taj način raspravili o svojim prijedlozima.


Sudionici višednevnog programa sudjelovali su i na radionicama koje je vodio Nino Preložnjak iz varaždinskog Centra za mlade te pritom vježbali tehniku »storytellinga«.


Svaka škola obradila je zadanu temu, a zaključci će biti objedinjeni u jedinstvenoj brošuri te dostavljeni na sve relevantne adrese političkih institucija Europske unije i Hrvatske.