Uživanje u idili

Kako se ljeto vratilo u Bašku na velika vrata

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Svi su ovdje u onom pravom, ljetnom filmu. Gosti šećući rivom među našim terasama opušteno plešu valcer, i to na taktove melodije koju bih nazvao »Na lijepom plavom Jadranu« – poetski nam je atmosferu s bašćanske Palade predstavio ugostitelj Miroslav AnceljNitko tko je ovih dana ovdje ne boji se korone. Ako se boji ili ako se, bolje rečeno, ima razloga bojati, taj neće ni primirisati ovu ljetnu gužvu kakva nas okružuje.


Tim nam je riječima na najbolji način trenutačno ljetno ozračje i gotovo pa idilično »stanje stvari« u jednom od najposjećenijih ljetovališta otoka Krka i Kvarnera opisala osječka turistica Ankica Gligorević, Baški već dulji niz godina vjerna ljetna gošća koja nije skrivala svoje zadovoljstvo posvud vidljivim »povratkom u normalu«.


Naša sugovornica otkrila je da se i sama ovih dana oporavlja od opake bolesti koja ju je »zaskočila« u njenom gradu.
– Nakon tih dvanaest uistnu gadnih i grdih dana, bolesti kakvu ne bih više nikad željela proživjeti, ovo mi dođe kao nekakva nagrada za patnju koju sam prošla – zaključila je. A uživanje u ljetovanju u oživjeloj Baški će me, kaže kroz smijeh gđa Ankica, ozdraviti i »rekuperirati« bolje nego bilo koji lijek!


Foto Mladen Trinajstić


Ispunjene ulice


I uistinu, sudeći prema prizorima kojima posjetitelji Baške ovih dana svjedoče na tamošnjoj Veloj plaži, na bašćanskoj Paladi ili pak ulicama stare mjesne jezgre, ljeto se, i to ono pravo, na velika vrata vratilo u taj otočni turistički biser.


Zbog zagužvanih i žamorom posjetitelja ovih dana ondje ispunjenih ulica zadovoljni su i svi oni koji od turizma žive, a kakvih je na otoku Krku pa tako i u Baški – mnogo.


Nitko s kim smo u ovoj prilici zapodjenuli razgovor nije skrivao svoje zadovoljstvo trenutačnom posjećenošću Baške, ali ni poslovnom živošću, a što se do pred koju godinu, često i u sezonama u kojima su padali rekordi, rijetko događalo.


Priče tipa »da je gostiju mnogo, al’ da malo troše«, »da se štedi i samo šeta« i slične, kakve su se u prošlim godinama znale čuti, sad su jednostavno nestale.


– Svi su ovdje u onom pravom, ljetnom filmu. Gosti šećući rivom među našim terasama opušteno plešu valcer, i to na taktove melodije koju bih nazvao »Na lijepom plavom Jadranu« – poetski nam je atmosferu s bašćanske Palade predstavio razgovorljivi ugostitelj Miroslav Ancelj, napomenuvši da se ni po čemu ne da razaznati da se posjetitelji od ičega suzdržavaju, a još manje da se ičega boje.


Foto Mladen Trinajstić


– Došavši k nama svi su na neki način našli predah od onog što nas je sve skupa pratilo proteklih dviju godina te se i naši gosti, a s njima i mi ugostitelji, u pravoj ljetnoj opuštenoj atmosferi na neki način sad vraćamo u dobra stara pretpandemijska vremena – rekao je Ancelj.


Opuštena atmosfera


Slične nam je dojmove prenijela i Martina Kolman, jedna od voditeljica bašćanskog bara Garofulin u kojem se ovih dana radi kao u najboljim danima.


– Naravno da smo svi svjesni svega onog kroz što smo kao društvo u proteklom periodu prošli, ali među gostima kojih ovih dana ima mnogo baš je neka lijepa i opuštena atmosfera. Baška mi ovih dana izgleda bolje i življe no što je izgledala u posljednjih nekoliko godina, uključujući i one prije nastupanja epidemije.


Foto Mladen Trinajstić


Gosti nerijetko tek provjerevaju moraju li na terasi našeg lokala nositi maske, a tek pokoji među njima prije narudžbe pića maši se za svoju covid-potvrdu. I to je, rekla bih, jedini znak da je svježa pandemijska prošlost još uvijek u primisli naših posjetitelja.


Troši se, a dobre su i napojnice koje gosti ostavljaju – rekla je naša sugovornica, otkrivši nam i da među gostima dominiraju Nijemci i Austrijanci, ali i da je vidno manje Talijana.


Bookerica Tea Knežević, koja na rivi prodaje izlete turističkim brodom, za razliku od ostatka naših sugovornika, bila je pak dojma da je lani ipak bilo više posla.


Foto Mladen Trinajstić


– Barem u mojem poslu, čini mi se da su gužve prošlog ljeta ipak ranije krenule. Kako bilo, sjećamo se kako je već sredinom lanjskog kolovoza sezonska špica naprasno prekinuta i samo se nadam da se ovog ljeta neće dogoditi ništa slično.


U svakom slučaju nije loše, posljednjih se dana, točnije dva protekla tjedna, radi punom parom i ni po čemu ne bih rekla da se gosti boje covida – zaključila je Tea Knežević, ustvrdivši da će sezona koja i dalje traje biti »pun pogodak« nastave li se i u posezoni povoljne epidemijske prilike.