13. izdanje

Gastronomski festival “Taste Mediterranean” prvi put na Kvarneru, najavljen program u Malom Lošinju

Bojan Purić

Lošinjske kuharske snage - Dinko Lekić, Zdravka Grgić, Michael Gollenz, Drago Rančić i Roko Nikolić / Foto Bojan Purić

Lošinjske kuharske snage - Dinko Lekić, Zdravka Grgić, Michael Gollenz, Drago Rančić i Roko Nikolić / Foto Bojan Purić



Međunarodni gastronomski festival “Taste Mediterranean” (“Okusi Mediteran”), koji će se održati od 11. do 14. rujna, predstavljen je na konferenciji za novinare u hotelu “Bellevue” u Malom Lošinju.


U ovom festivalu, u njegovom trinaestom izdanju, sudjelovat će tri “Jadrankina” restorana – “Alfred Keller” smješten u hotelu “Alhambra”, “Bava” smješten u hotelu “Bellevue” te “Cigale” u uvali Čikat, dva restorana u središtu Malog Lošinja; “Bocca vera” i “Deveron” te Srednja škola Ambroza Haračića sa svojim ugostiteljskim smjerovima.


Festival je dosad održavan u Šibeniku, Rovinju, na otoku Hvaru te u Splitu, što znači da će sada prvi put biti održan na području Kvarnera, regije koja je za sljedeću godinu, uz malteški otok Gozo te grčki otok Kretu, dobila naslov Europske regije gastronomije, dodijeljen od Instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam, organizacije sa sjedištem u Kataloniji.





Dalibor Cvitković, Ingrid Badurina Danielsson, Irena Peršić Živadinov i Zoran Pejović

Direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson poručila je da festival spaja i ujedinjuje zemlje Mediterana:


“Festival je dosad doveo 160 chefova, većinom stranaca, da se pokaže da je Hrvatska dio Mediterana, što se često zaboravljalo, a dijelom smo i sami krivi tome. Festival nudi zabavu, uživanje u gastronomoji, ali i edukaciju”.


Dala je kratki pregled događanja na festivalu, sastavljenom od večera na kojima će sudjelovati gostujući i ovdašnji šefovi kuhinja, edukacija za srednjoškolce te skupa u Muzeju Apoksiomena, s temama “Identitet na tanjuru” i “Povratak korijenima”.


Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, ovom je prilikom rekla da je snaga turističkog Kvarnera u tome što su mu gosti vjerni i dobivaju vrijednost za novac, “pogotovo u današnjim vremenima, kada je bitno da ostanemo konkurentni”.


Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Lošinja, naglasio je da će se priredba održati za trajanja festivala “Lošinjskim jedrima oko svijeta – Losinava”, na kojemu će ove godine partner biti Venecija, te istaknuo važnost susreta vrhunskih kuhara s učenicima srednje škole.


Zoran Pejović, član uprave “Jadranka turizma”, istaknuo je gastronomiju kao jedan od ključnih razloga povratka gostiju.