Vrana

Klimatske promjene prijete creskom jezeru: ‘Porast temperature zraka dugoročni je rizik’

Bojan Purić

Porast temperature zraka dugoročni je rizik - dođe li zato do velikog isparavanja vode iz jezera, razina bi se mogla drastično spustiti te bi kroz tlo mogla ući voda iz obližnjeg mora, što bi jezero učinilo neupotrebljivim za sadašnje svrheCRES – Zasad nema neke kritične opasnosti, ali potrebno je uzeti u obzir da će se dugoročno ona pojaviti i zato pripremiti rješenja, zaključak je s predavanja dr. Josipa Rubinića s Građevinskog fakulteta u Rijeci, koje je održao u Cresu na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Vranskog jezera ili jezera Vrana na otoku Cresu, u kontekstu klimatskih promjena.


Tri kritične godine


Dr. Rubinić je govorio o istraživanjima jezera kroz povijest, gradnji vodovoda u razdoblju neposredno nakon II. svjetskog rata, o novijim studijama, uključujući i one na kojima je i sam radio, a profesionalno se ovim jezerom bavi od 1987. godine.


Prisjetio se izrazito niskih razina vode u jezeru 1989. i 1990. godine, kada je u otočnoj javnosti zavladala velika zabrinutost i razvijale su se razne teorije, uključujući i one »nesuvisle i kontradiktorne, pa i paniku«, kada se naknadno pokazalo da je riječ o »normalnim posljedicama nenormalnih hidroloških prilika«, odnosno smanjenju količine oborina tijekom nekoliko uzastopnih godina, kombinirano s naglim povećanjem crpljenja vode iz jezera, kako je bujao otočni turizam. Slična se situacija na jezeru pojavila i 2008. godine, napomenuo je Rubinić, ali tada su reakcije bile puno blaže i više se znalo o funkcioniranju jezera.
Porast temperature zraka dugoročno predstavlja rizik – dođe li zato do velikog isparavanja vode iz jezera, razina bi se mogla drastično spustiti, a onda bi kroz tlo u jezero mogla ući voda iz obližnjeg mora, što bi jezero učinilo slani(ji)m i time u velikoj mjeri neupotrebljivim za sadašnje svrhe.


Velik interes


Za cresko-lošinjsko otočje, jezero je glavni izvor pitke vode, a više od 200 kilometara vodovodne mreže pokriva gotovo cijeli prostor koji administrativno pripada gradovima Cresu i Malom Lošinju, s izuzetkom naselja sjeverno od Cresa, sela Vidovići te Unija, Suska, Velih i Malih Srakana. Iz tog je razloga za Rubinićevo predavanje vladalo veliko zanimanje pa su u nedavno preuređenoj palači Moise u srcu creske gradske jezgre organizirane dvije smjene, jer uz aktualne epidemiološke mjere koje podrazumijevaju veći razmak između osoba, nije bilo moguće odjednom primiti sve zainteresirane posjetitelje, a bilo ih je i s Cresa i Lošinja.


U obje smjene se nakon Rubinićeva predavanja povela rasprava pa su iznesena mišljenja da, bez obzira na trenutno povoljno stanje jezera, treba ozbiljno uzeti u obzir i druge izvore vode na otocima, naročito za zalijevanje zelenih površina u gradskim područjima i uz zgrade hotela, za što se sada koristi pitka voda iz jezera. »Dosadašnji rezultati pokazuju da svi koji rade na jezeru, čine to na dobar način i nema naznaka kritičnih opasnosti«, poručio je dr. Rubinić.