Otok većinom pošteđen

Korona “poharala” krčke vrtiće, u školama je situacija još podnošljiva

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Iako se u krčkim osnovnim školama bilježi prisutnost obolijevanja, za sada je u većini njih situacija i više no zadovoljavajuća. Najviše problema u smislu brojnosti oboljelih i (samo)izoliranih jučer je bilo u Dječjem vrtiću »Katarina Frankopan«KRK – Zamah broja oboljelih od bolesti COVID-19 kojemu posljednjih dana svjedočimo u našoj zemlji, a koji se dobrim dijelom može povezati sa širenjem te bolesti među školarcima, barem za sad, ne preslikava se na glavninu otočnih obrazovno-odgojnih ustanova.


Iako se u svim osnovnim školama, jednako kao i u jedinoj krčkoj srednjoj školi i u ovom trenutku bilježi prisutnost obolijevanja, za sada je u većini krčkih škola ukupno »stanje stvari« po tom pitanju i više no zadovoljavajuće.


Najviše problema u smislu brojnosti oboljelih i (samo)izoliranih jučer je bilo u otočnoj ustanovi predškolskog odgoja – Dječjem vrtiću »Katarina Frankopan«. Ravnateljica Irena Žic Orlić, tijekom našeg telefonskog razgovara vođenog u jutarnjim satima najprije nam je predstavila da je prema podacima koje svakodnevno prate i bilježe u tom »sustavu«, a koji objedinjuje matični krčki, kao i područne vrtićke jedinice, u svim lokalnim samoupravama tog otoka, u izolaciji trenutno bila cijela jedna skupina u područnom vrtiću Malinska.
– Ista je situacija i u našim vrtićima u Omišlju i Puntu gdje su također, zbog izolacije polaznika, »izvan pogona« po jedna skupina naših mališana, istakla je ravnateljica od koje smo doznali i da su u vrtiću Punat trenutno na koronu pozitivna i četiri djelatnika


– Od ostalih naših djelatnika, trenutno nitko nije u samoizolaciji jer je većina njih ili već preboljela tu bolest, ili su cijepljeni, zaključila je Žic-Orlić koja nam se, malo nakon što smo zaključili naš razgovor javila s novim podacima. Doznali smo tako da je tijekom jučerašnjeg prijepodneva u Malinskoj »zatvorena« morala biti još jedna odgojna skupina, i to nakon što su se testovi dviju djelatnica pokazali pozitivnima na prisutnost koronavirusa.


Stanje zadovoljavajuće


Za razliku od covidom sad već pomalo ipak »prodrmanog« predškolskog sustava, onaj osnovnoškolski u svima trima krčkim školama, barem prema podacima kojima su jučer raspolagali njihovi ravnatelji, funkcionirao je u razmjerno dobrom i »zdravom« stanju.


– Što se OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk tiče, kao i svih njenih područnih škola koje djeluju Vrhu, Puntu, Baški i Vrbniku, epidemiološka je situacija u ovom trenu i više no dobra, rekao nam je ravnatelj Serđo Samblić. Takvu ocjenu potkrijepio je podatkom da je u času našeg razgovora u završnim danima samoizolacije bio tek jedan osmi razred matične škole.


– Učenicima tog razrednog odjeljenja samoizolacija je do konca listopada određena zbog toga što su četiri učenika oboljela od COVID-19 te je za spomenuti razred, od trenutka njihova ostanka kod kuće, organizirana online nastava. Osim tog razreda, još je samo jedan učenik petog razreda izoliran, rekao je Samblić dodajući i da su, baš kao i spomenutih pet osnovaca, u ovom trenutku oboljele i dvije krčke učiteljice. Ravnatelj se ipak nada da bi željenome vraćanju u normalu mogle pridonijeti i okolnosti kratkotrajnog »prešaltavanja« na online nastavu, a koju su za radni dio predstojećeg, ionako skraćenog radnog tjedna zasad još uvijek neslužbeno najavili predstavnici Vlade.


