pomoć s otoka

Krčani za Petrinju: Krov nad glavom za petrinjske zboraše

Mladen Trinajstić

Sad nastojimo pomoći Hrvatskom pjevačkom društvu »Slavuj« iz Petrinje, osnovanom još daleke 1864. godine što ga čini jednim od najstarijih u Hrvatskoj, ističe Nedo Pinezić pozivajući otočane na donacije u Trgovini Krk, »Elektrokrku« i krčkom KonzumuKRK – Iako su u nebrojenim slučajevima Krčani već i dosad pokazali spremnost pomaganja ljudima u potrebi, i to bez ikakvog »službenog« poziva da se u tom smislu angažiraju, ovog su puta otočani jednako spremno i složno reagirali i na jedan takav apel. Malo nakon što su u svojoj spontano pokrenutoj akciji početkom ove godine otočni poduzetnici i obrtnici inicirali i spremno, vlastitim »terenskim angažmanom« odradili akciju »Krčani za Petrinju« (tijekom koje su, doniranim građevinskim materijalom i vlastitim radom bodulski dobrotvori pomogli u obnovi više desetaka u potresu stradalih domova žitelja Banovine), ovog se puta ista ekipa Krčana iznova angažirala na pomaganju petrinjskih »kulturnjaka«.


Odgovarajući na apel ili bolje rečeno poziv u pomoć brojnih članova petrinjskog Hrvatskog pjevačkog društva »Slavuj« koji su, kao i mnoge njihove kolege, u katastrofalnom potresu ostali bez svojih prostorija, a time i uvjeta za daljnji rad, Krčani su se proteklih dana angažirali oko iznalažanja najboljeg i najučinkovitijeg načina vraćanja petrinjske svakodnevice u normalu, ovog puta kroz stvaranje prostornih uvjeta za rad tog kulturnog društva duge i bogate tradicije.


Rušenje Učilišta


– Nakon osiguravanja elementarnih uvjeta za život, sad polako dolazi na red i briga za očuvanje tamošnje zajednice. A jedna od važnijih aktivnosti za očuvanje pozitivnog ozračja i stanja duha mladih i starijih zasigurno su i kulturne aktivnosti, rekao je predstavljajući nam novi projekt krčkih poduzetnika jedan od članova neformlane inicijative »Krčani za Petrinju«, otočni turistički djelatnik Nedo Pinezić.
– Sad nastojimo pomoći Hrvatskom pjevačkom društvu »Slavuj« iz Petrinje, osnovanom još daleke 1864. godine što ga čini jednim od najstarijih takvih kolektiva u našoj zemlji. Društvo okuplja građane različite dobi i zanimanja, djecu i odrasle, a u okrilju HPD-a djeluju njegov mješoviti pjevački zbor, muški vokalni ansambl »Petrinjski slavuji«, ženski vokalni ansambl »Petrus« te Gradski dječji zbor, otkriva nam Pinezić.
– Nažalost, spomenuta je udruga u nedavnom potresu ostala bez svojih prostorija u Pučkom otvorenom učilištu koje je oduvijek bilo okupljalište njegovih članova i mjesto gdje su raspjevani Petrinjci čuvali svoje notne zapise, dokumentaciju, instrumente i gdje su održavali svoje probe, nastavlja naš sugovornik dodajući da je taj objekt predviđen za rušenje, a do obnove Društvo nema odgovarajući prostor za djelovanje.


Pomoć dobrodošla
Zajedničkim dogovorom s HPD-om »Slavuj«, obrtnici i poduzetnici grada Krka su uz pomoć kompanije CMA-CGM nabavili veliki brodski kontejner površine 35 čevornih metara koji su, uz pomoć krčke Gradske uprave i Gradskog društva Crvenog križa Krk, otočni majstori ovih dana počeli pretvarati u kvalitetan multifunkcionalni prostor koji bi trebao postati privremenim domom članica i članova petrinjskog HPD-a »Slavuj«.


– Upravo je u tu svrhu ovih dana otvoren račun u Trgovini Krk, u prodavaonici »Elektrokrka« kao i u krčkom Konzumu, a sve kako bi se ondje dobavili građevinski, elektoinstalacijski i drugi potrebni elementi nužni za transformaciju starog brodskog kontejnera u improviziran i funkcionalan društveni prostor namijenjen petrinjskim zborašima. U nakani da čim prije i kvalitetnije zgotovimo ovaj projekt, pozivamo sve koji nam mogu i žele pomoći da se priključe našoj inicijativi te u navedenim trgovinama zatraže otpremnicu za preuzeti građevinski materijal i opremu (pod nazivom »Krčani za Petrinju«) i uplate donaciju za pokrivanje dijela ondje otvorenih računa. Za svaku svoju uplatu naši će donatori dobiti račun u trgovini, a naravno, svaka je pomoć dobrodošla, zaključili su predstavnici inicijative »Krčani za Petrinju« kojoj, prema svemu sudeći, niti ova hvale i pažnje vrijedna akcija neće biti posljednja!