Zlatni suncokret

Ivana Kovačić: Nagrade Caminu Krk ne dolaze slučajno

Mladen Trinajstić

Za Camino Krk nagrađeni direktori otočnih TZ-ova sa Zlatnom plaketom / Foto TZ KRK

Za Camino Krk nagrađeni direktori otočnih TZ-ova sa Zlatnom plaketom / Foto TZ KRK

Turistički projekt koji je s idejom povezivanja i promocijskog koordiniranja svih krčkih destinacija, njihove kulturne, povijesne i sakralne baštine, osmislio i »zakotrljao« TZ grada Krka, Zlatnu povelju za 2021. dobio je u kategoriji aktivnih turističkih sadržaja u ruralnom prostoruKRK – Projekt Camino Krk, široj javnosti već dobro poznat spoj hodočasničkog i outdoor turizma osvojio je novo vrijedno priznanje – ovog puta u obličju Zlatne povelje koja je tom odnedavno sveotočnom projektu dodijeljena na 5. Međunarodnom kongresu ruralnog turizma. Događanje na kojemu su, na svečnosti upriličenoj u cavtaskom hotelu Croatia, dodjeljivane nagrade »Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award« za 2021. godinu, bilo je prilika da se među brojnim kvalitetnim i atraktivnim ruralno-turističkim proizvodima izdvoje i nagrade oni najbolji među najboljima, u red kojih je uvršten i ovaj krčki turistički projekt koji je, pred koju godinu, upravo s idejom povezivanja i promocijskog koordiniranja svih krčkih turističkih destinacija, njihove kulturne, povijesne i sakralne baštine, osmislila, pokrenula i »zakotrljala« Turistička zajednica grada Krka. Camino Krk nagrađen je najvrednijim priznanjem u kategoriji aktivnih turističkih sadržaja u ruralnom prostoru.


 Camino Krk privlači na Boduliju sve više hodočasnika i »hodača« / Foto TZ KRK

Camino Krk privlači na Boduliju sve više hodočasnika i »hodača« / Foto TZ KRK


 


Odrađen velik posao


– Riječ je o relevantnoj akciji koja je prerasla u svojevrsnu platformu za ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost, omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga, uz promociju i razvoj ruralnih krajeva, rekla nam je Ivana Kovačić, direktorica TZ-a grada Krka kojoj su, s obzirom na to da je Camino Krk prerastao u otočni turistički proizvod, na svečnosti uručenja nagrada društvo radili kolegice i kolege, čelnici ostalih lokalnih TZ-a otoka Krka. Camino Krk i Turističku zajednicu grada Krka kao koordinatoricu i nositeljicu aktivnosti tog sve značajnijeg projekta za ovu je prestižnu nagradu kandidirala Primorsko-goranska županija, zajedno s još 14 inicijativa. S obzirom na činjenicu da je priznanje dodijeljeno za prošlogodišnje aktivnosti, podsjetimo da je upravo tijekom 2021. godine trasirana kompletna, čak 150 kilometara duga otočna Camino ruta, izrađeni su i objavljeni detaljno postavljeni stručni tekstovi u višejezičnim varijantama, postavljena je nova signalizacija (s ukupno 350 oznaka), izvršeno je markiranje prema preciznijoj shemi te je kompletna trasa hodočasničko-planinarske rute očišćena i uređena, rekla je Kovačić posebno napomenuvši da su u Krku i Korniću, na početnoj i završnoj točki rute, postavljene prikladne višejezične info-ploče. U nakladi od 16 tisuća primjeraka publicirana je i nova Camino Krk karta, uspostavljeni su profili na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Camino Krk Story, a u krčkom TIC-u podijeljeno je više od tisuću hodočasničkih putovnica, predstavila nam je Kovačić sve lani učinjeno na razvoju nagrađenog krčkog Camina.


Sveotočni proizvod
Velikim i važnim iskorakom na planu daljnjeg razvijanja tog projekta koji je vrlo brzo postao jednim od značajnijih alata privlačenja posjetitelja na otok Krk u pred i posezonskom razdoblju, direktorica TZG-a Krka »označila« je i činjenicu da su se u razvoj i realizaciju svih nabrojenih aktivnosti lani uključile i sve ostale otočne lokalne turističke zajednice. Također, nakon objave javnog poziva, projekt je podržalo još 107 dionika, među kojima i brojni pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu, hotelijeri i vlasnici kampova i turističkih agencija, ugostiteljskih objekata i prijevoznici.– Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske kojom se ponosimo, možemo povezati i s međunarodnim priznanjem koje nam je, prepoznajući iste vrijednosti koje su donijele i ovu nagradu, nedavno dodijelila organizacija Skal International, pridruženi član Svjetske turističke organizacije, nastavila je Kovačić zaključujući da nagrade i priznanja koje turistički program Camina sad već redom osvaja, ne dolaze slučajno.


Organizator kongresa u Cavtatu bila je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo«. Tijekom trajanja skupa održani su brojni paneli, rasprave, okrugli stolovi, radionice i popratna događanja na kojima su, među ostalim, predstavljeni najrecentniji znanstveni radovi te razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse. Među sudionicima Kongresa svoje su mjesto zaslužili i predstavnici krčke delegacije koju su osim Ivane Kovačić, činili još i Boris Latinović, direktor TZO-a Dobrinj, Branko Karabaić, direktor TZO-a Punat, Andrea Orlić Čutul, direktorica TZO-a Omišalj i Ivana Topić, direktorica TZO-a Baška.