Manifestacija

Evo kako je prošla prva ovoljetna malološinjska Pomorska večer

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Red pomorske baštine, red glazbe, red girica i vinaRed demonstracije primorskih vještina, red hrane i pića, red glazbe – i tako je prošla prva ovoljetna Pomorska večer, fešta na glavnom gradskom trgu u organizaciji Turističke zajednice Lošinja.


Djeliće primorske i pomorske baštine Lošinja pokazali su iskusnici iz raznih branši života uz more i na moru, pa je tako Franko Mavrović pokazao kako se popravlja drvena barka, članovi Kluba pomoraca Lošinja kako se vežu mornarski čvorovi, a Fabijan Jurčević kako se popravlja ribarska mreža.


Unatoč dobroj volji, ipak je izostao 96-godišnji Ivan Lovrić, koji je na dosadašnjim Pomorskim večerima pokazivao kako se plete vrša od prirodnog materijala, šipe, no zato su tu bili članovi njegove obitelji, pokazavši ovo praktično etnografsko blago.
Foto Bojan Purić


Uz barku koja je služila za prikaz popravka, na kopno su izvučene i drvene barke koje su u potpunosti u funkciji i predstavljaju malu flotu koja podsjeća na stara vremena u moru suvremenih plastificiranih plovila.


Gdje se jede i pije, uvijek vlada najveća gužva, pa je tako bilo i kod punktova posada izletničkih brodova, s friganim giricama i vinom u prvom planu ponude.


Uoči glavne točke programa, koncerta splitske klape Rišpet, koja je poprilično popunila glavni gradski trg, nastupila je i lošinjska klapa Čikat, a zaplesali su članovi Folklornog društva Studenac iz Nerezina te dvije skupine folklora Manfrina iz Malog Lošinja.


Fešte poput ove Turistička zajednica Lošinja najavila je za još dva ljetna termina; 17. kolovoza i 10. rujna.