'Dar iz Krka'

Krčka turistička zajednica sada ima i digitalni katalog gradskih suvenira

Mladen Trinajstić

Fotografsku arhivu svih krčkih suvenira moguće je pretraživati po abecedi / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Fotografsku arhivu svih krčkih suvenira moguće je pretraživati po abecedi / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Suvenire sa zaštićenom markicom »Dar iz Krka« TZG Krka sad posjetiteljima predstavlja i nudi i posredstvom digitalnog kataloga za čiju su izradu zaslužni Krčani Igor Gržetić i Hrvoje ZnaorKRK  Turistička zajednica grada Krka, nakon više godina objavljivanja i kontinuiranog osvježavanja svog papirnatog kataloga krčkih suvenira, probranih i objedinjenih pod zaštićenom markicom »Dar iz Krka«, predstavila je sad i njegovu digitaliziranu inačicu. Digitalnom katalogu tako će se od sad moći pristupati i putem poveznice dostupne u glavnom izborniku službenih internetskih stranica spomenute gradske turističke institucije, na adresi: tz-krk.hr/hr.Klikom na opciju »Dar iz Krka« otvara se pregledni i jednostavno pretraživi katalog u kojem su detaljno predstavljeni svi službeni gradski suveniri, u prethodnim godinama uvrštavani u projekt kojim se Krčani, sad već uspješno, ali i još uvijek originalno, predstavljaju svojim posjetiteljima, gostujućim prijateljima i zaljubljenicima u taj turizmu okrenuti otočni grad duge i bogate povijesti.


Novi iskorak


Podsjetimo, suveniri iz serije »Dar iz Krka«, kao što otkriva prigodna markica, svojevrsne su gradske memorabilije koje, ističu u TZG-u Krka, predstvljaju odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa. Izvorni krčki suveniri odabiru se na natječaju koji krčka turistička zajednica provodi jednom godišnje, i to s obzirom na visoko postavljene kriterije unutar kojih se vrednuju originalnost, autentičnost, cjelovitost, estetika, kvaliteta izrade svih vrsta suvenira jednako kao i korištenje ekoloških, te za krčko podneblje i karakterističnih materijala, odnosno tehnika izrade. Samo ako udovolje tim kriterijima, ali i ostalim formalnim natječajnim propozicijama, a o čemu odlučuje natječajno povjerenstvo, suvenir postaje ponosnim nositeljem certifikata »Dar iz Krka«.
 


Stoga, svima koji od materijalne uspomene na destinaciju žele više od onog što tržište najčešće pruža, autentični krčki suveniri označeni tom oznakom nude široku i raznovrsnu paletu umjetnina, niz različitih dekorativno-uporabnih predmeta i odjeću, ali i sve one najprepoznatljivije i najcjenjenije domaće gastro proizvode, jednako kao i kozmetiku te niz atraktivnih publikacija.


Novi natječaj već tijekom lipnja

Objava rezultata ovogodišnjeg natječaja za prijavu novih rješenja krčkih suvenira, budućih nositelja prava korištenja spomenute zaštićene krčke suvenirske oznake prolongirana je, i to zbog svima nam poznatih okolnosti. No, obzirom na popuštanje epidemioloških mjera, sazivanje Natječajnog povjerenstva, a potom i predstavljanje novog »paketa« takvom markicom ovjenčanih krčkih memorijabilija, doznajemo od predstavnika TZ-a grada Krka, može se očekivati već tijekom ovog mjeseca.

 


Kreiranje novog kataloga krčkih suvenira, doznajemo od predstvnika TZG-a Krka, krenulo je još početkom ove godine, i to kao materijalizacija ideje da se njegovo tiskano izdanje zamijeni ovakvom, suvremenijom i svima dostupnijom, digitalnom kataloškom varijantom. Rad na dvojezičnoj, hrvatsko-engleskoj »arhivi suvenira« bio je povjeren krčkom umjetniku Igoru Gržetiću i Hrvoju Znaoru, također domaćem znalcu internet tehnologija, ilustracija, grafičkog dizajna i digitalnog marketinga. Spomenuti je dvojac nakon višemjesečnog rada ovih dana tako javnosti konačno predstavio i u uporabu »pustio« rezultat svog djelovanja koji, ocjenjuju u TZ-u, predstavlja novi iskorak u provedbi tog projekta, ali i njegova vizualnog identiteta.


Povijest, koncept i suveniri


Svaki korisnik, ulaskom u stranice digitalnog kataloga, tako sad najprije otkriva da se krčki suveniri, u kontinuitetu, izabiru još od 2012. godine te se pritom upoznaje i s konceptom koji stoji iza ove zanimljive priče. Potom, slijedi fotografska arhiva svih krčkih suvenira koju je moguće pretraživati po abecedi, što, naposljetku, dovodi do konkretnih kataloških jedinica, kao najznačajnijeg dijela samog kataloga. Klikom na svakog pojedinog autora, proizvođača ili izdavača, također raspoređenih po abecedi, otvara se prozorčić s njegovim kontakt-podacima, nazivom suvenira i fotografskom galerijom. U nastavku je prezentiran ovogodišnji Natječaj za prijavu rješenja suvenira, zatim rad Natječajnog povjerenstva, s time da katalog završava kontakt- podacima Turističke zajednice grada Krka.