Simbol Lopara

Festival skulptura: Rajska plaža bit će pretvorena u nadrealni svijet

Hrvoje HodakLOPAR – Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu od 11. do 14. kolovoza održat će se Festival skulptura u pijesku. Hrvatski otok sreće ponovo je domaćin ove umjetničke i zabavne manifestacije, a kipari iz cijele Hrvatske izrađivat će skulpture na temu »čudesni svijet mitskih bića«.


Otok Rab poznat je po prekrasnim pješčanim plažama, a onaj loparski idealan je za izradu pravih umjetničkih djela.


– Iako je Festival trebao biti održan u lipnju, odlučili smo ga odgoditi radi sigurnosti sudionika i gostiju. Zbog velikog interesa turista i atraktivnosti događaja, deveti će se Festival skulptura u pijesku održati sredinom kolovoza prema svim epidemiološkim preporukama koje na Rajskoj plaži nije teško poštovati. Svake godine s ovog se festivala šalju najljepše slike našeg mjesta u cijeli svijet. Pozivam naše mještane, sve posjetitelje i turiste da nam se pridruže uz maksimalnu odgovornost i puno dobre volje – istaknuo je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.
Ovu pješčanu manifestaciju vodi akademska kiparica Paula Banić koja dovodi umjetnike poput našeg najpoznatijeg aktualnog kipara Nikole Vudraga, akademskog kipara profesora Alena Novoselca, braće kipara Popijač i ostale zanimljive ekipe.


– Već devetu godinu zaredom Rajsku plažu u Loparu pretvaramo u nadrealni svijet skulpturama od pijeska. Ovog ljeta u manjem broju sudjeluju zanimljivi umjetnici s naše umjetničke scene, stoga vas sa zadovoljstvom pozivamo da nam se pridružite i isprobate biti kipari, a mi ćemo vam pokazati kako. Pokušat ćemo vas oraspoložiti kroz pijesak i pješčana mitska bića – rekla je Paula Banić, umjetnička voditeljica festivala.


Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu te oko dva do tri metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad na visokim temperaturama da bi se kreirale skulpture koje, kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona. Sav trud i rad koje umjetnici ulože u Loparu se prepoznaje, a zbog sjajnog domaćinstva i truda mještana, umjetnici se svake godine vraćaju.