Pridržavanje mjera


Žarko Žarković, ravnatelj omišaljske škole u okrilju koje djeluje i PŠ Dobrinj, otkrio nam je pak da su u ovom tjednu u samoizolaciji polaznici tek jednog razreda omišaljske »matice«, i to prvašići.


– U tom su razredu, zasad, potvrđena četiri oboljela, a pretpostavljam da ćemo danas doznati i za petoga, nastavio je napomenuvši da su uz omišaljske prvaše u ovim danima kod svojih kuća izolirani ostali i pojedini polaznici trećeg razreda, ali u manjem broju.


– Što se nastavnog osoblja tiče, situacija je i više no zadovoljavajuća pa smo nakon jednog oboljenja na početku nastavne godine, bilježili izostanak novih pozitivnih nalaza, rekao je Žarković ocijenivši da je takvim okolnostima nedvojbeno pridonijela činjenica da se većina nastavnika cijepila.


– Propisanih se protuepidemijskih mjera u školi strogo pridržavamo, učenici u zajedničkim prostorijama nose maske, a unutar razreda se osigurava distanca te se unatoč činjenici da je koronavirus i dalje među nama, zasad situacija ipak drži pod kontrolom, završio je ravnatelj Žarković složivši se s krčkim kolegom u ocjeni da će kratkotrajni zastoj u provođenju nastave uživo, najavljen za idući tjedan, pomoći u nastojanjima održavanja, možda čak i popravljanja trenutne epidemiološke slike među omišaljskim i dobrinjskim osnovcima.


Mirno u Malinskoj


Nedeljka Turčić, ravnateljica OŠ Malinska-Dubašnica otkrila nam je da je, unatoč posvud i nadalje rastućim brojkama oboljelih od COVID-19, u toj školi situacija u trenutku našeg razgovora bila također dobra, i spokojna.


– Trenutno imamo svega dvoje na tu bolest pozitivnih učenika, dok ih je u samoizolaciji šestero. I to je to, zaključila je Turčić ne skrivajući svoju nadu da za idući tjedan najavljena online nastava neće značiti i trajnije »prebacivanje« na takav način organiziranja nastavnog procesa.


Dodaje i da je u proteklim tjednima propisani postupak samoizoliranja bio proveden unutar četiri njihova razredna odjeljenja.


– U svakom slučaju, čini mi se da situacija trenutno u nas i nije tako loša te se nadam da bismo svi zajedno i nadalje mogli ostati u školi, završila je Turčić.


(Ne)smislene najave


Ravnateljica krčke srednje škole, Đurđica Cvitkušić predstavila nam je da je u toj obrazovnoj ustanovi, od 358 polaznika, kod samo dvoje učenika u ovom tjednu bila potvrđena prisutnost te bolesti.


– Uz dva pozitivna, do danas smo imali i šestero učenika u samoizolaciji, a od sutra u isti status, i to zbog oboljevanja jednog člana njegove obitelji, ide još jedan, dakle sedmi naš učenik. Takve brojke nikako ne idu u prilog smislenosti najava zatvaranja škola idućeg tjedna, ustvrdila je Cvitkušić ne skrivajući svoje blago ogorčenje mogućnošću da se iznova, baš kao i u bližoj prošlosti, od nadležnih nacionalnih »kriznih tijela« ne pribjegne poopćavanju epidemiološke slike i donošenju mjera koje će vrijediti za cijelu zemlju ili regiju, bez sagledavanja epidemiološlih pokazatelja na lokalnom području.


– Držim da u ovim okolnostima uistinu nema potrebe tjerati nas da prelazimo na online nastavu za koju smo spremni, ali i za koju svi znamo da nikako ne može biti jednako kvalitetna i učinkovita kao nastava uživo, zaključila je Cvitkušić ocjenivši da provedbi nastave uz fizičku prisutnost učenika u njihovim razredima u toj krčkoj školi za sad uistinu nema nikakvih zapreka.