Utemeljen prije 579 godina

Grad Pag proslavio svoj dan, Fabijanić istaknuo ključne projekte

Toni Perinić

Među brojnim dovršenim projektima ističem izgradnju kanalizacijske mreže i crpne stanice Golija, sanaciju obale Prosika te izgradnju četiristo parkirnih mjesta uz uređenje sportskog terena – kazao je gradonačelnik Ante FabijanićPAG – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom priznanja i povelja zaslužnim pojedincima i ustanovama, jučer je proslavljen Dan grada Paga.


Gradsko vijeće donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Grada Paga na temelju koje je određen novi dan za obilježavanje Dana Grada Paga i to na Dan utemeljenja, 18. svibnja. Na taj dan prije 579 godina, položen je kamen temeljac za zbornu crkvu Uznesenja Marijina i za kulu Skrivanat, što se smatra danom utemeljenja novog grada. Uz domaćine, gradonačelnika Antu Fabijanića i predsjednicu Gradskog vijeća Jasnu Magaš, svečanosti je prisustvovao izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Rade Šimičević, Zadarski župan Božidar Longin, državna tajnica Sandra Herman, predsjednik županijske skupštine Ličko-senjske županije i prvi čovjek Hrvatskog nogometa Marijan Kustić ali i brojni načelnici i gradonačelnici te prijatelji Grada Paga. Predsjednica Gradskog vijeća, Jasna Magaš otvorila je svečanu sjednicu pozdravljajući sve uzvanike, dok je gradonačelnik Fabijanić u svom govoru istaknuo krucijalne projekte koji su nedavno dovršeni ili koji su još u fazi realizacije.


Kanalizacijska mreža


– U proteklih godinu dana od početka novog mandata, realizirali smo nekoliko bitnih projekata dok se neki još provode. Među brojnim projektima ističem izgradnju kanalizacijske mreže i crpne stanice Golija, sanaciju obale Prosika te izgradnju četiristo parkirnih mjesta uz uređenje sportskog terena koji će proširiti našu turističku ponudu. Hrvatske ceste trenutno projektiraju izgradnju pješačke staze od kružnog toka prema Vodicama. Također, potpisan je ugovor sa Državnom geodetskom upravom za cjelovitu katastarsku izmjenu na području našeg grada, kazao je u svom obraćanju paški gradonačelnik i dodao kako je dovršena treća faza uređenja Osnovne škole Jurja Dalmatinca, čime je omogućen rad u jednoj smjeni. Također, Fabijanić je iskoristio priliku da zahvali Vladi RH, ministarstvima i ostalim državnim institucijama na odličnoj suradnji i pomoći u brojnim projektima.
Nazočnima se, kao predstavnik čelnika jedinica lokalne samouprave s područja otoka Paga obratio gradonačelnik Novalje, Ivan Dabo kazavši kako je administrativni ustroj otoka, kojim je on podijeljen na dva grada te dvije općine i županije dobar za sve žitelje.


– Novi administrativni ustroj našeg otoka podario nam je blagodati kojima danas imamo jednu ravnotežu i svi uvažavamo sebe, a cijenimo sebe. I dalje ćemo se zalagati za jedinstvo otoka po pitanju razvoja infrastrukturnih i svekolikih potrebitih projekata za opstojnost i budućnost generacija koje dolaze, poručio je Dabo.


Srednja škola Pag


Zadarski župan, Božidar Longin osvrnuo se na stalnu potporu županije prema Srednjoj školi Pag, koja je jedina srednjoškolska ustanova na Zadarskim otocima.


– Naša županija posebno skrbi za jedinu srednju školu na našim otocima – Srednju školu Pag. U njezinu obnovu i rekonstrukciju do sad smo uložili oko šesnaest milijuna kuna – u prošloj godini 750 tisuća kuna, a imam novu informaciju kako nam je odobreno još 260 tisuća kuna za potrebne radove, rekao je Longin.


Dan Grada Paga nazočnima je čestitao i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, koji je odmah na početku naglasio kako mu taj otok i grad nisu strani, s obzirom na to da je paški zet.


– Ministarstvo unutarnjih poslova nije kao neka druga ministarstva naročiti investitor, ali naglašavam kako danas završava natječaj raspisan prije dva mjeseca za obnovu, adaptaciju i sanaciju zgradu Policijske postaje ovdje u Pagu, a riječ je o projektu vrijednom 2,5 milijuna kuna.


Na jesen će zgrada, ali i sam okoliš oko zgrade biti puno primjereniji za građane i goste koji dolaze, najavio je ministar Božinović.


Na samoj završnici svečane sjednice, uručena su priznanja Paškoj sirani d.d., kampu Šimuni, Alenu Karavaniću, vlasniku obrta Noa, Ismetu Seferaniću, vlasniku ugostiteljskog objekta Sandra te tvrtki Lorenco d.o.o. Povelja Grada Paga uručena je Željki Zubović, ravnateljici Osnovne škole Juraj Dalmatinac Pag te Nedjeljki Oros, čuvarici paške čipkarske tradicije. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Borisu Palčiću, koji je nagrađen za poseban doprinos u očuvanju raznolikosti bilja otoka Paga, posebno polja kadulje, zaštite pčela te za dugogodišnji rad u Crvenom križu. On je prilikom obraćanja kazao kako ovu nagradu prima sa strepnjom, obzirom da se do sad većinom dodjeljivala posthumno, što su svi prisutni nagradili gromoglasnim aplauzom.