
Foto M. TRINAJSTIĆ
Po starom običaju kojeg Dubašljani ljubomorno čuvaju i prenose s koljena na koljeno pred crkvenim je zdanjem u predvečernjim satima održana i trka za sir
povezane vijesti
MALINSKA U zanimljivim pastirskim običajima ali i iznimno kvalitetnom, domaćem, dubašljanskome ovčjem siru mogu uživati svi koji se ovih dana, namjerno ili slučajno, zateknu na području Malinske-Dubašnice. U sklopu običaja povezanih sa slavljenjem vjerske svetkovine Kristova uzašašća, Spasova iliti Sense kako je ondje nazivaju, Malinskari i Dubašljani su i ove godine nastavili njegovati i prezentirati sve po čemu je to lokalno otočno središte već neko vrijeme posebno i prepoznato, a što se posebno odnosi na sad već tradicionalne dane posvećene domaćem ovčjem siru i proizvodima od sira, kojima je i ove godine okrenut netom započeli festival.
Nakon što je sama Sensa ondje obilježena i proslavljena misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Apolinara u Bogovićima, uz blagolsov sira i vina, po starom običaju kojeg Dubašljani ljubomorno čuvaju i prenose s koljena na koljeno pred crkvenim je zdanjem u predvečernjim satima održana i trka za sir. U sklopu događaja kojeg lokalci sažeto opisuju ali i nazivaju riječima “teć za sir”, pred brojnim ondje okupljenim mještanima svoje trkačke sposobnosti duž improvizirane staze ukupne duljine od kojih dvjestotinjak metara prikazivali lokalni mladići.

Foto M. TRINAJSTIĆ
Iako je utrka danas opuštenog i “revijalnog” karaktera te je obilježava činjenica da se baš svi njeni sudionici (a koji se utrkuju u parovima) prigodno nagrađuju sirom, valja spomenuti da je u davnim vremenima tom cijenjenom domaćom delicijom bivao nagrađen isključivo onaj najbrži i najokretniji među njima, a koji se za privilegiju uživanja u čarima slasnog domaćeg sira prethodno morao namučiti i dokazati najbržim trkom. Po završetku još jednog upriličenja tog drevnog lokalnog običaja, prisutnog jedino na Dubašnici, slavljenje spomenute svetkovine nastavljeno je pučkom feštom ali i prigodnom prodajnom ali i degustacijskom izložbom proizvoda sve brojnijih domaćih, ali i gostujućim sirara.
“Za sir” more teć svaki mladić ki je završil osnovnu školuPravila utrke, koja su lani, po prvi puta u povijesti i službeno zapisana u okrilju nastojanja da se taj običaj i službeno upiše u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, određuju da “za sir” more teć svaki mladić ki je završil osnovnu školu. Navodi se i da mladić mora bit mladić, ča bi reć da ne smi bit oženjen. Smi se teć samo u blagdanji postoli, a mora se imit i belu košulju, črne brageše i črnu šjarpu, ili bit obučen u nošnju. Teče se u paru, niki ne smi bit dišpar, kažu nadalje pravila jednistvene utrke u kojima stoji i da svi mladići ki teku za sir moraju bit na maši na Sensu. Završna odredba zapisana u ovome “pravilniku” kaže i da će svi mladići ki teku – dobit sir! Od lani je određeno i da za sir moru teć i dica od petog do osmog razreda, ali u posebnoj “juniorskoj” trci, pod istim pravilima ka su napisana i za starije! |
Ovogodišnji je Festival sira, valja i to reći, započeo predstavljanjem partnerskih regija projekta „SReST“ – Interreg Dunavska Regija, u sklopu kojega se ova manifestacija organizira, a potom nastavljen panel raspravom “Od mekotine do pijata: perspektive stočarstva i vezane gastronomije na otoku Krku”. Dobro raspoloženje Malinskari, Dubašljani ali i njihovi brojni gosti i posjetitelji nastavili su “održavati” i tijekom večernje fešte od sira, održane na trgu Ivana Klobučarića – uz gastro ponudu lokalnih ugostitelja koji su se priključili Festivalu i osmislivši jela od janjetine i sira, inspirirana krčkom ovcom i lokalnom tradicijom.

Foto M. TRINAJSTIĆ
Glazbenu pratnju u Malinskoj na Sensu okupljenim ljubiteljima sira, narodnih običaja i tradicije kreirali su članovi dua Mih & Me i grupe Vruja. Nastavak prazničnog produljenog vikenda donosi i mnoštvo pratećih programa organizaciju i domaćinstvo kojih potpisuju predstavnici Turističke zajednice Općine Malinska-Dubašnica. Radionice i demonstracije, među kojima i one filcanja vune i izrade presnaca – tradicijske slastice od mladog ovčjeg sira, interpretacijske šetnje okrenute upoznavanju kulturne baštine Dubašnice i ovčarske tradicije njenih žitelja samo su dio programa kojima će se do konca tjedna okupirati posjetitelji i sudionici programa Festivala sira. Spomenimo i da će zvijezde subotnjeg dijela festivalskog programa, u njegovu “feštarskom dijelu” biti skupine Kantridersi i Belfast Food. Napomuti treba i da se za trajanja festivala na obalnome Trgu Ivana Klobučarića u Malinskoj u vremenu od 10 pa do 20 sati održava sajam domaćih proizvoda.

Foto M. TRINAJSTIĆ