FINANCIJSKA ODLUKA

Grad Krk i lučka uprava po pola će sufinancirati veliki projekt ribarske luke

Mladen Trinajstić

Projekt je vrijedan 46,6 milijuna kuna, a EU je dao potporu od 37,3 milijuna kuna. Zbog namicanja preostalog iznosa od 9,3 milijuna kuna, Grad Krk i Županijska lučka uprava Krk sklopit će sporazum o sufinanciranju tog projekta, i to svaka strana u polovini vrijednosti, odnosno po 4,65 milijuna kunaKRK – Ovotjedna sjednica krčkog Gradskog vijeća koju je, što zbog obimnog dnevnog reda s čak 24 točke, što zbog formalno-pravnog nadigravanja predstavnika većine iz redova PGS/SDP-a i nezavisnog vijećnika Gorana Marevića (uglavnom oko postojanja ili nepostojanja potrebe provođenja postupaka e-savjetovanja o glavnini točaka o kojima se u ovoj prilici raspravljalo), obilježilo maratonsko, gotovo petosatno trajanje, rezultirala je donošenjem nekoliko važnih odluka povezanih s velikim i za krčku svakodnevicu bitnim infrastrukturnim projektima.


Dvije rate


Finacijski najveća i najzahtjevnija odluka koju su većinskom podrškom predstavničkog tijela Krčani u ovoj prigodi donijeli ona je o prihvaćanju prijedloga sufinanciranja provedbe projekta »Ribarska luka Krk«. Slijedom nje Grad će sudjelovati u sufinanciranju produljenja krčkog lukobrana i proširenja luke, u dijelu kojeg financijski ne pokrivaju potpore iz fondova EU-a, već dodjeljene tom projektu u okviru mjere »Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa«. Kao što je predstavio gradonačelnik Darijo Vasilić, ukupna vrijednost projekta, čiji se početak realizacije očekuje koncem ove godine, projektantski je procijenjena na nešto više od 46,6 milijuna kuna, dok je dobivena EU potpora teška 37,3 milijuna kuna, odnosno pet milijuna eura, a što je ujedno i maksimalna vrijednost potpore koja je mogla biti dobivena po toj mjeri.


– Zbog potrebe zatvaranja financijske konstrukcije tog za razvoj grada i gradske luke prevažnog projekta, odnosno namicanja preostalog iznosa u vrijednosti od 9,3 milijuna kuna, Grad Krk i Županijska lučka uprava Krk, koja je ujedno i nositelj projekta, sklopit će sporazum o sufinanciranju tog projekta, i to svaka strana u polovini vrijednosti navedenog iznosa, odnosno 4,65 milijuna kuna, predstavio je Vasilić. Napomenuo je i da će, sukladno sporazumu koji se sad našao pred vijećnicima, Grad taj iznos iz svog proračuna osiguravati unutar dvije proračunske godine – 2,325 milijuna kuna u 2022. godini, i isto toliko u 2023. godini. Prvi čovjek izvršne vlasti napomenuo je i da će, ukoliko predstojeći postupci odabira najpovoljnijeg izvođača radova rezultiraju odstupanjima ponuđenih vrijednosti od onih predviđenih projektantskim procjenama, a što nije nemoguće obzirom na protok vremena od izrade projekta i aktualno divljanje cijena pojedinog građevnog materijala, vijećnici dobiti priliku iznova odlučivati o mogućnosti i prihvatljivosti proračunskog sudjelovanja u financijskim potrebama tog projekta.


Oporba suzdržana
Rasprava koja je uslijedila pokazala je da je otvorenom protivljenju tom sporazumu, ali i samom projektu izgradnje ribarske luke na budućem proširenom djelu krčkog porta bio jedino sklon spomenuti nezavisni vijećnik, dok je ostatak oporbe iz redova nezavisne DNK-liste i Unije Kvarnera/Akcije mladih prigodom glasanja o toj točki iskazao suzdržanost. Gradonačelnikova uvjeravanja da je spomenuti plan, a koji bi trebao biti realiziran do konca 2023. godine, kvalitetno rješenje koje će, osim ribarima namijenjenih sadržaja, i prije ostvarenja svih ostalih etapa ulaganja u lučku infrastrukturu osigurati značajno povoljnije i sigurnije maritimne uvjete u vanjskom, istočnom dijelu lučkog područja, nisu naišla na razumijevanje zagovaratelja odustanka od tog projekta, čak ni nakon što je Vasilić predstavio da se istim sporazumom ŽLU Krk obvezuje da će sama, bez terećenja Gradskog proračuna, osigurati moguća nedostajuća sredstva u slučaju da tijekom ili nakon provedbe projekta od strane nadležnog tijela budu utvrđene neke dodatne financijske korekcije, pa tako i moguće penalizacije do kojih u velikim i zahtjevnim projektima može doći.


Pametne kante za smeće ljetos »štekale«


Tema koje su se dotaknuli vijećnici bila je, po procjeni mnogih, i ovoljetna nedovoljno visoka kvaliteta usluga čišćenja i održavanja urednima javnih površina, posebice u povijesnom središtu grada. Pametne kante za otpatke, primijetio je dio vijećnika, ovog su ljeta često štekale, najčešće zbog ubacivanja otpada prevelikih dimenzija (poput kutija za pizze) zbog čega su, iako poluprazne, press-kante često bile izvan pogona, s hrpama smeća odloženog uz njih. Da će se zbog uočenih problema morati pribjeći dodatnom angažmanu krčkih komunalnih službi složio se s inicijatorima ove rasprave i sam Vasilić koji je, reagirajući na opravdane kritike vijećnica i vijećnika, konstatirao da će se za iduću sezonu rad čistača morati bolje nadzirati, ali i da će se osigurati dodatna sredstva za podizanje te komunalne usluge na razinu »kakvu grad Krk zaslužuje«.