Tradicionalna manifestacija

Fešta od presnaci u Korniću: Slastica s više imena uvijek je jednako slasna

Događanje je na mjesnoj placi okupilo brojne znalce spravljanja presnaca i svih njegovih inačica, ondje pristigle iz Babića kod Gračanice u BiH, Dražica, Bribira, Madžareva, Pazina, Rijeke, Krka, Svetog Antona, Malinske, Lakmartina i naravno - Kornića



KORNIĆ – Kornić je ovog vikenda bio najslađe i najmirisnije mjesto na otoku Krku. Žitelji tog slikovitog naselja na istoku Grada Krka su već 17. godinu zaredom ljubiteljima tradicijske gastronomije, posebice onog njenog slatkog dijela, ali i lokalne folklorne baštine, predstavili svoju već nadaleko poznatu Feštu od presnaci.


Kolač na čiju su kvalitetu i način pripreme posebno ponosne brojne Kornićarke, već se stoljećima pojavljuje na širokom prostoru naše obale, ali i cijelog ovog dijela Europe, od Dubrovnika do Subotice, predstavio je na početku manifestcije čelnik Katedre Čakavskog sabora Kornić Damir Kremenić.


Niz inačica


Pripremljeni u raznim inačicama i s raznim prilozima, nazivani drugačijim imenima, presneci, presnaci i presnoci – kako ih, ovisno o dijelu otoka s kojeg dolaze, nazivaju sami Boduli, nezaobilazne su sastavnice svakog svečanijeg otočnog jelovnika, kako onog kućnog, tako i onih koji se danas nude u brojnim otočnim konobama i restoranima.




Događanje za čije su osmišljavanje i organizaciju zaslužni predstavnici upravo kornićarske Katedre Čakavskog sabora te Mjesnog odbora Kornić, na mjesnoj je placi okupilo brojne znalce spravljanja presnaca i svih njegovih inačica, ondje pristigle iz Babića kod Gračanice u Bosni i Hercegovini, Dražica, Bribira, Madžareva, Pazina, Rijeke, Krka, Svetog Antona, Malinske, Lakmartina i naravno – Kornića. Fešta je po običaju otvorena svečanom mantinjadom i podizanjem zastave Kornića na »štandar« postavljen na Placi, a potom uljepšana i obogaćena nastupima lokalnih i gostujućih folkloraša, članica i članova KUU-a »Magda i Luisa« iz Madžareva, Kulturnog društva Kornić, kao i kantadura iz Škole domaćega kanta koja djeluje pri Udruženju sopaca otoka Krka.


Kvalitetan sir


Fešta od presnaca – deliciji čijoj kvaliteti i posebnosti ponajprije kumuje kvaliteta mladog ovčjeg sira (koji je njegov osnovni i ključni sastojak), a koju Kornićari oduvijek znaju napraviti, ujedno je bila i prvi u nizu za predstojeću sezonu pripremljenih programa »Kornićarske letinje 2022.« – zabavnih, obrazovnih, kulturnih i sportskih događanja koja će to otočno mjesto ugošćavati sve do konca kolovoza. Valja spomenuti i da su pokroviteljstvo i potporu Fešti od presnaca i ove godine pružili predstavnici Turističke zajednice te Grada Krka.