DIKTAT PROFITA

Gašenje trgovine u Stivanu diglo otočane na noge: ‘Nismo mogli, gubili smo 120 tisuća kuna godišnje…’

Walter Salković

Zbog najave zatvaranja trgovine koja je centar opskrbe 16 stalnih, ali i povremenih stanovnika, pokrenuto je potpisivanje peticijeSTIVAN – Samo još do kraja ovog mjeseca stanovnici Stivana na otoku Cresu moći će se opskrbljivati osnovnim živežnim namirnicama u malom dućanu u svom mjestu – prema najavi iz Cresanke, tvrtke koja vodi trgovinu, donesena je odluka o zatvaranju zbog neprofitabilnosti.


– Posljednjih godina radom te prodavaonice stvara se gubitak veći od 120.000 kuna godišnje, a gubitak se i povećao otkada je otvoren opskrbni centar Plodina u Cresu. Izgradnja opskrbnih centara u Malom Lošinju i Cresu prouzročila je pad prometa u tradicionalnim trgovinama i ugrožava nastavak rada prodavaonica, posebno u malim mjestima. Sa zatvaranjem smo čekali da naša dugogodišnja radnica Anjeza, koja živi u Stivanu, ostvari uvjete za mirovinu. Poslovni prostor je u vlasništvu Republike Hrvatske i Cresanka d.d. za njegovo korištenje plaća mjesečnu najamninu od 2.500 kuna, dok dnevni promet u većem dijelu godine ne prelazi tisuću kuna, pa nikako ne možemo opravdati daljnji nastavak rada, izjavio je direktor Cresanke Stevo Filinić, te dodao da je njegova tvrtka spremna prepustiti svu postojeću opremu u prodavaonici zainteresiranom poduzetniku koji izrazi interes za nastavak rada, uz simboličnu naknadu.


Peticija sa 692 potpisa


U Stivanu, selu smještenom na cesti koja od otočne magistrale vodi prema Martinšćici, stanuje 16 stalnih stanovnika. Nakon što se zatvori prodavaonica u njihovom selu, u nabavku će morati u pet kilometara udaljenu Martinšćicu ili nešto udaljeniji Belej.
Stoga su mještani Stivana pokrenuli potpisivanje peticije za nastavak rada trgovine koju su potpisale 692 osobe, od toga gotovo 250 vlastoručno, a ostali online. Peticija je predana Cresanki i gradonačelniku Cresa Marinu Gregoroviću koji se susreo s predstavnicima mještana Stivana Anamarijom Banac, Vesnom Juranić Koharović, Sanjinom Kuljanićem, Milanom Pinezićem i Irenom Vidas, ujedno i članicom Mjesnog odbora Martinšćica.


– Mještani su pokrenuli peticiju da bi senzibilizirali i pokrenuli kako Cresanku, tako i Grad Cres, a i vlasnika zgrade, državu, radi iznalaženja rješenja da prodavaonica nastavi s radom, ciljajući na nekoliko mogućih opcija. Zadovoljni smo što je gradonačelnik vrlo brzo pokazao spremnost za razgovor, no njemu nisu nazočili predstavnici Cresanke pa je ostao dogovor da Grad Cres poduzme daljnje korake u svrhu rasterećenja Cresanke i nastavka rada prodavaonice, sukladno pravnim i realnim mogućnostima, objavljeno je nakon sastanka u priopćenju medijima potpisanom s »mještani Stivana«, u kojem se još dodaje da je prodavaonica od životnog značaja za većinu stalnog, uglavnom starog stanovništva, ali i za goste, pa i za društveni život mjesta. Naime, prodavaonica se nalazi u zgradi nazvanoj »Zadruga«, oko koje se prigodno okupljaju mještani, iseljenici i stanovnici susjednih sela, naročito prilikom proslave zaštitnika mjesta sv. Ivana.


Mjesto za ćakulu


– Tu se s prodavačicom i sumještanima povede razgovor, doznaju novosti, istakne osmrtnica ili kakav oglas i obavijest. Nadalje, mjesto bez prodavaonice gubi pri turističkoj ponudi, pa tako gubi i lokalna samouprava od sve većih neposrednih i posrednih prihoda od turizma, ističu mještani. Smatraju da će zatvaranje trgovine teško pogoditi ne samo stalne i povremene stanovnike, već i iseljenike koji zdušno pomažu svoj kraj pa su tako donirali i za održavanje »Zadruge« koja je, za razliku od one u susjednom Beleju, sačuvana od propasti. Neki od konkretnih prijedloga predstavnika Stivana bili su, primjerice, iniciranje razgovora s malološinjskom tvrtkom Jadranka d.d. o mogućem preuzimanju prodavaonice ili da Grad sufinancira plaću djelatnika u toj trgovini.


Nakon sastanka oglasio se i gradonačelnik Marin Gregorović objavom u kojoj izražava »razumijevanje za potrebu mještana Stivana, pa i onih koji iz Stivana potječu ili u njemu povremeno borave, da u svome mjestu imaju dućan koji im pruža određenu sigurnost opskrbe«. Isto tako, izrazio je razumijevanje za »stav tvrtke Cresanka koja, s obzirom na mali promet, ne može više održavati prodavaonicu u Stivanu«.


Gradonačelnik je ujedno istaknuo da je već više puta razgovarao i da će opet razgovarati s upravom Cresanke, ali i svima uključenima kako bi zajedničkim snagama pronašli rješenje koje će biti svima prihvatljivo.


Gregorović: Bit ćemo proaktivni prema državi


– Naglašavam da je vlasnik prostora država pa su nam mogućnosti djelovanja ograničene, ali i u tom smislu bit ćemo proaktivni te ćemo pokušati dobiti zgradu u vlasništvo Grada kako bismo njome mogli gospodariti jer ona ima širi društveni značaj za Stivan, rekao je gradonačelnik Gregorović te je, kao rješenje problema opskrbe, ponudio ambulantnu prodaju prema modelu koji se već godinama uspješno koristi u drugim mjestima na otoku, čak i onima koja su značajno veća od Stivana.