Predstavili projekte

Komadina posjetio krčku ispostavu Doma zdravlja PGŽ, pohvalio instalaciju dvaju dizala

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Posjet je bila prilika za predstavljanje više aktualnih, vrijednih i za otočane važnih projekata otočne ispostave te županijske zdravstvene ustanoveŽupan Zlatko Komadina sa svojim je suradnicima, u društvu čelnika jedinica lokalne samouprave otoka Krka, posjetio danas sjedište krčke ispostave Doma zdravlja PGŽ.


Posjet je bila prilika za predstavljanje više aktualnih, vrijednih i za otočane važnih projekata otočne ispostave te županijske zdravstvene ustanove, u kojoj djeluju i lokalne ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kao i županijskog Zavoda za hitnu medicinu.


Kao jedan od više bitnih iskoraka realiziranih u tom kompleksu Komadina je okarakterizirao nedavno dovršenu instalaciju dvaju dizala, i isto toliko stepenišnih pomičnih rampi kojima su, ustvrdio je, na i više no zadovoljavajući način riješeni problemi arhitektonskih barijera koje su korištenje ondje dostupnih zdravstvenih usluga otežavale, a djelom i onemogućavale pacijentima smanjene pokretljivosti.


“Ovo je dokaz da županija sluša svoje stanovništvo”
– Ovo je dokaz da županija sluša svoje stanovništvo, ustvrdio je Komadina ne zaboravivši podsjetiti da je inicijativa opremanja zgrade dizalima bila potaknuta od samih Krčana, predstavnika Udruge invalida kvarnerskih otoka ali i financijski potpomognuta od otočnih jedinica lokalne samouprave, jednako kao i gospodarstva, vrijednom novčanom donacijom tvrtke GP Krk.


– Ovaj je objekt središnja zdravstvena ustanova za sve žitelje ovog otoka te je stoga bilo nužno angažirati se na problemu koji je otežavao pristup pacijentima smanjene pokretljivosti do ordinacija njihovih liječnika, ustvrdio je pak u ime svih svojih kolega krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.


Napomeno je da sve krčke općine i Grad djelovanje otočnog doma zdravlja redovito podupiru i kroz brojne druge projekte i programe koji se ondje provode, kako su segmentu usluga koje pruža Dom zdravlja, tako i ostale županijsku ustanove koje su ondje našle svoje sjedište, ponajprije hitnih medicinara i epidemiologa.


Koje sve ordinacije djeluju na Krku?


Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a Alen Šimatić i koordinatorica krčke ispostave Alemka Žic predstavili su otočno zdravstvo kroz podatak da na otoku, što u samom Domu zdravlja, što kroz sustav ordinacija u zakupu, u ovom trenutku djeluje čak 13 ordinacija obiteljske medicine te priličan broj ordinacija dentalne medicine.


Tu je i ordinacija za fizikalnu medicinu, ginekologiju, pedijatriju i medicinu rada ali i laboratorij kao i odjel radiologije, pa možemo reći da je zdravstveni sustav na Krku danas poprilično dobro zastupljen, barem u onom njegovom primarnom smislu, istakla je dr. Žic


. Što se specijalističkih ordinacija tiče, u smislu sekundarne zaštite otočnih pacijenata, spomenute se potrebe rješavaju kvalitetnom suradnjom sa “specijalistikama” Doma zdravlja PGŽ i KBC-a, čiji nam specijalisti na mjesečnoj bazi dolaze u radne posjete, nastavila je koordinatorica ocijenivši da je zahvaljujući takvoj suradnji i dostupnost usluga sekundarne zdravstvene zaštite također na visokoj razini.


Čelnica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ, Senka Kajčić, predstavila je pak novine iz domene te zdravstvene ustanove koja, kad je Krk u pitanju, ima brojne specifičnosti.


– Tijekom cijele godine na otoku imamo pet timova s liječnikom, i isto toliko timova bez liječnika, s time da zahvaljujući sredstvima koje osiguravaju lokalne samouprave i Županija, ekipiranost naših hitnih medicinara kadrovski ojačavamo u sezoni.


Tad je ovdje ujedno i najveći “pritisak” od samih pacijenata, objasnila je Kajčić naglašavajući da se, zbog izraženih sezonalnih oscilacija, polovica svih intervencija i prijeđenih kilometara na Krku ostvaruje u samo četiri mjeseca turističke sezone.


Vozila lani prevalila 184.000 kilometara


Od 184 tisuća kilometara koliko su naša vozila na Krku prešla u prošloj godini, polovica te brojke prevaljena je u ljetnoj sezoni, otkrila je čelnica županijskog Zavoda za hitnu medicinu ocijenivši već i taj podatak respekta vrijednom brojkom koja ujedno najbolje ocrtava razmjere sezonske angažiranosti krčkih timova.


Tijekom prigodnog prezentiranja realiziranih investicija u krčkoj ispostavi Doma zdravlja PGŽ, a kojemu su uz čelne ljude otočnih lokalnih jedinica nazočili i čelnik NZZJZ PGŽ, Željko Linšak te privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ, Silvia Hunjadi Korošec, predstavljeno nam je i da krčka ispostava Doma zdravlja sudjeluje u projektu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu “Telecordis”.


Cilj tog projekta jest omogućiti dostupnost specijalističkih kardioloških usluga na razini primarne zdravstvene zaštite, posebice u ruralnim područjima naše zemlje kao i na otocima, a u sklopu tog projekta u tijeku je nabavka specijalno opremljenog vozila za krčku ispostavu Zavoda za hitnu medicinu, o čemu će, objašnjeno nam je, više govora biti uskoro, kad se vrijedna nabavka realizira.


U dizaal i rampe uloženo 150.000 eura


U nabavu i instalaciju dizala kao i stepenišnih rampi uloženo je gotovo 150 tisuća eura, od čega je Županija iz svojih zdravstvu namijenjenih sredstava uložila 90 tisuća eura, otkrio nam je Zlatko Komadina.


Ostatak su, uz sredstva koja je donirao GP Krk, osigurale krčke jedinice lokalne samouprave i to, kako nam je gradonačelnik Vasilić pojasnio, po “ključu” broja svojih stanovnika odnosno pacijenata s njihovog područja koji se koriste ovom sada svima znatno dostupnijom zdravstvenom ustanovom.