Johann Winkelmaier

Dugogodišnji creski gost ljubav prema Valunu u Cresanima iskazao vrijednom donacijom

Walter Salković

Donaciju su od austrijskih prijatelja u gradskoj vijećnici preuzeli gradonačelnik Kristijan Jurjako, njegov zamjenik Marin Gregorović, ujedno načelnik gradskog Stožera Civilne zaštite, a prisutni su bili još neki članovi StožeraDa se pravi prijatelji najbolje prepoznaju u nevolji, pokazao je Johann Winkelmaier, dugogodišnji gost u Valunu, koji je proteklog vikenda na otok dopremio donaciju sredstava za dezinfekciju i zaštitne opreme. Winkelmaier je vlasnik ljekarne u austrijskom gradiću Fehringu, gdje je ujedno i gradonačelnik, a u stalnom je kontaktu s prijateljima u Valunu.


– Na početku epidemije koronavirusa u Austriji je bila nestašica zaštitne opreme i dezinficijensa, a saznao sam da je tako i u Hrvatskoj. Budući da sam, zahvaljujući poslovnim vezama, brzo uspio za svoju ljekarnu nabaviti potrebne artikle, htio sam pomoći i svojim prijateljima na Cresu. Valunjanin Ivan Krivičić povezao me s gradskim vlastima i dogovorili smo ovaj moj dolazak i primopredaju donacije, priča Winkelmaier koji se, da bi izašao iz Austrije, morao testirati na COVID-19, a isto će morati učiniti po povratku.


Donaciju su od austrijskih prijatelja u gradskoj vijećnici preuzeli gradonačelnik Kristijan Jurjako, njegov zamjenik Marin Gregorović, ujedno načelnik gradskog Stožera Civilne zaštite, a prisutni su bili još neki članovi Stožera. Prema Gregorovićevim riječima, donacija će se raspodijeliti zdravstvenim, socijalnim i odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Cresa.
Johann Winkelmaier na Cres je prvi put došao 1987. godine, a za ljepote Hrvatske saznao je preko austrijsko-njemačke serije »Ususret suncu« koja je osamdesetih godina snimana upravo u Valunu.


– Imam tri kćeri i svi smo rado gledali tu seriju te smo, naravno, poželjeli vidjeti ljepote zemlje u kojoj je snimana. Nekoliko godina smo istraživali Istru, ali ništa nam se nije svidjelo kao Valun. Od 2002. godine svako ljeto provodimo u Valunu gdje smo, nakon godina traženja, uspjeli pronaći i kupiti odgovarajuću kuću, priča Winkelmaier koji još uvijek povremeno s prijateljima provede pokoji vikend u Istri, ali redovito ljetuje s obitelji u Valunu.


– Imam tu i barku na kojoj sam većinu vremena, a bilo je ljeta kad uopće nisam ušao u more, već sam cijelo ljetovanje proveo uz more ili na barci, priča uz smijeh Winkelmaier. Koliko je povezan s Valunom, govori i podatak da će njegova najmlađa kći Valentina, učenica srednje hotelijersko-turističke škole, svoju ljetnu praksu ove godine odraditi u poznatom valunskom restoranu »Na moru« kod Ivana Krivičića, jednog od mnogih prijatelja koje je stekao na otoku.


Johann Winkelmaier je u 30-ak godina koliko dolazi u Valun, bio svjedok mnogih promjena koje su se dogodile na otoku. Kaže kako se jako popravila infrastruktura i značajno unaprijedila gastronomska ponuda, ali Valun je ostao isti, zadržao je svoju pitoresknu ljepotu i sklad.