Kandidat HDZ-a i HNS-a

Dr. Dean Girotto: Previše je bilo izgubljenih prilika u Omišlju zbog nespremnosti na razgovor i dogovor

Mladen Trinajstić

Dr. Dean Girotto / Foto M. TRINAJSTIĆ

Dr. Dean Girotto / Foto M. TRINAJSTIĆ

Lokalna zajednica nedovoljno je "kapitalizirala" LNG terminal, a dijelom i Janaf. Općina je u tim projektima mogla i trebala proći bolje, samo da je bilo više kooperativnosti od strane lokalne uprave, a manje konfrontacija, kaže dr. Dean GirottoOMIŠALJ – »Nikad nisam, niti ću reći da se u Omišlju i Njivicama proteklih godina ništa nije radilo niti da je ono što je od općinske uprave činjeno, bilo loše. Svaki projekt koji se realizirao i njime riješio neki problem, dobra je stvar koju svatko dobrohotan mora podržati. Ipak, ono što kao žitelj ove lokalne zajednice vidim i osjećam, jest da je mnogo toga i dalje neriješeno, ali i da se mnoštvo pitanja i problema moglo i trebalo bolje i drugačije rješavati«. Tim nam je riječima motive svoje načelničke kandidature, kao predstavnika HDZ-a i HNS-a, prezentirao dr. Dean Girotto, ustvrdivši da se spomenuti minusi, po njegovom mišljenju, ponajprije ocratavaju u velikim, a od lokalne zajednice nedovoljno dobro iskorištenim, odnosno »kapitaliziranim« projektima od državnog značaja – ponajprije LNG terminala, a dijelom i Janafa.


Izgubljene prilike


Na pitanje što pod tim konkretno misli, Girotto nam je odgovorio da se, kao i dio lokalne javnosti, niti on ne može oteti dojmu da je lokalna zajednica u tim projektima mogla i trebala proći bolje, samo da je bilo više kooperativnosti sa strane lokalne uprave, a manje konfrontacija. – I nije to jedino u čemu prepoznajem izgubljene prilike zbog nespremnosti na razgovor i dogovor, zbog manjka komunikacije s Vladom i predstavnicima velikih poslovnih subjekata čije je postojanje na našem području realnost od koje ne trebamo bježati, kaže Girotto. Nikad na račun svoje promidžbe ne bih žrtvovao korist lokalne zajednice, gospodarstva i sveukupnog razvoja, i u tome vidim možda i najveću zamjerku dosadašnjem načinu vođenja Općine Omišalj, nastavio je HDZ/HNS-ov načelnički kandidat. Razlog za kritiku Girotto je našao i u, po njemu, prevelikom broju otvorenih, odnosno započetih, ali nedovršenih prostorno-planskih dokumenata i projekata, a razloge njihova »zapinjanja«, kaže, također nazire u nedovoljno kvalitetnoj i konstruktivnoj komunikaciji lokalne razine s onom »nacionalnom«.


Razgovarati sa svima


Upitan o vlastitim vizijama budućeg puta te otočne lokalne zajednice, Girotto kaže da će mu, dobije li priliku obnašati izvršnu vlast na sjeveru otoka Krka, prioritet biti rješavanje problematike izgradnje novog dječjeg vrtića u Njivicama. – Besplatni vrtići i jaslice, jače i kvalitetnije pomaganje socijalno ugroženih, snažnije i organiziranije praćanje potreba lokalnih poduzetnika i gospodarstva u cjelini te sportskih udruga, uz rješavanje manjkavosti sportske infrastrukture, također su važni dijelovi onog za što se zalažem i na čemu se planiram angažirati, naravno, dobijem li povjerenje svojih sumještana, nastavlja Girotto.
Upitan kako, odnosno čime u okolnostima trenutne »pandemijske krize« planira biti izdašniji u praćenju svih nabrojanih potreba lokalne zajednice, kandidat »desno-centralne« opcije odgovara da u tom smislu, osim korištenja nemalih proračunskih potencijala Općine, računa i na potpore s državne razine, kao i iz raspoloživih europskih izvora. Bez želje za svađom i konfrontiranjem, uz inzistiranje na razgovoru s baš svim segmentima ove zajednice, i to bez obzira na politički predznak, mislim da u budućnosti mogu postići rezultate bolje od dosad postizanih, tim više što uz istu »filozofiju konstruktivnosti« držim da mogu otvoriti i neka vrata na koja naša lokalna uprava dosad nije ni pokušavala kucati, ocijenio je kandidat za omišaljskog načelnika. Zaključujući da u trenutnim okolnostima ne obećava nikakve megalomanske planove i projekte, dr. Dean Girotto je rekao i da će glavina njegovih nastojanja biti usmjerena realno ostvarivim projektima i programima koji će kvalitetnijim, sigurnijim i ugodnijim učiniti svakodnevni život svih žitelja Njivica i Omišlja.