Prve reakcije

Krčani ukidanje mostarine čekaju još od 1999. godine: ‘Od ovoga će profitirati cijela Hrvatska’

Marinko Glavan

Arhiva NL

Arhiva NL

Krk je svim stanovnicima s kopna najbliži otok, a sa svojim prirodnim, gastronomskim i zabavnim sadržajima nameće se kao logično izletište za Primorce i Gorane koje je od češćih dolazaka dosad odvraćala upravo mostarina“Hoće li mostarina biti ukinuta za mjesec dana ili za nekoliko mjeseci, nije važno, važno je da napokon bude ukinuta” – komentirao je najavu besplatne vožnje Krčkim mostom Darijo Vasilić, predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) i dugogodišnji gradonačelnik Krka koji je prije godinu i pol dana podnio ustavnu tužbu zbog naplate mostarine, a prije nekoliko dana poslao i otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, sa zahtjevom da se mostarina ukine.


– Ukidanje naplate je, rekao bih, nastavak prirodnog procesa, započetog još 1999. godine, kada je, mojim amandmanom u Saboru, ukinuta naplata za stanovnike otoka. Nakon toga, opet amandmanom PGS-a, ukinuta je i naplata za privredne subjekte sa sjedištem na otocima, što je rezultiralo velikim uštedama u poslovanju, pogotovo većih tvrtki poput GP Krka, a neke su, poput Autotransa, čak preselile svoje sjedište na otoke, u ovom slučaju na Cres. Idući logičan korak bio je ukidanje mostarine. Iskreno, očekivao sam i međukorak, odnosno ukidanje naplate za stanovnike Primorsko-goranske županije, ali vlada je odlučila potpuno ukinuti naplatu. Drago mi je, dizali smo ustavne tužbe zbog toga, pisali Vladi, ministrima i premijeru, tražeći samo jednakost za sve. Drago mi je da smo, kao stranka, pridonijeli postizanju te jednakosti, od koje će najviše dobiti stanovnici Primorsko-goranske županije, zaključuje Vasilić.


Poticaj turizmu


Župan Zlatko Komadina pozdravio je najavu ukidanja naplate Krčkog mosta.
– Drago mi je čuti da je najavljeno donošenje ove odluke. Naime, još u veljači 2018. godine to je bila jedna od tema na sjednici Županijske skupštine primorsko-goranske kada smo tražili od nadležnih državnih tijela donošenje odluke o ukidanju mostarine na Krčkom mostu za sve korisnike. Krčki most je jedini most u Hrvatskoj u sustavu naplate, ali i jedini cestovni prilaz na taj otok i nije imalo smisla tretirati ga različito u odnosu na ostatak Hrvatske.


Svjesni smo aktualne situacije u kojoj se svi nalazimo zbog epidemije koronavirusa, pa tako i naši otočani, a ovo je zasigurno jedan od poticaja za turizam, ugostiteljstvo, odnosno cjelokupno gospodarstvo. Do te odluke je trebalo doći i ranije te uvažiti zahtjeve stanovnika Primorsko-goranske županije. Čak i ako je donošenje ove odluke povezano sa skorašnjim održavanjem parlamentarnih izbora, dobro je, izjavio je župan.


Omiljeno izletište


– Krk je svim stanovnicima s kopna najbliži otok, a sa svojim prirodnim, gastronomskim i zabavnim sadržajima nameće se kao logično izletište za Primorce i Gorane koje je od češćih dolazaka dosad odvraćala upravo mostarina. I Krk će profitirati, ne u špici sezone, kad je ionako popunjen, nego u proljeće i jesen, kad će sigurno veći broj naših sugrađana dolaziti na jednodnevne izlete na otok. Profitirat će i gospodarstvo županije i cijele zemlje, jer će im biti manji troškovi dolazaka i rada na Krku. Sve u svemu, ovo je hvalevrijedan iskorak vlade koji smo očekivali i ranije, istaknuo je krčki gradonačelnik Dario Vasilić.