Dan ružičastih majica u Krku

I onaj tko okreće glavu – suučesnik u vršnjačkom nasilju

Mladen Trinajstić

Mali Krčani pjesmom i plesom na rivi obilježili Dan ružičastih majica / Foto M. TRINAJSTIĆ

Mali Krčani pjesmom i plesom na rivi obilježili Dan ružičastih majica / Foto M. TRINAJSTIĆ

Nijedna sredina, pa tako ni otok, nije imuna na opasnosti vršnjačkog nasilja, i to u svim njegovim pojavnim oblicima, od fizičkih do raznih oblika verbalnog i psihološkog nasilja, poručila je Svjetlana Vrkljan RadovčićKRK – Krčka je riva, nakon (pre)dugog razdoblja mira, tišine i izostanka bilo koje vrste okupljanja i druženja, jučer napokon iznova »prodisala« i zabrujala veselom cikom lokalnih osnovaca – petaša i sedmaša koji su se ove godine, pod budnim okom svojih nastavnika i nastavnica priključili ondje organiziranom obilježavanju Dana ružičastih majica – programu okrenutom i posvećenom prevenciji vršnjačkog nasilja. U svijetu poznat kao »pink shirt day«, spomenuti se dan upriličuje tijekom posljednje srijede u veljači, a posvećen je prevenciji i osvješćivanju društva na sve oblike nasilja među djecom i mladima slijedom jednog slučaja koji se još 2007. zbio u jednoj kanadskoj školi.


Znak solidarnosti


– Na inicijativu razrednih kolega zlostavljanog učenika koji je vršnjačko nasilje pretrpio jer je na nastavu došao u majici ružičaste boje, školarci su se idućeg dana svi odjenuli u odjeću te boje, a sve kako bi na tako konstruktivan i inteligentan način iskazali podršku svom zlostavljanom vršnjaku, ukazali na njegovu patnju te time posredno pomogli i njegovoj brizi o teško bolesnoj majci, prenijela nam je Svjetlana Vrkljan Radovčić, inicijatorica i pokretačica prakse javnog obilježavanja tog dana na krčkim ulicama.


Poruke tolerancije »probile« maske


Ove je godine, zbog svima nam znanih razloga, zajednički »javni istup« krčkih školaraca ispunjen odaslanim porukama protivljenja međuvršnjačkom nasilju donekle ipak je morao biti osakaćen potrebom pridržavanja protuepidemijskih mjera, nošenja maski i izbjegavanja grupiranja. Ipak, ni to vesele, plemenite i toleranciji posvećene male Bodulke i Bodule nije spriječilo u jasnom, glasnom i otvorenom odašiljanju njihovih poruka ljubavi, tolerancije i uvažavanja svih različitosti svojih vršnjakinja i vršnjaka.
Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom tad nosile sve njegove školske kolege, postale su prepoznatljivim simbolom ove inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate akcije koja se već nekoliko godina organizirano provodi i na otoku Krku. ​Nakon što je više godina ovaj dan bio obilježavan unutar otočnih odgojno-obrazovnih institucija, svih otočnih vrtića, osnovnih škola i krčke srednje škole, na inicijativu spomenute otočne humanitarke i predstavnice Centra za prevenciju vršnjačkog nasilja te uz organizacijsku pomoć uredništva lokalnog internetskog portala »otok-krk.org«, u Krku se od 2017. godine Dan ružičastih majica obilježava zajedničkim »uličnim« druženjem krčkih vrtićaraca, osnovaca i srednjoškolaca.


«Ulična« druženja


– Niti jedna sredina, pa tako ni ovaj grad i otok, nisu imuni na opasnosti i izazove vršnjačkog nasilja, u svim njegovim pojavnim oblicima, ustvrdila je jučer Vrkljan Radovčić. Ukazujući da se u javnosti vršnjačkim nasiljem prečesto i zapravo potpuno pogrešno smatraju samo njegovi fizički oblici, ona je podsjetila da se ništa manje opasnosti ne krije ni u različitim oblicima verbalnog, ali i psihološkog nasilja, posebice prisutnih na društvenim mrežama. Krug nasilja čine i »zatvaraju« nasilnik, njegova žrtva, ali i okolina, odnosno pasivni promatrači koji, nažalost, prečesto svojim okretanjem glave od takvih problema postaju suučesnicima vršnjačkog nasilja. Ovim projektom djecu i mlade ponajprije nastojimo osvijestiti o postojanju ovog problema, ali ih i potaknuti da ne budu slijepi i nezainteresirani za slične probleme u svome društvu, zaključila je organizatorica jučerašnjeg skupa obilježenog dječjom pjesmom i plesom. Napomenula je i da je također važna poruka Dana ružičastih majica ona da se na nasilje ne odgovara nasiljem.