Izvrno "prolazno vrijeme"

Grad Krk ovaj vikend dostigao milijun noćenja. U tu brojku nisu ubrojeni vikendaši i njihovi prijatelji

Mladen Trinajstić

Ovog vikenda »uknjiženi« milijun odnosi se isključivo na noćenja u komercijalnom smještaju, dakle bez brojki koje se u sustavu eVisitor uobičajeno pribrajaju, a koje ostvaruju vikendaši i prijateljiKRK – Na području grada Krka ovog je vikenda ostvareno milijunto noćenje. Dobru vijest i još jednu potvrdu da se, čak i brže no što su se i oni najoptimističniji Krčani nadali, turistički promet tog otočnog grada vratio na staze stare slave i brojke koje su mu odavna donijele poziciju jedne od najjačih i naposjećenijih turističkih destinacija na Jadranu, jučer nam je predstavila Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice grada Krka.


Izvrsno »prolazno vrijeme«, odnosno rezultat koji je, baš nekako u ovo isto vrijeme, na području grada Krka prvi put ostvaren tek 2015. godine, potvrda je i da se sve ono što se u proteklim mjesecima činilo i poduzimalo na planu upravljanja promocijskim, odnosno destinacijskim aktivnostima, ali i po pitanju prilagođavanja turističke ponude i nadalje važećim pandemijskim izazovima – isplatilo, napomenula je Ivana Kovačić. Istakla je da se »uknjiženi« milijun odnosi isključivo na noćenja u komercijalnom smještaju, dakle bez brojki koje se u sustavu eVisitor uobičajeno pribrajaju turističkim rezultatima pojedinih destinacija, a koje ostvaruju vikendaši i prijatelji.


Najbrojniji kampovi


U komercijalnom smještaju najviše je noćenja ostvareno u kampovima koji su rezultatu kojim se s razlogom ponosimo pridonijeli sa svojih 459.012 noćenja, odnosno 61 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nastavila je naša sugovornica, ističući da navedeno ostvarenje čini čak 84 posto ostvarenih »kamperskih« noćenja u usporedbi s istim razdobljem rekordne 2019. godine.
Drugi po uspješnosti bili su objekti smještaja u domaćinstvu u kojima je, na području grada Krka, do 16. rujna ostvareno 441.055 noćenja, odnosno 38 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine te 86 posto noćenja preklanjske, predpandemjske godine, nastavila je naša sugovornica, predstavivši i da su u krčkim hotelima do danas ostvarena 94.121 noćenja, čak 138 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine te 68 posto istog pokazatelja iz 2019. godine.


Ogroman trud
Samo u rujnu ove godine u komercijalnom je smještaju ostvareno 124.970 noćenja, što je čak 12 posto više u odnosu na ostvarenja istog razdoblja do sad najbolje, 2019. godine, a 175 posto više nego prošle godine. Svi objekti komercijalnog smještaja u rujnu bilježe bolje rezultate nego u rujnu 2019. godine, kazuje nam čelnica krčkog TZ-a, od koje smo doznali i da su krčki kampovi cjeloljetni primat zadržali i u posezonskom razdoblju te da je u tim objektima, tijekom proteklih rujanskih tjedana, ostvareno najviše noćenja, njih čak 59,5 tisuća. A to je čak za 169 posto bolji rezultat u odnosu na prošlu te 8 posto bolji od rezultata u odnosnu na onaj iz rujna 2019. godine.


– U ovogodišnjim, izuzetno zahtjevnim uvjetima rada, čestitam svim predstavnicima turističkog sektora na ogromnom trudu koji su svi redom uložili tijekom ove sezone, odgovornom pristupu poslu koi smo zajedničkim snagama obavili te naposljetku i na odličnim rezultatima koji potvrđuju da je sve ono što smo zajednički činili – urodilo plodom – zaključila je Ivana Kovačić.


Nijemci najbrojniji gosti


Predstavljajući nam brojke koje će sve Krčane s razlogom učiniti ponosnima, prva operativka gradske turističke zajednice otkrila nam je da su i ovog ljeta najbrojniji posjetitelji grada Krka bili Nijemci. S tek neznatno manje njihovih noćenja u odnosu na pretprošlu godinu, njemački su posjetitelji ove godine za čak 45 posto premašili svoje lanjske rezultate po pitanju noćenja. Drugi po zastupljenosti bili su Slovenci, a za njima redom i Austrijanci, domaći gosti, Mađari, Česi, Talijani i Poljaci. Kovačić je napomenula i da ostvarenje milijuntog noćenja za grad Krk i njegov turizam nema samo simbolično značanje. Naime, upravo to je brojka prema kojoj se i po kriterijima nacionalnog TZ-a raspoznaju i rangiraju one »velike« turističke destinacije kojima se potom omogućava i nešto veća razina samostalnosti u smislu organiziranja i provođenja promotivnih aktivnosti, objasnila nam je direktorica TZ-a grada Krka. Treba reći i da spomenuti rezultat, koji je na zadovoljstvo Krčana »pao« ovog vikenda, na području tog otočnog grada lani nije ostvaren do konca godine!