ANDRINJA ZA PAMĆENJE

Gat dug 90 metara: Punat dobio 12,2 milijuna kuna vrijednu operativnu obalu

Mladen Trinajstić

Izgradnjom 90-metarskoga gata te uređenjem i opremanjem obalnog platoa površine gotovo 750 m2, puntarska luka dobila je novu kvalitetu, a taj zahtjevan projekt realiziran je operativnom i financijskom suradnjom ŽLU-a, Županije i Općine PunatIako ove godine Dan općine Punat nije mogo biti proslavljen na uobičajeni način, svečanom sjednicom Vijeća i druženjem Puntara s njihovim gostima u velikoj sali Narodnoga doma, ne znači da žiteljima tog otočnog mjesta taj dan ipak nije bio poseban.


Usklađena s važećim pravilima društvenog distanciranja, na mjesnoj je obali tim povodom jučer ipak upriličena prigodna svečanost otvorenja operativne rive u luci Punat, impozantnog objekta lučke infrastrukture čijem su stavljanju u »puni pogon«, uz lokalno vodstvo – načelnika Marinka Žica i predsjednika Vijeća dr. Gorana Gržančića, nazočili i župan Zlatko Komadina, njegova zamjenica Marina Medarić, pročelnica Nada Milošević te predstavnici Županijske lučke uprave Krk na čelu s ravnateljem Goranom Lajnertom i predsjednikom Upravnog vijeća Ljudevitom Krpanom.


Najviše dao ŽLU


– Izgradnjom 90-metarskoga gata te uređenjem i opremanjem obalnog platoa u površini tek nešto manjoj od 750 četvornih metara, puntarska luka dobila je novu kvalitetu – rekao je ravnatelj ŽLU-a Krk Goran Lajnert, podsjetivši i da je taj 12,2 milijuna kuna »težak« projekt realiziran operativnom i financijskom suradnjom ŽLU-a, Županije i Općine Punat. Najveći dio sredstava za ostvarenje tog projekta ŽLU Krk je osigurao iz vlastitih izvora, i to u iznosu od 7 milijuna kuna, dok je PGŽ pomogao s 2,9, a Općina Punat s 2,2 milijuna kuna. Novi gat, koji je u listopadu dobio uporabnu dozvolu, omogućio je i više nego dovoljno privezišnog prostora za plovila svih vrsta i dimenzija te ujedno pridonio podizanju razine sigurnosti plovila u dijelu luke koji zaklanja. Osim sigurnijeg veza u lošim vremenskim uvjetima, novi gat pridonosi sigurnosti cijele luke i pristupne obale na kojoj su mještani, kao i turisti, sad dobili nezanemarive površine kvalitetno uređenog javnog prostora, zaključio je Lajnert.


Sinergija čuda radi
Čestitajući Puntarima dan njihove Općine, župan Komadina podsjetio je na kontinuitet ulaganja koja se diljem naše regije ostvaruju, ili su već dovršena, na pomorskom dobru i u lučkim područjima. – Sinergijom nas u Županiji, svih iz sustava županijskih lučkih uprava, ali i jedinica lokalne samouprave, i u ovom se trenutku ostvaruje niz projekata vrijednih tristotinjak milijuna kuna što je, uzimajući u obzir važnost lučkog područja u svakom našem obalnom ili otočnom mjestu, posredno ulaganje i u turizam, kao i u kvalitetu života lokalnih stanovnika, zaključio je župan. Samo složnim udruživanjem našeg znanja, rada i novca projekti poput ovog u luci Punat mogu biti oživotvoreni, zaključio je Komadina kojemu su, prigodom presijecanja vrpce na glavi novoga gata, društvo radili općinski načelnik Žic, ali i Dominik Tokić, talentirani mladi Puntar koji je nedavno ponio naslov trećeg najboljeg jedriličara u državi u klasi optimist, u konkurenciji do 10 godina.


Nakon otvorenja gata i razgleda rezultata ulaganja u puntarsku luku, domaćini i gosti imali su se priliku družiti i na uz novi gat privezanom mini kruzeru »My Wish« krčkog brodara Antona Žužića, koji je upravo ondje našao siguran vez.


Marinko Žic: Nastavak slijedi


Ocjenjujući da je ova godina, koju ćemo po mnogo čemu nastojati čim prije zaboraviti, Puntarima ipak donijela mnoštvo velikih i važnih građevinskih ostvarenja, načelnik Žic je u red takvih na prvo mjesto stavio upravo jučer svečano otvoreni gat i temeljito preuređeni, širi operativni obalni pojas koji, naglasio je, Puntu, njegovom pomorstvu, ali i turizmu donosi mnogo dobroga i korisnoga. Žic je najavio i nastavak ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju mjesnih lučkih kapaciteta, uz ostalo i kroz planirani nastavak ulaganja u ribarski dio lučkog područja brzina i tijek kojeg će, ustvrdio je, ponajprije ovisiti o rezultatima lokalnih izbora u svibnju iduće godine.