Dokument vremena

»Drug velečasni« mons. Giuseppe Vosilla u knjizi sabrao sjećanja na rad i život

Walter Salković

Sjećanja na dug i plodan svećenički vijek ispričao je novinarki Gordani Fumić i ona zauzimaju najveći dio knjige, dok su u drugom dijelu objavljeni osvrti mnogih prijateljaCRES – U župnoj crkvi svete Marije Velike, uoči blagdana Vele Gospe, predstavljena je knjiga »Drug velečasni – Sjećanja mons. Giuseppea Vosille«. Mons. Vosilla umirovljeni je svećenik Riječke nadbiskupije, za svećenika zaređen 1965. godine. Služio je kao župnik u Šapjanama, Jelenju i Bakru, a nakon umirovljenja 2017. godine vratio se na rodni otok Cres gdje pomaže župniku Marijanu Kosiću. Svoja sjećanja na dug i plodan svećenički vijek ispričao je novinarki Gordani Fumić i ona zauzimaju najveći dio knjige, dok su u drugom dijelu objavljeni osvrti mnogih prijatelja. Među njima se ističu bivša predsjednica Kolinda Grabar -Kitarović, Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra gdje je mons. Vosilla proglašen počasnim građaninom, te vlč. Marko Šarić koji se na svećeništvo odlučio zahvaljujući primjeru i uzoru mons. Vosille.


Uzajamna ljubav


Ima tu i nekadašnjih ministranata, kolega iz škola u kojima je predavao vjeronauk, liječnika i profesionalnih vojnika te mnogih drugih koje je dotaknuo tijekom svog zanimljivog i ispunjenog života. Knjiga je ilustrirana fotografijama koje dodatno obogaćuju ovo zanimljivo štivo, ali je ona i dokument jednog vremena predstavljenog kroz život »običnog« svećenika. Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u predgovoru je napisao da se »mons. Vosilla uvijek koristio darom koji mu je Gospodin darovao uz svećeničku službu, a taj je da je jako i nesebično volio svoje župljane koji su mu bili povjereni sa svim svojim potrebama i problemima, i da su ti isti župljani voljeli istom mjerom njega«. Upravo taj izrazito nekonfliktan i otvoren odnos prema svima glavna je karakteristika mons. Vosille, te su posebno zanimljivi dijelovi knjige u kojima opisuje prve godine svog služenja kad odnosi između vjerskih i civilnih vlasti nisu bili skladni. No, Vosilla se sa svima dobro slagao pa je kao mladi svećenik godinama živio u stanu sekretara Partije (odatle i nadimak »drug velečasni«), događalo se da milicajci voze djecu na vjeronauk službenim vozilom, a kad je novo crkveno zvono »zapelo« na granici, otputovao je u Beograd i riješio problem.


Na predstavljanju knjige govorili su autorica teksta »Sjećanja« Gordana Fumić, urednik knjige Bruno Lončarić te sam autor.
Fumić je ispričala da se na stranicama monografije može iščitati kako su prilike i neprilike kroz desetljeća ostavile traga u životu svećenika koji se kalio i djelovao u komunističkim vremenima, Domovinskom ratu i u slobodnoj Hrvatskoj.


– Taj put bilježio je i razne crkvene prilike, predkoncilske i postkoncilske, pa one nastale stvaranjem samostalne Hrvatske. Ova knjiga može biti primjer budućim, a i mladim svećenicima, da vide što znači biti svećenik jer su vremena drukčija, ali je Božji poziv uvijek isti, rekla je Fumić.


Lončarić, urednik knjige, prisjetio se suradnji s mons. Vosillom na raznim projektima koji su realizirani bez puno komplikacija upravo zahvaljujući njegovoj otvorenosti i pristupačnosti.


I radosti, i žalosti


– I nakon izdavanja ove knjige u mons. Vosilli je još puno gradiva koje bi se iz njega moglo izvući, a svakako se od njega puno toga može naučiti, zaključio je Lončarić.


Između govora predstavljača knjige publika okupljena u crkvi pjevala je marijanske pjesme uz pratnju Mirjane Mikičić-Flego na električnim orguljama, a kroz program je vodio Đanino Sučić, pranećak mons. Vosille koji se kratko obratio na kraju.


– Ovu knjigu sam posebno posvetio mojim dragim župljanima svih župa u kojima sam živio kroz mojih 51 godinu pastoralnog rada i s njima dijelio dobro i zlo, radosti i žalosti na obostrani spas naših duša. Nastojao sam s njima biti drug, prijatelj, brat i duhovni otac. Koliki je bio uspjeh, to oni znaju, a ocjenu neka napiše Svevišnji. Ja se nadam da je ocjena pozitivna, rekao je mons. Vosilla i zahvalio svima koji su mu pomogli u realizaciji njegovog životnog djela.


Druženje i razmjena sjećanja nastavljeni su u župnom dvoru uz prigodan domjenak.


Nakladnik knjige je Župni ured sv. Mihovila arkanđela iz Jelenja, a tiskana je u Tiskari Šuljić na Viškovu u 500 primjeraka.