Rajska plaža

FOTO Loparani i njihovi gosti uživaju u festivalu skulptura, ovaj put sve je inspirirano Alisom u zemlji čudesa

Hrvoje Hodak

Sudionici jubilarnog Festivala su Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nina Lekić, Roberta Mikelić, Antea Biskupović, Medarda Pack, Valerija Jakuš i Petar PopijačLOPAR – Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu otvoren je jubilarni 10. Festival skulpture u pijesku koji će se održavati do 2. srpnja 2021. godine. Ova manifestacija odvija se na jednoj od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj, pokrenuta je prije deset godina na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.


Umjetnike je prije odlaska do njihovih radnih pozicija na plaži pozdravio novi načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, poželjevši im puno kreativne energije i izdržljivosti pri izradi zahtjevnih skulptura. Oni će svojim skulptorskim umijećem turistima i posjetiteljima plaže i Festivala priuštiti jedinstveni doživljaj promatranja nastajanja fantastičnih likova iz zemlje čudesa, iz loparskog pijeska.


Izvorno zamišljen kao praktična radionica za studente likovnih akademija, Festival skulptura u pijesku prerastao je u međunarodni događaj koji iz godine u godinu okuplja vrsne kipare iz Hrvatske i svijeta. U okviru ovogodišnje teme umjetnici će transformirati 1,5 kilometara dugu Rajsku plažu u nesvakidašnju galeriju osebujnih stvorenja iz knjige dječje fantastike »Alisa u Zemlji čudesa«, engleskog književnika Charlesa Lutwidga Dodgsona, poznatijeg pod pseudonimom Lewis Carroll. Skulpture koje sežu i do deset metara u širinu izrađivat će jedanaest istaknutih umjetnika suvremene scene pod budnim okom umjetničke voditeljice festivala, akademske kiparice Paule Banić.


Foto galerija: Na Rajskoj plaži počeo novi Festival skulptura u pijesku
Ovogodišnji sudionici, renomirani umjetnici koji će nas oduševiti svojim skulpturama su Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nina Lekić, Roberta Mikelić, Antea Biskupović, Medarda Pack, Valerija Jakuš i Petar Popijač. U sklopu festivala održava se i tradicionalno natjecanje za najbolju fotografiju skulptura u kojem se mogu okušati i posjetitelji, i fotografi amateri. Povodom okrugle obljetnice Festivala skulptura u pijesku tiskat će se posebna brošura koja će poslužiti kao svojevrstan vremeplov kako bi se svi okupljeni mogli prisjetiti proteklih izdanja Festivala. Po završetku Festivala, a povodom jubilarne obljetnice, Lopar će dobiti trajno obilježje u vidu replike pobjedničke skulpture u javnom prostoru s intencijom da taj prostor s vremenom postane »park skulptura«.


Proglašenje pobjednika u obje kategorije predviđeno je u petak 2. srpnja u 19 sati.