"Greening the Islands"

Konferencija o Zelenoj tranziciji otoka održana u Sheratonu, vodeći partner na projektu je Cres

Walter Salković

Ugo Toić / Foto Walter Salković

Ugo Toić / Foto Walter Salković

Grad Cres s partnerom iz Norveške Østfold University College-om, razmjenjuje iskustva u zelenoj tranzicijiMeđunarodna konferencija »Greening the Islands« (Zelena tranzicija otoka) održana je u hotelu Sheraton kao jedna od aktivnosti europskog projekta FETREC Islands – Poticanje energetske tranzicije i kapaciteta otpornosti na otocima.


Vodeći partner projekta je Grad Cres, te s partnerom iz Norveške, Østfold University College-om, razmjenjuje iskustva u zelenoj tranziciji u čemu je Cres jedan od predvodnika u Hrvatskoj, ali se i dalje želi upoznati s postignućima zemalja koje su u tom procesu uznapredovale.


Nakon što su prošlog ljeta predstavnici Grada Cresa te studenti Tehničkog fakulteta iz Rijeke i Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba posjetili Norvešku, ovom su prigodom predstavnici norveškog partnera sudjelovali na konferenciji u Hrvatskoj.
Uvodno su pozdravne govore održali gradonačelnik Cresa Marin Gregorović, predstavnica norveškog veleposlanstva Maja Dodić, te Anne-Lena Kjøniksen u ime gostiju iz Norveške, a skupu se priključio i Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja.


– Primijetit ćete da je partnerstvo između lokalne samouprave te obrazovne i istraživačke institucije prilično neobično, ali s našeg gledišta predstavlja snagu jer povezuje akademsku i lokalnu zajednicu, jer donosi znanje na najnižu razinu.


Ovaj projekt se sastoji od šest zasebnih aktivnosti, a jedna od njih je i današnja konferencija čiji je cilj pružiti priliku za razmjenu najboljih praksi između hrvatskih i norveških stručnjaka, istraživača, kreatora politika i otočnih dionika, rekao je dr. Ugo Toić, direktor Otočne razvojne agencije OTRA koji je moderirao konferenciju.


Projekt će ukupno trajati godinu dana i vrijedan je 98.000 eura koji su osigurani iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma.