Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir

Gimnazijalci darovali društvo, smijeh i pjesmu korisnicima doma Mali Kartec

Mladen Trinajstić

Srednjoškolci su za korisnike ispekli kolače i pripremili simbolične poklon-paketiće / Foto SŠ KRK

Srednjoškolci su za korisnike ispekli kolače i pripremili simbolične poklon-paketiće / Foto SŠ KRK

Cilj je bio osvijestiti mlade o tegobama starosti, razvijati empatiju i toleranciju prema starijim sugrađanima te starijim otočanima koji ondje žive pritom pokazati da nisu zaboravljeniKRK – Učenici trećeg razreda gimnazije krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, vođeni svojim razrednikom Hrvojem Karabaićem, posjetili su korisnike usluga Doma za starije osobe Mali Kartec u Krku, gradeći i njegujući vrijednosti »međugeneracijske solidarnosti«.


Kako doznajemo od predstavnika ove obrazovne ustanove, cilj i svrha njihova posjeta županijskoj ustanovi socijalne skrbi bila je kvalitetno provesti vrijeme s korisnicima Doma, osvijestiti mlade o tegobama starosti, razvijati empatiju i toleranciju prema starijim sugrađanima te starijim otočanima koji ondje žive pritom pokazati da nisu zaboravljeni, odnosno da mladi misle na njih. Također, ističu mlade otočanke i otočani koji su sudjelovali u ovom hvalevrijednom događanju, učenice i učenici krčke srednje škole, na taj su se način željeli i prigodno zahvaliti svojim starijim sugrađanima na njihovom trudu koji su u proteklim desetljećima svoga života oni, svatko na svoj način, ulagali u mlađe naraštaje.


Učenici su u vlastitim domovima tako pripremili kolače, kao i više od stotinu simboličnih poklon-paketića koje su, uz prigodne poruke, u toj prilici uručili svojim domaćinima, korisnicima Doma, i to kroz u ovoj prigodi organiziranu tombolu. Također, gimnazijalci i gimnazijalke posjet korisnicima Doma iskoristili su i za posjet, odnosno obilazak onih teže pokretnih korisnika spomenute ustanove u njihovim sobama, te su u toj prigodi s njima popričali i uručili prigodne poklone. Nakon tombole gimnazijalci su se zadržali u ugodnoj i opuštenoj »ćakuli« s korisnicima Malog Karteca, pa se na kraju čak i zapjevalo.
– Srednjoškolci su na taj način unijeli malo radosti i osvježenja u jedan dan u životu stanara doma, a stava smo da su obje strane u ovoj priči o međugeneracijskoj solidarnosti u konačnici dan zaključile sretne i zadovoljne, obogaćene novim životnim iskustvom, a možda čak i pokojim novim prijateljstvom, zaključio je razrednik krčkih »trećaša«.