GORUĆI PROBLEM

Grad Krk prihvatio istarsku inicijativu, bespravnu gradnju bit će moguće prijaviti na interaktivnoj karti

Mladen Trinajstić

Na mrežnoj stranici »bespravnagradnja.hr«, koju su pokrenuli čelnici istarskih jedinica lokalne samouprave radi zaštite javnog prostora, mogu se evidentirati ilegalno sagrađeni objektiKRK – Grad Krk se na poziv istarske Općine Barban, kao jedna od prvih »izvanistarskih« jedinica lokalne samouprave, odlučio priključiti inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje evidentiranjem ilegalno sagrađenih objekata na interaktivnoj karti do koje se dolazi posredstvom mrežne stranice bespravnagradnja.hr.


Ova inicijativa pokrenuta je s ciljem adresiranja gorućeg problema bespravne gradnje, ali i zaštite javnog prostora uopće, predstavio je obrazlažući svoju odluku da grad Krk i formalno postane dionikom te inicijative, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. Tijekom kolegija, odnosno redovnog radnog sastanka s predstavnicima svih odsjeka koji djeluju u okrilju Jedinstvenog upravog odjela Grada Krka, Vasilić je donio odluku o formalnom priključenju Krka zanimljivom i hvalevrijednom projektu čelnika istarskih jedinica lokalne samouprave koji su se na taj, pomalo nekonvencionalan, ali i indikativan način, odlučili suprotstaviti pojavnostima bespravnog građenja i nezakonitog devastiranja prostora.


Gorući problem


– Inicijativa je pokrenuta s ciljem ukazivanja na gorući problem bespravne gradnje u Istarskoj županiji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. Država nema interes niti resursa za bavljenje ovim problemom te smo zato, uz pomoć građana, sami odlučili nešto poduzeti – kažu u svom proglasu istarski načelnici i gradonačelnici s kojima se sad složio i najdugovječniji čelnik lokalne samouprave u našoj zemlji.
– Želimo zaštititi javni prostor kroz sprečavanje bespravne i pretjerane gradnje jer nam je stalo do toga što se događa u našem dvorištu i želimo zaštititi prostor za buduće generacije – opis je inicijative u koju sad ulaze otočani, i sami suočeni s divljanjem bespravnih graditelja u prostoru, ali i neučinkovitošću i bezvoljnošću nadležnih inspekcijskih službi koje, kad je grad Krk u pitanju, već godinama, zapravo desetljećima ne čine ništa (ili tek neke simbolične korake) na zaustavljanju devastacije prostora kakva je ondje posebice prisutna i izražena na predjelu Picik.


Mrežnom stranicom bespravnagradnja.hr koja je odnedavna postala aktivna želi se pokazati koliko je bespravna gradnja sveprisutna diljem Istre i Hrvatske, koliko ima bespravno sagrađenih objekata i gdje se oni nalaze.


– Država nema dovoljno građevinskih inspektora koji će pravovremeno i temeljito raditi svoj posao kako bi se zaustavila daljnja devastacija. Namjera nam je u suradnji s građanima poduzeti konkretne poteze jer vremena za gubljenje nema. Uz osvještavanje o problemu, planiramo i zakonodavne inicijative u Saboru s krajnjim ciljem spuštanja inspekcijskih ovlasti na gradove i općine. Prostor je ograničen resurs i nas je itekako briga što se događa u našem dvorištu – zaključuju pokretači inicijative dio koje sad postaje i Grad Krk.


Prijava klikom


Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić napomenuo je da je jedan od važnijih alata ove stranice, ali i inicijative putem koje će građani zapravo moći (u)vidjeti prisutnost i rasprostranjenost bespravne izgradnje na našoj obali, i taj da se njome na jednostavan način mogu služiti i sami građani. Oni će, naime, posredstvom nje odskora moći prijavljivati takve pojave, kad i gdje ih sami uoče. Bespravnu se gradnju tako može prijaviti klikom na poveznicu općine ili grada koji je dio te inicijative, onoga u kojem se objekt nalazi, čime će se prijava slati nadležnom komunalnom redaru, ali i Državnom inspektoratu, u »jednom potezu«.


Ciljevi inicijative su davanje do znanja javnosti, ali i nadležnima, da je bespravna gradnja uzela maha te da su posljedice i razmjer devastiranog prostora alarmantne. Također, cilj je i što jasnije prikazati državnim institucijama broj ilegalno sagrađenih objekata te potaknuti reagiranje države na sveprisutnu praksu kršenja postojećih zakona o gradnji. S nakanom da se ilegalnu gradnju učini kaznenim djelom, ali i »spuštanja« ovlasti njenog sankcioniranja na jedinice lokalne i regionalne samouprave, pokretači inicijative nadležne žele potaknuti na provođenje pravomoćnih rješenja o rušenju bespravno izgrađenih objekata te se ujedno pripremiti za »situaciju« u kojoj stranci već od ove godine mogu kupovati poljoprivredna zemljišta. Također, važnim ciljem svojih nastojanja Istrani, a od ovih dana i Krčani, označili su zaustavljanje, ili bolje rečeno zabranjivanje novog vala legalizacije kojemu se mnogi bespravni graditelji nadaju, i na koji sukladno dosadašnjoj državnoj praksi žmirenja i »glađenja niz dlaku« bespravnih graditelja, mnogi devastatori prostora računaju.