Rješavanje prometa

Gradi se mini kružni tok u naselju Pinezići

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Radovi bi trebali biti dovršeni već do konca ožujka



Ravnatelj Županijske uprave za ceste Primorsko-goranske županije Robert Maršanić i Josip Depope, predsjednik Mjesnog odbora Skrbčići-Pinezići, mjesta na području Grada Krka obišli su i prigodnom tiskovnom konferencijom javnosti predstavili nedavno otpočele radove na gradnji kružnog toka u naselju Pinezići.


Kako je posljednjespomenuti istaknuo, radi se o za stalne ali i povremene stanovnike tog mjesta iznimno značajnom objektu koji će, uvjeren je, napokon na kvalitetan i trajan način riješiti prometne probleme i ugroze na koje su žitelji tog krčkog mjesta godinama ukazivali.





– Pinezići su naselje koje zimi broji svega dvjestotinjak stanovnika ali i mjesto koje u ljetnim mjesecima napuči možda i do dvije tisuće posjetitelja iz redova turista i vikendaša, otkrio nam je Depope ustvrdivši da s “navalom” ljudi redovito nastupa i navala motornih vozila.


Upravo u takvim okolnostima pojačanog sezonskog prometa ovo je dosadašnje križanje četiriju prometnih pravaca bilo iznimno opterećeno, a zbog prevelike brzine kojom su se tuda nerijetko kretali pojedini neodgovorni vozači – i poprilično nesigurno, kako za same sudionike u prometu motornih vozila tako i za pješake, naglašava čelnik spomenutog krčkog MO-a.


A pješaka, obzirom da je raskrižje smješteno u naseljenom dijelu mjesta, ljeti ovdje ima na pretek, zaključuje Depope.



Predstavnici mjesne samouprave, doznali smo također, zbog spomenutih su okolnosti nadležne pozivali da se spomenuto cestovno križanje osigura postavom usporivača.


Međutim, predstavljeno nam je u ovoj prigodi, struka je ocijenila da je kvalitetnije i učinkovitije rješenje izgradnja mini-kružnoga toka, cestovnog objekta koji se na tom lokalitetu počeo graditi pred kojih desetak dana.



– Sanacijom ovog četverokrakog raskrižja s prvenstvom prolaza i njegovim transformiranjem u mini kružno raskrižje na najbolji će se mogući način podići sigurnost sudionika u prometu i pješaka, tim više što će lokalitet na kojem se radovi izvode uskoro biti opremljen nogostupima, otkriva nam pak ravnatelj ŽUC-a, Robert Maršanić.


Predviđeno je zadržavanje postojeće geometrije raskrižja po pitanju poprečnog nagiba kolnika, a uzdignuti “otok” u središtu budućeg rotora izvesti će se od asfalta, nastavlja naš sugovornik procjenjujući da bi radovi na tom dijelu lokalne ceste LC 58088 u Pinezićima dovršeni mogli (i trebali) biti već do konca ožujka.


Kružni će tok biti omeđen polegnutim rubnjacima, a razdjelni će otoci na prilazima tom objektu također biti izvedeni od asfalta s polegnutim rubnjacima, služeći usmjeravanju vozila uz istovremeno omogućavanje nesmetanog prolaza i onih većih vozila, poput autobusa ili kamiona.



Čelnik ŽUC-a nam je predstavio i da će vanjski promjer budućega mini-kružnog toka biti devet metara, dok je širina kružnog kolničkoga traka projektirana na 5,15 metara.


Središnji će otok biti izveden u promjeru 3,85 metara, nastavlja Maršanić napominjući i da će u zoni raskrižja biti postavljeni označeni pješački prijelazi, kojima će se pješaci moći sigurno kretati između nogostupa koji će se izvesti s vanjskih strana cestovnih poteza koji se ondje povezuju.


Doznali smo i da će se u radovima zahvaćenom cestovnom objektu zadržati postojeći elementi sustava odvodnje oborinskih voda te da će zahvat, koji bi novim kružnim tokom trebao rezultirati već za koje tjedan, biti “zaokružen” postavom svih propisanih elemenata vertikalne i horizintalne signalizacije.


Vrijednost radova je nešto manje od 32 tisuće eura što, složili su se Maršanić i Depope, nije velik iznos obzirom na značaj i vrijednost tog cestovnog objekta za stanovnike i posjetitelje tog u sezoni iznimno živog i frekventnoga krčkog turističkog i vikendaškoga središta.