Tradicionalna fešta

Krčka jedra:  Ove subote 23. regata tradicijskih barki

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Zbog antikorona mjera, ove godine neće biti uobičajenih, pratećih zabavno-glazbenih programa, ali će zato biti starih pasara, guceva, batana i gajeta, kao i izložaba posvećenih moru i maritimnoj baštiniKRK – Na blagdan Velike Gospe, s posljednjim podnevnim otkucajem zvona s krčkog katedralnog zvonika, iz gradske će luke startati još jedna Krčka jedra – tradicionalna regata tradicijskih barki i brodica koje će svojim plovom u akvatoriju pred tim otočnim gradom spomenuti blagdan uljepšati 23. put. Velika subotnja fešta kojom Krčani, uz pomoć svojih kolega s cijelog sjevernog Jadrana, čuvaju uspomene, ali i aktivno rade na predstavljanju tradicijskog pomorstva i jedriličarstva, ove će godine, zbog svima nam znanih okolnosti i nastojanja održavanja socijalne distance, biti upriličena bez uobičajenih, pratećih zabavno-glazbenih programa.


Unatoč tome, uvjereni su organizatori iz jedriličarskog kluba Plav, TZ-a i Grada Krka, slavlje tradicijskog pomorstva ipak će ostati sadržajno i zanimljivo, kako onima koji se u toj prilici odluče otisnuti na pučinu, tako i svima koji ostanu »na kraju«. Tako će, osim uživanja u pogledu na tradicionalne, vjetrom pogonjene pasare, guceve, batane i gajete koje će tijekom subotnjeg poslijepodneva regatavati pred gradom, Krčani i posjetitelji Krka idućeg vikenda imati priliku uživati i prigodnim izložbenim i edukativnim zbivanjima, svima redom posvećenim moru, tradicijskim plovilima i maritimnoj baštini.


Terce jadranskih brodica


U krčkoj Galeriji Decumanus tako će, večer prije same regate, točnije u petak 14. kolovoza, ljubitelji mora, drvenih plovila i bijelih jedara imati prigodu razgledati izložbu »Terce jadranskih brodica« autora Velimira Salamona. Izložbu čini 60-ak tehničkih crteža, konstrukcijskih nacrta i planova brojnih, još uvijek postojećih tradicijskih plovila, kao i onih danas nestalih hrvatskih, odnosno jadranskih brodica.
Iako će u krčkoj galeriji izloženi biti suvremeni, računalni crteži bracera, gajeta, falkuši, batana, guceva, peliga i ostalih tradicijskih plovila, organizatori iz Centra za kulturu Grada Krka najavljuju da će postav, izrađen u skladu s načelima nacrtne geometrije i tehničkog crtanja, posjetiteljima Decumanusa predstaviti vjeran, sadržajan, potpun, ali i autentičan te danas vjerojatno najsustavniji i najtemeljitiji prikaz morfologije jadranske tradicijske barke, odnosno brodogradnje, a do kojeg je autor, inače iskusni znalac spomenute tematike, došao ne samo kabinetskim radom, već i pomnim terenskim istraživanjima provođenim od Rovinja do Dubrovnika, ali i diljem Sredozemlja.


Fotoizložba na rivi


Uz to, istoj će prigodi, odnosno regati tradicijskih barki tijekom petka i subote (14. i 15. kolovoza) biti posvećena i atraktivna izložba fotografija maritimnih motiva koja će biti postavljena na otvorenome, točnije na prostoru krčke rive. Doprinos gradskom (po)morskom slavlju bit će i edukativni dio programa koji, upriličen dan prije same regate, podrazumijeva predstavljanje otočne pomorske tradicije u prostoru atraktivnog Interpretacijskog centra maritimne baštine otoka Krka, smještenog u samom povijesnom središtu tog otočnog grada. Spomenimo i da, osim krčkog jedriličarskog kluba, najstarijeg takvog udruženja na Jadranu, organizacijski i logistički iza ove uvijek zanimljive i atraktivne manifestacije, zajedno s Gradom i TZ-om Grada Krka, čvrsto još stoji i krčko komunalno društvo Vecla. Krčka jedra neprekidno se odvijaju još od 1998. godine pa se ta regata danas kiti naslovom najstarije regate tradicijskih barki na ovome dijelu Jadrana.