25. regatno natjecanje

Krčka jedra ili osam dana slavljenja maritimne baštine: Slijedi atraktivni Krk Open

Mladen Trinajstić

Krčka jedra niti ove godine, nažalost, nisu baš bila puna vjetra / Foto MLADEN TRINAJSTIĆ

Krčka jedra niti ove godine, nažalost, nisu baš bila puna vjetra / Foto MLADEN TRINAJSTIĆ

Krčka jedra, u vrijednom jubileju "rastegnuta" su na čak osam dana tijekom kojih je u Krku bilo živo i veselo. Slijedi atraktivni Krk Open 


KRK Deseci ponosnih vlasnika tradicijskih plovila, ljubitelja drvenih baraka i jedrenja, ali i čuvara, odnosno promicatelja maritimne baštine gradova i otoka s cijelog sjevernog Jadrana, okupilo se i družilo ovih dana na Krčkim jedrima. Tradicionalno regatno natjecanje tradicijskih plovila svih vrsta, oblika i dimenzija koje je ovog tjedna upriličeno 25. put, i u jubilarnom izdanju u Krk je privuklo respektabilan broj sudionika. Po običaju, regata je krenula iz gradske luke, sa startno-ciljne ravnine između dvaju svjetionika s posljednjim udarcem podnevnog zvona sa zvonika krčke katedrale.


Krčka jedra, u vrijednom jubileju “rastegnuta” su na čak osam dana tijekom kojih je u Krku bilo živo i veselo. Program manifestacije počeo je postavljanjem izložbe fotomotiva iz njegove četvrt stoljeća duge povijesti, a za koje su zaslužni domaći fotografi Luka Tabako, Borut Brozović, Lovro Šolman, Igor Gržetić, Denis Lešić i Vladimir Kalinić. Uvod u najstariju regatu tradicijskih plovila na istočnom dijelu Jadrana bilo je i mnoštvo edukacijskih radionica, ali i “Noćni ples barki” koji je, uz glazbenu pratnju poznatog riječkog glazbenika Zvjezdana Ružića, u obličju noćnog jedrenja praćenog svjetlosnim efektima u krčkoj luci izveden tijekom nedjeljne večeri. U samoj završnici obilježavanja ovog vrijednog jubileja, sve će kulminirati još jednim, ništa manje atratktivnim jedriličarskim natjecanjem – regatom krstaša Krk Open koja je na rasporedu 20. kolovoza.