Konstituiranje

Gržančić predsjednik, a Žic potredsjednik Vijeća u Puntu, “manjinci” su izvisili

Mladen Trinajstić

Vijećnici većinske liste SDP-PGS-HSU-a odbili su prijedlog da se jedno potpredsjedničko mjesto popuni iz redova Strčićeve manjine, zbog čega će puntarsko Vijeće ubuduće imati samo jednog potpredsjednikaPUNAT – U Narodnom domu u Puntu održana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Punta. Sjednicu je otvorila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Ivana Svetec, a nakon izbora mandatnog povjerenstva, novoizabrani općinski vijećnici položili su svečanu prisegu. Izabranim općinskim vijećnicima tako su naposljetku i službeno postali Marinko Žic, Goran Gržančić, Maja Polonijo, Ana Leleković i Hrvoje Mrakovčić – svi s koalicijske liste SDP-PGS-HSU, koja će u deveteročlanom predstavničkom tijelu te krčke općine imati većinu od pet svojih predstavnika.


Uz njih, polaganjem prisege vijećnicima i vijećnicama su postali i Siniša Karabaić, Ivan Orlić, Sanja Petrak i Iva Šulina s lista grupe birača čiji je nositelj bio novi puntarski općinski načelnik Daniel Strčić, obnašatelj izvršne vlasti koji će u idućem mandatu morati pokazati umijeće i sposobnost »balansiranja« u zagovaranju projekata i planova »svoje« liste koja u Općinskom vijeću, sa svoja četiri vijećnika, neće imati većinu.


Rotacija za dvije godine


Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća formiran je i Odbor za izbor i imenovanje, a vijećnici su zatim izabrali predsjednika Općinskog vijeća, naravno, iz redova vijećničke većine. Na tu je dužnost zasjeo PGS-ovac Goran Gržančić koji je, podsjetimo, istu dužnost obnašao i u prethodnom mandatu. Istom je prilikom na dužnost potpredsjednika Općinskog vijeća izabran donedavni općinski načelnik, SDP-ov Marinko Žic. Doznali smo i da je slijedom koalicijskog sporazuma najavljeno da će se na polovici mandata Gržančić i Žic zamijeniti na svojim dužnostima te bi tako za dvije godine funkciju predsjednika Općinskog vijeća od Gržančića trebao preuzeti bivši općinski načelnik, a sada vijećnik, Marinko Žic.


Odbijen prijedlog
Da u suživotu obnašatelja izvršne vlasti, nezavisnog općinskog načelnika Daniela Strčića i predstavnika većinske liste u sastavu puntarskog Općinskog vijeća možda ipak neće sve teći baš »glatko i slatko«, moglo se nazrijeti već i iz toga što su vijećnici većinske liste SDP-PGS-HSU-a na konstituirajućoj sjednici odbili prijedlog da se jedno potpredsjedničko mjesto popuni iz redova manjine, zbog čega Vijeće Općine Punat ubuduće neće imati dva, već samo jednog potpredsjednika, već spomenutog predstavnika liste koja u predstavničkom tijelu drži većinu.