Repovi proslave

Krčki branitelji se javno ograđuju od nepozivanja Vasilića: ‘To je nepotrebno i pogrešno’

Mladen Trinajstić

Od »nepotrebnog i potpuno pogrešnog postupka« predsjednika UVDR-a Gorana Marevića ogradili su se predsjednik otočne HVIDRA-e Davorin Sović i bivši čelnik UVDR-a otoka Krka Zdenko PetrakKRK – Davorin Sović, predsjednik HVIDRA-e otoka Krka koji je, kao još nekoliko članova te organizacije, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, odnosno Dana hrvatskih branitelja, također sudjelovao na ovotjednom polaganju vijenaca i paljenju svijeća uz spomenik braniteljima u krčkom Velikom parku jučer je javno istupio, ogradivši se od okolnosti i konotacija tog događanja s kojima, kaže, nitko od predstavnika udruženje kojim predsjeda – nije bio upoznat.


– Ograđujemo se od nepotrebnog i potpuno pogrešnog postupka predsjednika gradske organizacije Udruge veterana Domovinskog rata koji, ocijenilo je to jednoglasno vodstvo otočne HVIDRA-e, nije smio niti je imao razloga ovaj tako važan i vrijedan dan opterećivati i kontaminirati pitanjima koja s tim danom, niti braniteljima, nemaju baš nikave veze – ustvrdio je Sović.


Nije skrivao niti da se zbog svog sudjelovanja u događanju tijekom kojeg nije bio upoznat s činjenicom da je od organizatora skupa krčki gradonačelnik bio »pozvan ne doći« osjeća izmanipuliranim.


Jednoglasna osuda
– Nakon što smo se, osupnuti naknadnim spoznajama o okolnostima i kontekstu tog događaja, okupili u predsjedništvu ove organizacije, jednoglasno smo odlučili osuditi takav po nama neprikladan čin. Osjećam ljudsku dužnost i moralnu obvezu istaknuti da HVIDRA apsolutno ni za što ne osuđuje krčkoga gradonačelnika, niti s njim ili bilo kojim drugim otočnim čelnikom ili čelnicom ima bilo kakav problem. Naprotiv. S gradonačelnikom već dugo i kontinuirano odlično surađujemo i nikad ne bismo nikom dali za pravo s njim ili bilo kojim drugim lokalnim čelnikom činiti ono što je u ovoj nesretnoj prilici učinjeno – završio je Sović, napomenuvši da zna da se velika većina njegovih kolega i prijatelja iz braniteljskih udruga ne osjeća onako kako si neki daju pravo »prezentirati njihove misli i osjećaje«. Zaključio je da ako itko osjeća da bi gradonačelnik nekom nešto trebao objašnjavati, to može i treba tražiti na Gradskom vijeću.


– Niti ja osobno, a ni predsjedništvo otočne organizacije kojoj sam na čelu, ne osjećamo da nam Vasilić duguje neku ispriku – decidiran je bio Davorin Sović.


Slično je istim povodom reagirao i Zdenko Petrak, dugogodišnji, a sad već i bivši predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata (UVDR) otoka Krka, krovne krčke braniteljske organizacije.


– Iskreno govoreći, ni danas ne mogu dokučiti što je mogao biti uzrok ovako ružnog i žalosnog postupka čelništva Gradske podružnice UVDR-a koji je štetan i u smislu gradnje i njegovanja sloge među braniteljima, ali i otočanima u cjelini. Samom događaju sasvim slučajno nisam svjedočio – rekao je Petrak, uvjeren da većina vinovnika čina koji je zbog svega što se »iza zavjese« dogodilo najmanje bio svečan i dostojanstven, zapravo nije ni znala, niti prepoznala kontekst događaja, a ni shvatila činjenicu da je netko u njihovo ime nekome zatvorio vrata tog skupa.


Ne dijelimo stav


– A posebice ne gradonačelniku. Kao onome tko je godinama nastojao graditi slogu, međusobno uvažavanje i gajiti dijalog među braniteljima koji, naravno, ne moraju uvijek svi o svemu imati isto mišljenje i stav, osobno si nikad ne bih dao za pravo istupati u ime svih branitelja, posebice ne na način i u povodu u kojem si je ovog puta to pravo uzeo predsjednik krčke gradske podružnice veteranskog udruženja, inače moj dugogodišnji prijatelj Goran Marević. Ja, primjerice, ne dijelim njegov stav, posebice ne po pitanju »izdajništva« gradonačelnika Darija Vasilića s kojima sam oduvijek imao više no dobar i korektan odnosu i koji je, baš kao i ostali otočni lokalni čelnici, a nekad i više od njih, uvijek čvrsto i iskreno stajao iza svih dobrih, konstruktivnih i za braniteljsku populaciju korisnih prijedloga udruge čije mi je predsjedanje godinama bilo povjereno. Kao branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, povrijeđen sam tim činom kojemu, osim u političkim ili osobnim svađama, uistinu ne mogu naći ni povoda, a još manje opravdanja – završio je Zdenko Petrak.