Lokalne vlasti opovrgavaju, ali...

Javilo nam se austrijsko veleposlanstvo: ‘Čak 250 naših državljana koji su bili na festivalu na Zrću pozitivno je na koronavirus’

Edi Prodan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Veleposlanstvo Austrije, diplomatski mudro, ističe kategoriju "vjerojatno" što dakako priči ipak daje drugačije svijetlo. Nema dakle decidirane tvrdnje“Prema informacijama dostavljenim veleposlanstvu od strane austrijskih vlasti festival „Austria goes Zrće“ održan u Novalji vjerojatno je uzrok širenja infekcije koronavirusom među sudionicima tog događaja. S današnjim datumom 250 posjetitelja festivala su nakon povratka u Austriju pozitivno testirana na COVID-19.”


Odgovor je to Veleposlanstva Republike Austrije u Zagrebu na naš upit kako su informacije iz austrijskih medija istaknule da se u Hrvatskoj, na festivalu u Novalji u periodu od 17. do 24. srpnja, čak 94 Austrijanaca zarazilo koronavirusom.


Izazvalo je to, nemalo čuđenje te su odmah reagirale nadležne službe u Novalji i sve opovrgnule – prema njihovom medicinski utemeljenim podacima ni jedan jedini Austrijanac nije Novalju napustio zaražen. Štoviše, u Novalji postoje i osigurani smještajni kapaciteti u kojima svi zaraženi, ako to žele, mogu provesti epidemiološki definirani period kao bi se u svoje zemlje vratili – zdravi.
Veleposlanstvo Austrije, diplomatski mudro, ističe kategoriju “vjerojatno” što dakako priči ipak daje drugačije svijetlo. Nema dakle decidirane tvrdnje jer se u Novalji, kao i u svim ostalim hrvatskim turističkim središtima, provode rigorozne mjere testiranja i zaštite turista. Uostalom na snazi su i vrlo stroge policijske mjere kontrole provedbe istaknutih epidemioloških mjera.


S obzirom na ozbiljnost situacije i težinu objeda, upite o provedbi mjera na raščišćavanju situacije uputili smo i na adresu hrvatskog veleposlanstva u Austriji, koje nas je pak preusmjerilo na Ministartsvo vanjskih i europskih poslova, no ni od njih kao ni od Ministarstva unutranjih poslova nismo još uvijek dobili ikakve odgovore.