"Sjećanje na ljepotu stvaranja"

Knjiga Julijana Sokolića: Značajni otočani i prijatelji Lošinja spojeni u knjizi

Bojan Purić

Julijano Sokolić na skupštini Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj / Foto B. PURIĆ

Julijano Sokolić na skupštini Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj / Foto B. PURIĆ

S izuzetkom priloga o Branku Fučiću, koji je već objavljen 2020. godine u časopisu »Bašćina«, riječ je o dosad neobjavljenim tekstovima, kojima je u vidu poruke čitateljima pridružen dio iz UNICEF-ovog »Stabla znanja« 


MALI LOŠINJ – Arlen Abramić, Bernard Balon, Anton Bozanić, Paolo Budinich, Alberto Cosulich, Rita Cramer Giovannini, Nikola Crnković, Dinko Deželić, Ljubomir Galjanić, Tomislav Gospodnetić, Anton Jenžur, Rade Manzoni, Bruno Morin, Paolo Morsiani, Milan Mužić, Adrijano Nikolić, Margita Nikolić, Ivan Picinić, Marco Pinezich, Nikola Poduje, Mate Polonijo, Raimondo Pragliola (Prag), Dušan Prašelj, Milan Rakovac, Jakša Singer, Željko Skomeršić, braća Renzo i Cesare Stefani, Agostino Straulino, Petar Strčić, Branko Šuljić, Franjo Velčić, Nikola Velčić, Anton Vunić, Flavia Zorović, Josip Žgaljić, Mate Žic te Branko Fučić – ova imena poznata su stanovnicima cresko-lošinjskog otočja, ali rijetkima baš svako od njih.


Niz biografija


Mnogih od njih više nema, a sve ih je spojio Julijano Sokolić u svojoj novoj knjizi »Sjećanje na ljepotu stvaranja«. Baveći se mnogim aktivnostima, od strukom određenog rada u brodogradilištu preko turizma, lokalne politike do pisanja i uređivanja više desetaka knjiga o otočnoj povijesti i bezbrojnih priloga u novinama i časopisima, Sokolić je surađivao s mnogima, a ostvarivši želju koju je dulje imao, sada je o nekima od njih napisao knjigu, koja je ujedno i niz biografija i opis vlastitog suradničkog i prijateljskog odnosa s njima.


Mali Lošinj dao je mnoštvo znamenitih ličnosti / NL arhiva
S izuzetkom priloga o Branku Fučiću, koji je već objavljen 2020. godine u časopisu »Bašćina«, riječ je o dosad neobjavljenim tekstovima, kojima je u vidu poruke čitateljima pridružen dio iz UNICEF-ovog »Stabla znanja« o tome kako poticati, ali i kako obeshrabriti inovacije i kreativnost.


Katedra


Obogaćeno recitacijama i pjesmom u dijalektu, u izvedbi djece OŠ Marija Martinolića, predstavljanje knjige održano je na ljetnoj terasi Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju, a osim Sokolića, u ime nakladnika, Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj, govorile su predsjednica Olivela Franko i tajnica Marijana Dlačić.


Upravo njih troje – Sokolić kao dopredsjednik – ponovo je izabrano na čelne dužnosti na izbornoj skupštini Katedre, koja je održana neposredno prije predstavljanja knjige. Uz njih, i dalje su članovi Upravnog odbora ostali Đanino Sučić, Flavia Zorović, Iva Stambolija Mužić i Marta Fazlić. Na skupštini, započetoj minutom šutnje u čast nedavno preminuloj dijalektalnoj pjesnikinji Avelini Damijanjević Draguzet, najavljeno je da će prva sljedeća knjiga u nakladi Katedre biti zbirka pjesama koje je napisao Fiore Saganić.