Krizni rebalans

Krčki proračun skresan za 15-ak milijuna kuna

Mladen Trinajstić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Umjesto planiranih 97,6 milijuna kuna proračunskih prihoda, proračun je sada »skresan« na 81,9 milijuna, čemu još valja dodati i 889,8 tisuća kuna prenesenog viška iz 2019. Ukupni planirani rashodi za 2020. sad su zacrtani na 82,7 milijuna kunaVijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Krka usvojili su na svom redovitom ljetnom radnom okupljanju prijedlog prvih izmjena i dopuna Gradskog proračuna za ovu godinu – plana namicanja, ali i trošenja novca kojeg će, svjesni su toga svi, u ovoj godini i oklonostima koje su obilježile njen prvi dio, biti značajno manje no što se računalo koncem 2019. kad se donosio proračun za ovu, sve samo ne normalnu godinu.


Umjesto dosad planiranih 97,6 milijuna kuna proračunskih prihoda i primitaka, netom usvojenim rebalansom krčki je Gradski proračun sad »skresan« na 81,9 milijuna kuna prihoda i primitaka, iznos kojemu još valja pridodati i 889,8 tisuća kuna konsolidiranog prenesenog viška iz 2019. godine. Ukupni su planirani rashodi i izdaci za 2020. izmijenjenim budžetom sad zacrtani na 82,7 milijuna kuna.


Kamplin na čekanju


Kako je obrazložio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, do izmjene proračuna, odnosno smanjenja prihoda za 8,7 milijuna te smanjenja primitaka od zaduživanja za 7 milijuna kuna, a posljedično i smanjenja rashoda i izdataka za 14,8 milijuna kuna (15,3 posto), došlo je zbog drastičnog smanjenja prihoda uzrokovanog »zastojem prometa u gospodarstvu« uslijed epidemije koronavirusa.
– Razlozi potrebe umanjenja prvotno planiranog ovogodišnjeg proračuna leže i u smanjenju čitavog niza rashoda vezanih uz društveni i komunalni standard, potom i u preuzimanju rashoda Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« za razdoblje kad je bio zatvoren (koji se inače financiraju roditeljskim uplatama), ali i smanjenja izdataka za otplatu glavnica kredita, što je posljedica odobrenih moratorija na njihovo plaćanje, objasnio je Vasilić.


Gradonačelnik je pritom napomenuo i da su proračunske brojke izmijenjene i presložene dijelom i kao posljedica odgode realizacije kapitalnog projekta uređenja gradsko-dijecezanskog muzeja na Kamplinu (ex-Multimedijalnog kulturnog centra Krk), i to u dijelu njegove rekonstrukcije koja će očito morati pričekati neka bolja vremena.


Ono što je od tog objekta, odnosno budućeg kulturnog sadržaja ipak ostalo u ovogodišnjem, dobrano srezanom proračunu, jesu troškovi postizanja energetske učinkovitosti same zgrade, a koji su i dalje planirani proračunom, što i ne čudi s obzirom da bi taj dio ulaganja u velikom dijelu trebao biti sufinanciran sredstvima Europske unije.


Svima manje


Izmjenom proračuna za ovu godinu na prihodovnoj su strani porezni prihodi tako smanjeni za 4,7 milijuna kuna, prihodi od imovine za 2 milijuna, a prihodi od pristojbi i naknada za nešto manje od pola milijuna kuna.


Kao posljedica kriznog »kresanja« proračunskih prihoda, osjetno su smanjeni i ovogodišnji proračunski rashodi, i to u ukupnom iznosu od čak 14,8 milijuna kuna. Od tog se iznosa sa stavki koje se tiču neposredno lokalne uprave »skinulo« 11,9 milijuna kuna, dok je ostatak namaknut umanjenjima na proračunskim segmentima vezanim uz gradske ustanove, među ostalima uz Gradsku knjižnicu (kojoj su proračunom predviđeni rashodi umanjeni za 48 tisuća kuna), Centar za kulturu Grada Krka (s proračunskim smanjenjem od 448 tisuća kuna), Dječji vrtić »Katarina Frankopan« sa smanjenjem od 2,1 milijun kuna te Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Krka, sa smanjenjem od 262 tisuće kuna.


Istom prigodom usvojen je i »krizni« prijedlog smanjenja financijskih parametara Plana razvojnih programa Grada Krka za razdoblje od 2020. do 2022., koji je također osjetno smanjen te sada iznosi 42,2 milijuna kuna. S obzirom da je najveći dio tema zasjedanja Gradskog vijeća bio vezan uz umanjivanja financijskih stavki i planiranih izdataka, ne čudi da su vijećnici i vijećnice konsenzualno u istoj prilici usvojili i niz sličnih mjera vezanih uz smanjenje njihovih, odnosno prihoda stranaka i političkih grupacija koje predstavljaju.


Jednoglasno je tako usvojen i prijedlog Odluke o smanjenju sredstava za financiranje političkih stranaka i kandidacijskih lista grupe birača zastupljenih u Gradskom vijeću Krka kojima u drugoj polovici godine iz gradske kase više neće otići niti lipa. Kao jedna od mjera za održavanje likvidnosti proračuna Grada Krka jednoglasno je prihvaćen i prijedlog 50-postotnog umanjenja naknada troškova za rad članova i radnih tijela Gradskog vijeća te gradonačelnika (mjesečne naknade i naknade za prisustvovanje sjednicama).


Jednoglasno je usvojen i prijedlog Odluke o smanjenju naknade troškova i nagrade za rad članovima vijeća nacionalnih manjina Grada Krka u 2020. godini, i to također za 50 posto.


SDP-ov Nikša Franov umjesto Ines Balorda


S obzirom da je vijećnica iz redova SDP-a Ines Balorda iz osobnih razloga podnijela ostavku na članstvo u Gradskom vijeću Krka, sukladno Međustranačkom sporazumu sklopljenom između PGS-a, SDP-a i HNS-a, krčkim je socijaldemokratima omogućeno da kao zamjenika sad već bivše vijećnice imenuju svoga novog predstavnika – Nikšu Franova koji je dužnost preuzeo davanjem svečane prisege.