20RK20

Kamplin ovog vikenda postaje velika keramičarska radionica

Mladen Trinajstić

»20RK20« projekt je udruge Rukotvorine Krk / Snimio I. GRŽETIĆ

»20RK20« projekt je udruge Rukotvorine Krk / Snimio I. GRŽETIĆ

Nakon cjelodnevnog održavanja vatre, postizanja optimalne temperature, a potom i gašenja peći, iz nje će sutra izići keramičke makete Okrugle i Venecijanske kule, prepoznatljivi dijelovi krčkog kaštelaKRK  Kao dio proširenog programa obilježavanja nedavno proslavljenog Dana grada Krka, članice krčke udruge »Rukotvorine Krk« u suradnji s riječkim umjetnikom, u otočnim umjetničkim projektima nerijetko angažiranim keramičarom Borisom Roceom, ovog vikenda organiziraju i u djelo provode manifestaciju »20RK20 – Poklon gradu Krku«. U središtu tog kreativnog događanja čiju suorganizaciju potpisuje i Centar za kulturu Grada Krka, Fotoklub Krk te Udruga Knezovi krčki Frankopani, a kojim će se svojim sugrađanima iznova predstaviti brojne kreativke koje pod okriljem tog udruženja tijekom cijele godine neumorno rade i stvaraju, ovog će puta biti gradnja jednokratne peći za keramiku izrađene od otpadnog stakla.


Keramički modeli što će ovog vikenda biti izrađeni, iduće bi zime trebali biti izloženi u galeriji Decumanus / Foto I. Gržetić

Keramički modeli što će ovog vikenda biti izrađeni, iduće bi zime trebali biti izloženi u galeriji Decumanus / Foto I. Gržetić


 


Jednokratna peć


Na Trgu Kamplin, doznajemo od predstavnica vodstva udruge Rukotvorine Krk, bit će izgrađena, a odmah potom i upaljena jednokratna peć za pečenje keramike koja će potom poslužiti i za termičko dovršavanje prethodno, na prigodnim keramičarskim radionicama izrađenih predmeta, ovog puta modela krčkog Frankopanskog kaštela.


Zainteresirani još uvijek dobrodošliTrodnevnoj keramičarskoj akciji i pratećoj joj radionici kiparskih vještina (u kojoj će naglasak biti na modeliranju) mogu se priključiti svi zainteresirani kreativci, bez obzira na dob, ističu predstavnice udruge Rukotvorine Krk. Svi koji ovog vikenda žele dati doprinos još jednoj u nizu aktivnosti članica tog udruženja te se i sami na Kamplinu okušati u izradi keramičkih rukotvorina još se uvijek mogu uključiti u taj zanimljivi projekt, ali tek nakon što se prethodno prijave na telefon 099 200 73 99 (Zdenka Doma).

 


Riječ je o dugo razrađivanom projektu čije je vođenje povjereno jednoj od članica Rukotvorina Krk – Renati Vojnić – a u sklopu kojega će ovo događanje na Kamplinu biti svojevrsna »nadopuna« programa kojima je u prethodnom tjednu proslavljen Dan Grada, predstavile su nam najavljujući ovaj zanimljiv program članice vodstva krčkih Rukotvorina. Nakon cjelodnevnog održavanja vatre, postizanja optimalne temperature, a potom i gašenja peći koju će zajedno s poznatim riječkim umjetnikom i umjetničkim pedagogom Krčanke ondje izraditi, iz nje bi na svjetlo dana ove nedjelje trebale izići keramičke makete Okrugle i Venecijanske kule, nekih od najprepoznatljivijih dijelova krčkog Frankopanskog kaštela.


Članice udruge Rukotvorine Krk osmislile su zanimljiv projekt kao »poklon gradu Krku« / Foto I. Gržetić

Članice udruge Rukotvorine Krk osmislile su zanimljiv projekt kao »poklon gradu Krku« / Foto I. Gržetić


 


Krčki suveniri


Te će predmete prethodno u glini izmodelirati, odnosno za pečenje u raznim dimenzijama pripremiti sudionici i sudionice već započele radionice koja se, također na Kamplinu, u djelo provodi kao sastavnica programa »20RK20«. Sve te skulpture, zajedno s drugim rukotvorinama (poput magneta, bedževa i privjesaka) koje će s oznakom 20RK20 biti izrađene na tom radno-kreativnom okupljanju i druženju, zatim biti predstavljene kao svojevrsni suveniri i memorijabilije grada Krka. Planirano je da se i same staklene boce koje u procesu kaljenja u peći također znaju poprimiti atraktivne forme, zajedno s ostalim ondje izrađenim artefaktima, tijekom zimskih mjeseci izlože i Krčanima predstave u galeriji Decumanus.