Plemenita praksa

Krčki “Klub sto kapi” obilježio Svjetski dan darivatelja krvi

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen TrinajstićDiljem Hrvatske ali i svijeta i ove se godine 14. lipnja obilježavao kao Svjetski dan darivatelja krvi. Spomenuti su dan, naravno, svojim aktivnostima obilježili i oni u toj hvale vrijednoj, plemenitoj i humanoj praksi najustrajniji otočani – članovi “Kluba sto kapi” u kojem se već nekoliko godina okupljaju, druže i svojim aktivnostima podupiru oni koji su krv darovali stotinu i više puta.


Nakon što su zauzimanjem i financijskom podrškom pojedinih otočnih lokalnih samouprava članice i članovi tog Kluba nedavno podržani i nagrađeni dobavom njihovih novih, prepoznatljivih, crvenih odora, otočni su darivatelji na njima i njihovim htijenjima posvećeni dan odlučili izaći u javnost.


U samom središtu grada Krka, pod koprivićem koji već desetljećima označava glavno okupljalište i susretište Krčana, dobrovoljni su darivatelji postavili svoj štand.
S njega su, u opuštenoj i srdačnoj ćakuli sa svojim sugrađanima, tijekom prijepodnevnih sati prolaznike informirali o važnosti i vrijednosti darivateljstva, te pri tom i poticali da se, dopuštaju li im to zdravstvene okolnosti, i sami priključe nekoj od budućih akcija dobrovoljnog darivanja krvi.


Dan dobrovoljnih darivatelja “svojim” je najustrajnijim i najvjernijim podupirateljima, u ime Gradskog društva Crbvenog križa, čestitala i ravnateljica te ustanove, Marija Jakominić.


– Ovaj dan obilježava Vaša humanost, plemenitost i bezgranična ljubav prema čovjeku i zato vam svim ovim putem želimo izraziti našu zahvalnost, istakla je čelnica GDCK Krk.


Kontinuiranim i redovitim odzivima vas – dobrovoljnih darivatelja krvi na akcije koje organiziramo, prikupljamo tu “zlatnu tekućinu” koja je ključna u zadovoljavanju potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa.


Zbog vas i vašeg doprinosa, dragi darivatelji, zaista smo solidarno i ujedinjeno društvo, a dajući krv vi uvijek iznova dajete sebe, budeći nadu u oporavak od bolesti i spašavanje života drugih, zaključila je Jakominić.


Foto Mladen Trinajstić


Ravnateljica GDCK Krk istakla je i da su krčki darivatelji, osim kroz redovito odazivanje akcijama, uzor i motivatori ljudima iz svoje okoline i kroz aktivnosti kakvoj smo svjedočili i u ovoj prilici, a koja je, kako nam je predstavio Josip Odobašić, čelnik otočnog Kluba sto kapi, cilj i svrhu imala u podizanju svijesti i izgradnji kulture kontinuiranog darivanja krvi.


Na dvadesetu obljetnicu Svjetskog dana darivatelja krvi zahvalu svim darivateljima krvi koji su spasili na stotine tisuća života uputili su i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, ali i Hrvatskog Crvenog križa, kao organizacije koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u zemlji.


Zahvaljujući nesebičnosti i plemenitosti darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi, doznali smo od predstavnika te organizacije.


Tijekom prošle godine u cijeloj Republici Hrvatskoj prikupljeno je 195.717 doza krvi, od čega je u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i njegovih društava prikupljeno 155.469 doza.


Od ukupnog broja prikupljenih doza krvi, 18 posto darovale su žene (njih 28.500), a 82 posto muškarci (njih 126.969). Nije nebitno napomenuti i da Hrvatska spada u red zemalja koje zahvaljujući velikoj i stabilnoj bazi redovitih dobrovoljnih davatelja krvi imaju osigurane potrebne doze krvi.


No, kako bi se samodostatnost osigurala dugoročno, potrebno je znatno više animirati mlade darivatelje da se odazivaju akcijama darivanja krvi.


Naime, posljednjih godina uočen je pad broja mlađih darivatelja, a tomu je pridonijela pandemija, kao i iseljavanje mlađe populacije.


Usto, potrebno je apelirati i na žene kojima zdravlje omogućuje da postanu darivateljice krvi, da se odazovu akcijama darivanja krvi u svojim sredinama, zaključuju predstavnici HCK-a.


Krv može dati svaka zdrava osoba starosne dobi od 18 do 65 godina, a u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja i do 70. godine života.


Uvjet koji darivatelji moraju zadovoljiti jest i da ih, uz dobro opće zdravstveno stanje, proporcionalno njihovoj visini “obilježava” i tjelesna težina iznad 55 kilograma.


Muškarci mogu na klasični način dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje, s razmakom između davanja od četiri mjeseca. I ono najvažnije, samo jedna doza krvi može spasiti čak tri života.