IN-NO-PLASTIC

Krčke kante od plastike iz otpada s plaža i iz mora sad su i na dvoru Kraljevine Nizozemske. Nastale su 3D printanjem

Mladen Trinajstić

Tehnologijom 3D printanja proizvedene su kante za otpad, napravljene u potpunosti od reciklirane plastike skupljene kao otpad s krčkih plažaKRK – Krčka komunalna tvrtka Ponikve eko otok Krk, osim po svom uspješnom djelovanju na odvojenom prikupljanju otpada, čuvanju okoliša kroz ništa manje kvalitetne otočne sustave elektromobilnosti te one povezane s odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda, već tri godine sudjeluje i u međunarodnom »In-No-Plastic« projektu. Radi se o projektu pokrenutom krajem 2020. godine u koji je uključeno 17 partnera iz više zemlja Europske unije, zainteresiranih za smanjenje negativnog utjecaja plastike na more i okoliš općenito.


EU program


Cilj projekta, predstavio nam je njegov sudionik te ujedno i tehnički direktor u tvrtki Ponikve eko otok Krk, Dejan Kosić, bilo je nastojanje razvijanja i implementiranja učinkovitih i automatiziranih rješenja za sprječavanje zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom koja, u konačnici, završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima.


– Ukupna sredstva predviđena za projekt koji će se provoditi do kraja ove godine dosezala su čak 7,4 milijuna eura, a budžet kojim iz njega krčki komunalci raspolažu nešto je veći od 308 tisuća eura, nastavlja naš sugovornik ističući da se od tog iznosa čak 70 posto »povuklo« iz europskog programa »Horizont 2020«.

– Ponikve su, uz na istom projektu angažirana još dva hrvatska partnera – tvrtke Probotica iz Zagreba te Sensum iz Rijeke, svoje aktivnosti u proteklim mjesecima uglavnom koncentrirale na problematiku onečišćenja mora i voda makroplastikom, dakle plastičnim predmetima »vidljivih« dimenzija, kaže Kostić. U sklopu inovativnog projekta na Krku su se izabrane plaže i uvale od makro plastike testno čistile automatiziranim procesom korištenja robota, čiji je prototip ne tako davno bio predstavljen na prigodnoj projektnoj prezentaciji.


– Tako prikupljena plastika, s obzirom na njezin polimerski sastav, potom se dodatno selekcionirana obrađuje te se preradom nastoji vratiti u uporabu, njenim uvođenjem u sustav kružnog gospodarstva, a na čemu glavnu ulogu imaju upravo Ponikve, pojašnjava Kosić.


Mobilna aplikacija


– Osim što se tijekom trajanja projekta organiziraju i u djelo provode kampanje čišćenja okoliša, posebice plaža u prikupljanju otpada s kojih su nam proteklih ljeta pomagali krčki osnovci i srednjoškolci, uz korištenje posebne mobilne aplikacije također razvijene u ovom projektu unosili su se i pratili podaci o kretanjima onečišćenja. Ipak, a što je čini mi se i najzanimljivije, od djela prerađenog plastičnog otpada prikupljenog s krčkih plaža proizvela se »sirovinska baza« koju smo potom, uz partnersku pomoć zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, tehnologijom 3D printanja nastojali vratiti u život. Kao jedan od prvih rezultata takvih naših nastojanja proizveli smo kante za otpad, napravljene u potpunosti od reciklirane plastike s krčkih plaža. Kao autori jednog od najboljih projektnih rezultata u tom segmentu In-No-Plastic projekta, zajedno s partnerima iz više drugih zemalja nedavno smo bili pozvani da svoja postignuća i dostignuća predstavimo na u projekt također uključenom, nizozemskom karipskome otoku St. Maarten, kaže Kostić.


Ondje je, naime, posjet početkom veljače pristizala nizozemska kraljevska obitelj pa su se domaćini, inače izuzetno pogođeni golemim količinama plastičnog otpada kojim more zasipa njihove plaže, vlastitu okrenutost nastojanjima čuvanja okoliša uglednim posjetiteljima odlučili predstaviti upravo kroz In-No-Plastic projekt, točnije kroz postignuća tvrtke Ponikve i njenih partnera, oživotvorena u spomenutim od plastike iz mora proizvedenim kantama za otpad. Domaćini projektnog okupljanja, samo koji dan nakon što su se predstavnici Ponikava i njihovih partnera vratili svojim kućama, članovima nizozemske kraljevske obitelji darovali su »krčku kantu« kakvu će, otkrio nam je nadalje naš sugovornik iz krčkog komunalca, s ciljem promocije projekta i njegovih ciljeva, uskoro dobiti sve krčke obrazovne i odgojne ustanove.


Monitoring otpada


Predstavnike tvrtke Ponikve eko otok Krk na St. Maartenu je boravio zajedno s partnerima iz organizacija Venice Lagoon Plastic Free i Empower


Sve njih ondje su ugostili članovi neprofitne organizacije Nature Foundation koja djeluje na tom nizozemskom otoku, koji je dio EU-a, odnosno Nizozemske, ali i u kojoj uživa autonomiju. Na tom otoku projektni su partneri proveli niz akcija monitoringa morskoga otpada, uspoređivali metode i iskustva stečena kroz međunarodni »In-No-Plastic« projekt.


– Problem morskog otpada postaje sve bitnija tema u Europi i svijetu, uz ostalo i stoga što ugrožava prirodne ljepote svjetskih plaža i obala, kontaminira okoliš i predstavlja prijetnju ekosustavu. Pažljivim praćenjem vrsta i količina otpada na različitim lokacijama provedbe projekta, dolazimo do vrijednih informacija koje možemo podijeliti s lokalnim vlastima te pokušati potaknuti promjene na institucionalnom nivou, rekao je Kosić, naglasivši da su Krčani najveći doprinos ipak dali kroz osmišljavanje najučinkovitijih načina vraćanja plastike iz mora u ponovnu uporabu, njenom preradom i transformacijom u nove proizvode.


Mobilna aplikacija


Tijekom trajanja projekta organiziraju se i u djelo provode kampanje čišćenja okoliša, posebice plaža u prikupljanju otpada u kojima pomažu krčki osnovci i srednjoškolci. Oni koriste posebnu mobilnu aplikaciju također razvijenu u okviru projekta, u koju su unosili i pratili podaci o kretanjima onečišćenja.


Uz kante stižu reciklirane košare i sunčane naočale


Osim kanti prvi primjerak koji je sad predstavljen na St. Maartenu, Ponikve su uz pomoć svojih partnera od plastičnog otpada iz mora već pokrenule proizvodnju košara za prikupljanje otpada, jednako kao i Plavih vreća koje se u okrilju istoimenog ekoprograma besplatno dijele nautičarima i turistima, uz poziv da prigodom uživanja u čarima kupanja na divljim plažama uklanjanjem otpada s njih i sami pridonesu njihovom očuvanju. Doznali smo da se već za iduću sezonu planira započeti čak i s »printanjem« sunčanih naočala, također izrađenih od reciklirane plastike s krčkih plaža.