Saga o Fringeu

HDZ ne odustaje od zabrane festivala burleske na Cresu. Sad su zahtjev samo malo drukčije formulirali

Walter Salković

U njoj se više ne spominje riječ »zabrana«, protiv čega su se pobunili neki vijećniciCRES – Saga o nastojanjima da se zabrani Fringe festival u Cresu se nastavlja: Klub vijećnika HDZ-Hrast-Hrvatski suverenisti, nakon što je na prošloj sjednici Gradskog vijeća povukao svoj prijedlog za kojeg je bilo očito da neće dobiti podršku većine vijećnika, za sljedeću sjednicu Vijeća, koja će se održati u četvrtak, predložio je novu odluku.


U njoj se više ne spominje riječ »zabrana«, protiv čega su se pobunili neki vijećnici, a ne odnosi se više samo na Fringe festival jer, kako je na prošloj sjednici istaknuo vijećnik Marčelo Damijanjević, takvom se zabranom ne bi postigao cilj već bi se isti događaj mogao organizirati pod nazivom, primjerice, »Banana festival«. Klub HDZ-Hrast-Suverenisti sada predlaže odluku o održavanju Fringe festivala i ostalih festivala sličnog ili istog sadržaja i/ili izvedbi u Cresu.


U obrazloženju prijedloga podsjećaju da su ovu inicijativu pokrenuli sami građani različite stranačke pripadnosti, prikupivši više od 600 potpisa putem peticije kojom su željeli preseliti održavanje Fringe Festivala s javnih površina centra grada. Dodaju da je organizatorica festivala umjetničkog imena Celeste u svom pismu vijećnicima naglasila da »njena namjera nije izmjestiti festival u prostor zatvorenog tipa, već ga proširiti na cijeli Cres« te postavljaju pitanje »želi li se djecu u gradu koji nosi naslov Prijatelja djece izlagati programu punom vulgarnosti i perverzije«.
Ovoj odluci će na sjednici prethoditi prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja zone ugostiteljsko-turističke namjene T36 u Lubenicama, izvješće o radu društva Komunalne usluge Cres Lošinj za 2023. godinu te imenovanje ravnateljice Creskog muzeja.