Galerija Toš u Puntu

“Dvojkinje” Marijana Orlića Senkića: Predstavljena knjiga notnih zapisa s nosačem zvuka

Mladen Trinajstić

Foto Milovan Kirinčić

Foto Milovan Kirinčić

Knjiga je, osim što ima dokumentarni karakter, prilagođena i za učenje sviranja na ovom specifičnom drvenom glazbalu, napomenuto je na prezentacijiPUNAT – U galeriji Toš u Puntu održano je predstavljanje knjige notnih zapisa s nosačem zvuka “Dvojkinje” Marijana Orlića Senkića, koju je pripremio Nikola Kovačić, vrijedni zapisivač i promotor glazbene baštine ovoga kraja, prvenstveno sopnje na sopilama i dvojnicama. Promocija ovog vrijednog i zanimljivog rada, održana u organizaciji Udruge sopaca otoka Krka u ime koje je okupljene ondje pozdravio njen tajnik, Darko Dujmović, bila je prigoda da se predstave i aktivnosti koje se u okrilju tog udruženja ali i brojnih otočnih folklornih odnosno kulturnih društava poduzimaju i u djelo provode s ciljem očuvanja i promoviranja tradicijske glazbe otoka Krka, i njena prenošenja na mlađe generacije.


Načelnik Općine Punat, Daniel Strčić u istoj prigodi nije skrivao svoje zadovoljstvo najnovijim djelom ovog poznatog i priznatog puntarskog sopca i graditelja sopila, vrijednog Marijana Orlića Senkića te je pri tom napomenuo da će Općina i nadalje podržavati aktivnosti Udruge Sopaca otoka Krka. O samoj knjizi progovorio je i njen recenzent Stjepan Večković, a iz Milana se video linkom prezentaciji priključio i mladi puntarski akademski glazbenik, Andro Manzoni koji se bavi novim pristupima tradicijskoj glazbi te se pri tom zahvalio autorima ove knjige, Orliću i Kovačiću, na tom vrijednom i važnom književno-glazbenom djelu. Autor Nikola Kovačić, čija je treća po redu knjiga s CD-om “Obrni kolo! Sopeni i kanet po vrbenski” nedavno prezentirana u Vrbniku, predstavio je da danas postoje dvije vrste notnog zapisivanja netemperirane glazbe karakteristične za naš kraj – ona Ivana Matetića Ronjgova koja podrazumijeva “istarsku ljestvicu” gdje se oznaka stavlja odmah iza violinskog ključa, i druga u obliku “apsolutne notacije” u kojoj se oznaka stavlja ispred svake note, a koju je on u ovoj knjizi koristio.


Marijan Orlić Senkić knjigu / Foto Milovan Kirinčić


Na kraju se nazočnima obratio Marijan Orlić Senkić, koji je napomenuo da se za razliku od Kovačića, on bolje no rječima i sugestivnije ipak izražava glazbom, odnosno sopnjom. Knjiga je, osim što ima dokumentarni karakter, prilagođena i za učenje sviranja na ovom specifičnom drvenom glazbalu, napomenuto je na prezentaciji program koje je uvelike bio obogaćen sopnjom sopela, dvojkinja ali i izvedbama domaćega kanta, za koje su zaduženi bili članovi i polaznici Škole domaćega kanta, a koja već neko vrijeme djeluje u Korniću.