Bodulija

Krčki kampovi u prosincu imali najveći skok, a hoteli pad

Mladen Trinajstić

Dobar dio gostiju odlučio je dane prosinca provesti u vrhunskim kampovima poput Ježevca / Foto : M. TRINAJSTIĆ

Dobar dio gostiju odlučio je dane prosinca provesti u vrhunskim kampovima poput Ježevca / Foto : M. TRINAJSTIĆ

S 1,3 tisuće ostvarenih noćenja, prvenstveno u Valamarovu Ježevcu, kamperski promet Bodulije u prosincu je bio pet puta veći u odnosu na 2019., ali zato hoteli, s 1.066 noćenja, nisu ostvarili ni petinu ranijeg prometa, tek iznajmljivači »broje« solidnih 80 % u odnosu na godinu prijeKRK – Iako lani baš ništa nije bilo jednako kao prethodnih godina, pa tako niti ozračje niti turistički promet koji je ostvaren u božićno-novogodišnjem razdoblju, predstavnici Turističke zajednice otoka Krka ipak su sakupili, obradili, a ovih dana i javnosti predstavili statističke pokazatelje ostvarenja proteklog prosinca, kao i sada »kompletirane«, čitave prošle godine. Iako u razdoblju adventa i u novogodišnjoj noći nigdje nije bilo niti je smjelo biti zabavnih programa i turističkih okupljanja, to ne znači da u istom tom razdoblju na Krku nije bilježen (kakav-takav) turistički promet koji je, iako ukupno osjetno »tanji« od prosinačkog prometa prethodinih godina, ovog puta u nekim segmentima rezultirao čak i nekim pažnje vrijednim plusevima. Indikativan dokaz da se raditi može čak i u kasnojesenskim, pa i zimskim danima te unatoč pandemijskim ograničenjima, došao je do izražaja posebno u segmentu krčkih kampova koji su, zahvaljujući svom novouvedenom zimskom radu, proteklog prosinca osjetno povećali rezultate u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu. S 1,3 tisuće noćenja ostvarenih u kampovima, a koja su uglavnom »inkasirana« u Valamarovu Ježevac premium camping resortu u Krku, rezultat kamperskog prometa Bodulije u prosincu je bio za više od pet puta veći u odnosu na prosinac 2019.


Domaćih gostiju 82%


Istovremeno, koliko je velik i pozitivan na Krku bio prosinački kamperski skok, toliko je negativan bio pad zabilježen na planu prometa ostvarenog u hotelima. U tek pokojom otvorenom krčkom hotelu, ponajprije malinskarskom Malinu ili puntarskom Kanajtu, koji su jedini odlučili prkositi očekivanjima slabog prosinačkog prometa, ovog je puta ostvareno samo 1.066 noćenja, niti petina onog »normalnog«, ostvarenog tijekom posljednjeg mjeseca 2019. godine. Znatno bliže svojim uobičajenim ostvarenjima, za razliku od otočnih hotelijera, u božićno-novogodišnjem razdoblju primakli su se iznajmljivači koji su ostvarili i više no solidnih 80 posto prometa iz datumski usporedivog perioda 2019., odnosno nešto više od 2,8 tisuća noćenja. Prema podacima TZ-a, tijekom prosinca je otok Krk sveukupno turistički posjetilo nešto više od 1,2 tisuće gostiju (od toga čak 82 % domaćih). U istom je razdoblju ukupni otočni prošlogodišnji »score« podebljan za tek nešto manje od 5,2 tisuća noćenja, a što čini polovicu prosinačkog doprinosa 2019. godine. Spomena je vrijedan i podatak da je u proteklom mjesecu najposjećenija destinacija Bodulije uvjerljivo bio grad Krk (sa skoro 2.000 ondje ostvarenih noćanja), a potom slijede Malinska (1,1 tisuća), Omišalj (tisuću) te Punat, u kojem je ostvareno četiristotinjak noćenja.


Najbolje rezultate ostvario obiteljski smještaj


Iz podataka se vidi da su najbolja ostvarenja lani bila u obiteljskom smještaju, koji je u odnosu na 2019. dosegao 62 posto godišnjeg rezultata. Potom slijede kampovi s dosegnutih 52 % brojki u odnosu na 2019., dok su krčki hoteli, dio kojih lani nije ni otvaran, poslovnu godinu zaključili s rezultatom manjim od trećine ostvarenja 2019. – Važno je i to što nam je Njemačka i dalje ostala najzastupljenije emitivno tržište s udjelom od 38 %, ali i s najduljim prosječnim boravkom od čak 7,6 dana. Za njima na listi najvjernijih gostiju slijede Slovenci, a na trećem mjestu su domaći gosti kojih je lani ondje bilo više no ikad, zaključila je Majda Šale. 


Prosjek 4 do 6 dana


Što se pak tiče rezultata cijele prošle godine, otok Krk je 2020. zaključio s 434.777 registriranih posjetitelja te ostvarenih 2,63 milijuna noćenja koja čine tek 52,89 posto lanjskih ostvarenja. – Prosjek boravka domaćih turista u 2020. godini bio je 4,3 dana, a ukupno svih turista nešto više od 6 dana, rekla je predstavljajući nam statističke pokazatelje, direktorica otočnog TZ-a Majda Šale. Napomenula je da je ukupni prihvatni kapacitet otoka Krka u 2020. godini činilo 59,8 tisuća »osnovnih« kreveta (500-tinjak manje nego 2019.), ali i 5,9 tisuća pomoćnih kreveta (čiji je broj i više nego prepolovljen). – Iako je prošlogodišnje podatke teško uspoređivati s bilo kojom, pa tako i 2019. godinom, bitno je istaknuti da su ostvarenja u okolnostima pandemije COVID-19 bolesti ipak rezultirala prihvatljivim ostvarenjima, ocijenila je Šale, priznavši da su očekivanja otočnih turističkih djelatnika u nekim trenucima bila i znatno manja od konačno ostvarenih.