Filmsko-glazbena avantura

Krčki FIG će od 29. rujna do 1. listopada ponuditi tri dana filmskih projekcija i glazbenih nastupa

Mladen Trinajstić

Kino Krk bit će jedno od mjesta održavanja nove krčke manifestacije / Foto GRAD KRK

Kino Krk bit će jedno od mjesta održavanja nove krčke manifestacije / Foto GRAD KRK

Festival filma i glazbe će od 29. rujna do 1. listopada ponuditi tri dana filmskih projekcija i glazbenih nastupa, različitih žanrova, uz edukativne radionice, u kinu Krk i Velikoj gradskoj vijećnici 


 


KRK – Suradnjom članova udruge Kreativni Krk s komunalnom tvrtkom Vecla koja upravlja krčkim kinom rodila se nova ideja, odnosno priredba nazvana – FIG. Akronim je to za Festival filma i glazbe čije će se premijerno izdanje, predstavio nam je Luka Adžić-Kapitanović, čelnik Kreativnog Krka, odigravati između 29. rujna i 1. listopada. Prvi, a za vjerovati ne i posljednji FIG, kojemu je potporu dao i Grad Krk, održavat će se u kinu Krk, odnosno Velikoj gradskoj vijećnici, ali i njezinom eksterijeru.


Luka Adžić-Kapitanović / Foto M. TRINAJSTIĆ


Jedinstveni program
– Novi uspjesi svjetske i regionalne kinematografije, sadržaji za najmlađe, edukativne radionice, nastupi DJ-a i jazz glazbenika, drugim riječima žanrovski diverzitet, glavni su sastojci ovog jedinstvenog programa, stoga posljednji rujanski vikend rezervirajte za novu filmsko-glazbenu avanturu – ističe predsjednik spomenutog krčkog udruženja, od kojeg smo doznali i da će FIG u petak, 29. rujna, u kinu Krk otvoriti novi film redatelja Wesa Andersona, »Asteroid City«. Nakon projekcije, filmsku će večer glazbom upotpuniti lokalni jazz sastav Sunny side duo kojeg čine saksofonist Franjo Črnjarić i kavijaturist Karlo Lovrić koji će posjetiteljima pružiti ugodnu večer s repertoarom jazz standarda i improvizacije.


Besplatne videoradionice

 


U sklopu FIG-a udruga Kreativni Krk i Filmaktiv iz Rijeke donose i besplatne videoradionice za mlade – videoaktivizam na djelu. U planu je tako radionica s tematikom razrade scenarija, zvuka, kadriranja i montaže. Radionice se temelje na neformalnom druženju, učenju kroz puno praktičnih izazova te prilagođavanju potrebama i sposobnostima polaznika, uz uvažavanje lokalnih specifičnosti.


Svaka radionica pružit će osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog, namjenskog ili pak eksperimentalnog videa, od ideje do realizacije. Edukacija se provodi u tri cjeline pa će se tako, nakon teorijskog uvoda u filmski jezik i filmska izražajna sredstva polaznici upoznati s tehničkim mogućnostima, pisanjem mini scenarija i pretprodukcijskim pripremama, ali i sa snimanjem i montiranjem videoradova. Svi zainteresirani za sudjelovanje na videoradionicama prijavljuju se tako da svoje podatke – ime, prezime i dob, pošalju e-mailom na: [email protected], zaključio je naš sugovornik.

Sljedećeg dana, u subotu, 30. rujna, u jutarnjem terminu FIG će ponuditi besplatnu poslasticu za najmlađe. U kinu Krk, naime, bit će prikazan slijed popularnih animiranih filmova namijenjenih mališanima predškolske dobi pod nazivom »Moj prvi odlazak u kino«. Posebnost ovog dijela festivala ogleda se u tome što će djeca dobiti prigodnu diplomu, čime se nastoji trajno zabilježiti sjećanje na njihov prvi susret s projekcijom na velikom platnu, otkriva nam Adžić-Kapitanović, napominjući da je druga filmska večer rezervirana za hrvatski film. Posjetitelji kina moći će pogledati kratkometražni film »U šumi« mlade redateljice Sare Grgurić te hvaljeni debitantski igrani film Andreja Korovljeva »Hotel Pula« kojim je, uzgred rečeno, otvoren bio ovogodišnji, jubilarni, 70. Pula Film Festival. Subotnju će večer filma i glazbe »zaokružiti« nastup krčkog DJ-a Morikonea, Adriana Morića, koji je na glazbenoj sceni već dugi niz godina prisutan i prepoznat kao bubnjar domaćih bendova Buco i Kalašnjikovi, Mala Vida, ali i Gradske glazbe Krk. Morikone je dosad zabilježio nastupe na raznim glazbenim festivalima te pozornicu dijelio s renomiranim imenima hrvatske elektroničke scene, među ostalim i sa svojom sugrađankom – Anom Antonovom.


FIG / Snimio M. TRINAJSTIĆ


Treći dan besplatan


Posljednji dan festivala, 1. listopada, posvećen će biti dokumentarnom filmu i uspješnoj, nedavno uspostavljenoj suradnji između udruge Kreativni Krk i Liburnia Film Festivala. U kinu Krk bit će tako prikazan program »Liburnia uplovljava«, a s njime i »El Shatt – nacrt za utopiju« redatelja Ivana Ramljaka koji je na ovogodišnjem, 21. Liburnia Film Festivalu, osvojio prvu nagradu publike. Također, publika će moći uživati i u projekciji dokumentarca »Knin – Zadar« redateljice Melite Vrsaljko, kojem je pripala nagrada za najbolji film. Program trećeg festivalskog dana je besplatan, a poželjno je, s obzirom na kapacitet dvorane, u kino pristići 15-ak minuta prije početka projekcije, ističe Adžić-Kapitanović, napominjući da će cijena ulaznica za prva dva festivalska dana biti 3,50 eura. Karte su dostupne putem online servisa kinokrk.mojekarte.hr, no bit će ih moguće nabaviti i na ulazu u kino, neposredno pred početak projekcija.