Rukotvorine Krk

Fabrika Vecla: Kreativne Krčanke stvaraju čuda od otpadnog tekstila, dio projekta možete biti i vi

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Tekstilni će se otpad organizirano početi prikupljati 2. studenoga u Omišlju, 3. studenoga u Krku, a potom i 5. studenoga u Baški, 7. studenoga u Puntu, 9. studenoga u Malinskoj, 10. u Dobrinju te 12. studenoga i u VrbnikuKRK – Članice udruge »Rukotvorine Krk«, otočanima već dobro poznate po nizu zanimljivih kreativnih ali i ekologijom obojenih projekata, početkom studenog započinju s još jednim pažnje vrijednim projektom.


»Fabrika Vecla« naziv je njihove nove ideje koju će vrijedne i kreativne Krčanke, nakon što su proteklih tjedana odradile svu silu pripremnih radnji, u djelo provesti tijekom nadolazećih jesenskih tjedana, želeći podići svijest lokalne zajednice o potrebi, važnosti i mogućnosti ponovne uporabe različitih sirovina, u ovom slučaju tekstila. Činjenica je da tekstilna komponenta čini relativno malen udio u ukupnom sastavu komunalnog otpada, svega dva do tri posto, ali isto tako tijekom samo jedne godine u Hrvatskoj se »otpadnog« tekstila prikupi čak 15 tisuća tona, napominju organizatorice projekta iz udruge »Rukotvorine Krk«, odlučne da kroz svoje aktivnosti pomognu osvješćivanju sumještana o mogućnostima smanjenja te vrste otpada.


Prikupljanje »otpada«


Ovim projektom članice Rukotvorina Krk nastojat će tako sve zainteresirane otočane educirati o značenju ponovnog korištenja tekstila. U sklopu projekta Fabrika Vecla kretivne će Krčanke tako, u suradnji s Komunalnim društvom Ponikve eko otok Krk, najprije diljem otoka prikupljati tesktil na otočnim reciklažnim dvorištima, a potom u sjedištu svoje udruge održavati kreativno-edukativne radionice stvaranja novih predmeta od tako »zbrinutog« materijala.
Tekstilni će se otpad organizirano početi prikupljati već 2. studenoga u Omišlju, 3. studenoga u Krku, a potom i 5. studenoga u Baški, 7. studenoga u Puntu, 9. studenoga u Malinskoj, 10. u Dobrinju te 12. studenoga i u Vrbniku. Istovremeno, tijekom cijelog studenoga vrijedne članice Rukotvorina Krk priređivat će i niz radioničkih događanja tijekom kojih će se prijavljeni sudionici, u prostrorijama udruge na Trgu sv. Kvirina 1 (pored Krčke katedrale), moći posvetiti reciklaži tekstila i kreiranju novih predmeta dekorativne ili pak uporabne vrijednosti.Prethodne prijave


Radionice su, spomenimo i to, planirane tijekom pet ponedjeljaka nadolazećeg mjeseca i to u vremenu od 17 pa do 19 sati. Radionice za djecu održavale bi se utorcima, a radionice izrade nakita od otpadnih materijala srijedom. Na svoje će, bude li sve teklo kako se organizatori nadaju, trebali doći i oni zainteresirani za sudjelovanje u također već pripremljenim radionicama šivanja s otpadnim tkaninama, kao i oslikavanja odjevnih predmeta i ostalih prikupljenih otpadnih tkanina.


Sve navedene radionice bit će besplatne, no kako je broj polaznika po svakom takvom događanju ograničen na svega petero, zbog poštivanja epidemioloških mjera, sudjelovanje se prije početka radionice obvezno mora prijaviti, i to pozivom na telefonski broj 099 200 7399, odnosno mailom na: [email protected] Prilikom prijave potrebno je navesti ime, prezime i kontakt telefon, a na radionicu će svi sudionici morati ponijeti i zaštitnu masku. Realizaciju projekta Fabrika Vecla pomogli su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Primorsko-goranska županija, Grad Krk te općine Punat i Omišalj, a doprinos su dali i Centar za kulturu Grada Krka, Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk te obrt Studio Superior.