Donacija

Krčka “hitna” prva u PGŽ-u dobila mobilni ultrazvuk. To će im puno značiti za efikasnost na terenu

Mladen Trinajstić

Direktor Marina Punat Grupe, Marijan Topolovec uručio vrijednu donaciju dr. Ivi Miljanoviću / Foto M. TRINAJSTIĆ

Direktor Marina Punat Grupe, Marijan Topolovec uručio vrijednu donaciju dr. Ivi Miljanoviću / Foto M. TRINAJSTIĆ

Zbog svojih tehničkih karakteristika i malih dimenzija uređaj će uvelike olakšati rad zdravstvenih ekipa u izvanbolničkim uvjetima, povećati sigurnost pacijenata te ubrzati dijagnostiku njihova zdravstvenog stanja na terenu, a samim time i pridonijeti spašavanju ljudskih životaKRK – U krčkoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, jučer je upriličena prigodna svečanost uručenja novonabavljenog mobilnog ultrazvučnog uređaja koji su zajedničkim snagama otočnim hitnim medicinarima donirale Marina Punat Grupa te tvrtka LNG Hrvatska. Zahvaljujući spomenutoj donaciji, realizirana je nabava prvog takvog uređaja za potrebe Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, a čime će, istaknuto je u spomenutoj prigodi, na otoku Krku od sad biti omogućena brza dijagnostiku niza stanja poput unutarnjih krvarenja, rupture organa, procjena funkcije srca, tromboze veza i slično, i to u zahtjevnim uvjetima pružanja prve pomoći na terenu.


Novodobavljeni, jučer i formalno u ruke sveprisutnih otočnih »hitnih medicinara« predani uređaj, namijenjen je upravo izvanbolničkim uvjetima rada te će zbog svojih tehničkih karakteristika i malih dimenzija uvelike olakšati rad zdravstvenih ekipa na terenu, povećati sigurnost pacijenata te ubrzati dijagnostiku njihova zdravstvenog stanja u izvanbolničkim uvjetima, a samim time i pridonijeti spašavanju ljudskih života.


Krčka ispostava Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a dobila je sofisticirani mobilni ultrazvučni uređaj / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Krčka ispostava Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a dobila je sofisticirani mobilni ultrazvučni uređaj / Snimio M. TRINAJSTIĆ


Tablet sa sondama


Sofisticirani uređaj koji je predstavnicima krčke ispostave Zavoda za hitnu medicinu pred sjedištem te službe jučer uručio Marijan Topolovec, direktor Marina Punat Grupe, marke je Kosmos Bridge.
– Radi se o svojevrsnom tabletu sa sondama, a bitno je napomenuti i da je za taj uređaj u našoj zemlji osiguran servis, te da je jamstvo na njegov ispravan i pouzdan rad pet godina, naveo je u toj prilici Topolovec, istaknuvši da je donacijski udio Marina Punat Grupe rezultat prethodno sklopljenih ugovora o darovanju novčanih sredstava njenih kompanija kćeri – Marina Punat hotel & resort, Brodogradilišta Punat i Marine Punat.


Predstavnici Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a koji su jučer nazočili ovoj primopredaji objasnili su nam da je dobava mobilnog, tek nešto manje od 83.000 kuna vrijednog ultrazvučnog uređaja rezultat prethodno od te ustanove iskazanog interesa za donacijom, a kojoj se Marina Punat Grupa odazvala darom »teškim« 53.000, a LNG Hrvatska sa svojih 30.000 kuna. Po osiguranim sredstvima Zavod je proveo postupak javne nabave u okviru kojeg se najpovoljnijim ponuditeljem pokazala zagrebačka tvrtka Iceberg International Trading, posredstvom koje je uređaj i nabavljen.


Potreban i »point of care«

 


Predstavnici krčke ispostave Zavoda za hitnu medicinu istakli su i da se nakon ove, za sve otočane iznimno važne i vrijedne donacije, u bližoj budućnosti fondu svojih mobilnih elektroničkih pomagala nadaju pridodati još jedan sličan, također mobilni uređaj, tzv. point of care.


Uz pomoć njega će se, objasnili su nam, na samom mjestu intervencije pacijentima moći u samo jednoj minuti obaviti osnovna hematološka i biokemijska analiza uzorka krvi te tako dobiti još potpunija i kvalitetnija slika njegova zdravstvenog stanja.

Mali, ali moćan


Zadovoljstvo novim medicinskim pomagalom, naoko nevelikim, ali u uporabi iznimno vrijednim elektroničkim uređajem, nisu skrivali djelatnici krčke ispostave Zavoda za hitnu medicinu, u ovoj prigodi predvođeni dr. Ivom Miljanovićem koji je ustvrdio da je uređaj, koji s danom preuzimanja odmah ulazi u funkciju, prilično moćan mobilni ultrazvuk koji će njemu, ali i svim ostalim njegovim kolegama, olakšati svakodnevni rad.


– Sad ćemo vrlo pouzdano, odmah na terenu moći odraditi brzi pregled strukture srca, pluća i abdomena, a što je redovito iznimno bitno kod procjene stanja naših pacijenata. Današnja tehnologija, nasreću, omogućuje nam uporabu malenih i laganih prijenosnih uređaja kojima možemo, bilo negdje vani ili pak u domu pacijenata, bez potrebe da ih nepotrebno prevozimo u bolnicu, kvalitetno i pouzdano odraditi procjenu njihova internističkog stanja, jednako kao i procjenu traume, odnosno težine ozljeda, objasnio nam je dr. Miljanović. Upućujući riječi zahvale plemenitim, društveno-senzibiliziranim donatorima, spomenuti je liječnik naglasio i da je krčka »hitna« prva te zasad i jedina ispostava u našoj županiji koja raspolaže tim vrijednim i korisnim uređajem. Čelnik Marina Punat Grupe ugodno druženje s ljudima koji danonoćno bdiju nad zdravljem i sigurnosti otočana i njihovih trenutno iznimno brojnih turističkih posjetitelja napomenuo je da će puntarski nautičari, hotelijeri i brodograditelji, naravno u okvirima svojih mogućnosti, i ubuduće nastojati pratiti potrebe otočnoga zdravstva.


 Lana Musolin, Emanuel Renčić, Marijan Topolovec, dr. Ivo Miljanović, dr. Mladen Španjol, Daniela Kolić i Damir Čutul / Foto M. TRINAJSTIĆ

Lana Musolin, Emanuel Renčić, Marijan Topolovec, dr. Ivo Miljanović, dr. Mladen Španjol, Daniela Kolić i Damir Čutul / Foto M. TRINAJSTIĆ