HAS

Fran Bonifačić najbolji mlađi senior među hrvatskim atletičarima

Mladen Trinajstić

Fran Bonifačić / Foto Hrvatski atletski savez

Fran Bonifačić / Foto Hrvatski atletski savez

Mladi otočni sportaš godinu sjajnih natjecateljskih ostvarenja zaključio titulom nacionalnog atletskog savezaIzvršni odbor Hrvatskog atletskog saveza temeljem Pravilnika o izboru i proglašenju najuspješnijih hrvatskih atletičara proglasio je najuspješnije atletičare za 2021. godinu.


Uz bok onim našim najvećim i u međunarodnim okvirima najpoznatijim atletskim asovima, poput bacača kugle Filipa Mihaljevića koji je u toj prigodi proglašen najuspješnijim seniorom, kao i diskašice Sandre Perković koja je, sasvim očekivano, proglašena ponajboljom seniorkom, ovog je puta stao i mladi otočni sportaš – Fran Bonifačić.


Puntarski desetobojac, član Atletskog kluba Krk, 2021. godinu zaključio je tako naslovom najuspješnijeg hrvatskog atletičara u kategoriji mlađih seniora, titulom kojom je na najbolji mogući način zaključio prošlu, natjecateljskim ostvarenjima izuzetno plodonosnu godinu.
Mladi otočni atleta lani se tako i službeno etablirao kao jedno od najperspektivnijih imena domaćeg atletskog sporta, onaj od kojeg već u najskorijoj budućnosti možemo očekivati brojna nova, velika ostvarenja.


Najbolji hrvatski mlađi senior Fran Bonifačić samo u prošloj sezoni osvojio je čak tri zlatne i dvije srebrne medalje na državnim prvenstvima, kao i jednu državnu medalju brončanog sjaja.


K tome, Bonifačić je na svoj otok tijekom protekle godine donio i jedno zlato, ali i dva srebra te čak četiri bronce s atletskih mitinga.


Uknjižio je i dva nastupa za nacionalnu atletsku vrstu. Bonifačić je tijekom 2021. godine uspio ostvariti i novi U23 rekord Hrvatske u desetoboju.


Posebno vrijedno ostvarenje koje je snažno odjeknulo na domaćoj atletskoj sceni bilo je ono kad je mladi Puntar, inače u više navrata u akcijama koje organiziraju otočne jedinice lokalne samouprave proglašavan i najboljim sportašem otoka Krka, nastupajući na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u estonskom Tallinnu ostvario novi seniorski rekord Hrvatske u desetoboju, zasluživši svojim rezultatima 7.760 bodova.


Fran je time poboljšao svoj osobni rekord za puna 354 boda, ali i sa 101 bodom »viška« premašio dugo svima nedostižan državni rekord koji je do tad, i to punih 38 godina, držao Splićanin Joško Vlašić.